|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Hannah Junior

|
Wysłany: Nie Lis 28, 2010 10:34 pm Temat postu: |
|
|
Inessi, ja mam celiakię (na pewno) i tocznia (prawie na pewno) - a poza tym jeszcze Hashimoto, ale to już margines. Wcześniej jakoś nie mogłam doszukać się większych powiązań między dwiema pierwszymi chorobami (poza tym, że obie autoimmunologiczne). Daj Boże, żebyś miała rację to może pozbędę się chociaż jednej z nich (jeżeli nie wyzdrowienie to może długa ramsja). Na bezglutenowej jestem mniej więcej od roku, trudno powiedzieć, czy stosuję ją dobrze, bo to postać niema (diagnoza na podstawie krwi i biopsji), ale ostatnio jakby mniej radykalnie się jej trzymam (ufam temu co napisane na opakowaniu, wcześniej podchodziłam do tego sceptyznie) i strasznie bolały mnie stawy. Może warto spróbować Twojego sposobu.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
inessi Senior

|
Wysłany: Sob Gru 04, 2010 8:25 pm Temat postu: |
|
|
ja się pozbyłam tocznia całkiem jak wyeliminowałam z diety laktozę, gluten i kakao. Trzeba się trzymać diety dość mocno - nie zawsze to co jest napisane na opakowaniu jest prawdą. Każde odstępstwa poczujesz na własnej skórze. Jak masz nietolerancje na gluten to duże prawdopodobieństwo ze i na laktozę też. Póki nie jem tego czego nie mogę to czuję się świetnie i już zapomniałam co to znaczy chorować. A wystarczy mała bułeczka pszenna..... i bam bam ból stawów gratis;D |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Pon Sty 03, 2011 8:04 pm Temat postu: |
|
|
Choroby podobne do schorzeń układu immunologicznego
Zdarzają się choroby, które mają podobny przebieg do schorzeń układu immunologicznego, choć nie są spowodowane reakcjami immunologicznymi. Są one wywoływane przez czynniki "nieimmunogenne", np. przez silne bodźce fizyczne (wysiłek fizyczny), wysoką temperaturę albo zimno. Te czynniki powoduja uwolnienie mediatorów reakcji alergicznej: histaminy i leukotrienów. Może też dojść do aktywacji układu komplementu, którego rezultatem jest uszkodzenie tkanek.
Choć główne objawy bywają identyczne z objawami chorób immunologicznych, żadne dostępne badanie układu immunologicznego nie wykazuje zmienionej jego aktywności.
Leczenie tych chorób polega na unikaniu czynników wyzwalających objawy i podawnie środków przeciwhistaminowych oraz - ostatnio - leków blokujących receptory dla lekutrienów.
Istnieje zjawisko nietolerancji, które przypomina immunopatie. Na ogół jest to nietolerancja pokarmowa. Określone składniki pożywienia mogą wywoływać rozmaite objawy ze strony różnych narządów. Często jest to związane z uwalnianiem się histaminy, ale nie tylko. Bardzo często zdarza się nietolerancja mleka, która nie ma nic wspólnego z alergią pokarmową, jest za to związana z niedoborem laktazy, enzymu rozkładającego cukier mleczny - laktozę - składnik mleka i niektórych produktów mlecznych. Nadmiar laktozy prowadzi do biegunek.
polecam cały artykuł,wiele wnosi do tego tematu -toczeń to nie alergia,ale skomplikowane mechanizmu immunologiczne potrafią nieźle narozrabiać
Choroby układu immunologicznego _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
inessi Senior

|
Wysłany: Sro Cze 29, 2011 8:04 pm Temat postu: |
|
|
mam pytanie
czy ktoś próbował w\w diety (tj bezglutynowej, bez laktozy) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Sro Cze 29, 2011 9:20 pm Temat postu: |
|
|
prześledź ten watek- http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=3033&highlight=chojny+999 ,jak i posty Jaguli-ona z tego co pamiętam trzymała dość restrykcyjną dietę-wegeteriańską na pewno,nie wiem jednak czy tez z wyłączeniem glutenu _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
inessi Senior

|
Wysłany: Sro Sty 16, 2013 9:22 pm Temat postu: alergia |
|
|
Witam
mam pytanie czy ktoś próbował diety bez laktozy glutenu i cukru
będę bardzo wdzięczna za odpowiedz
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Sro Sty 16, 2013 9:28 pm Temat postu: |
|
|
z tego, co pamiętam była jedna dziewczyna, która przeszła na bezglutenową dietę, ale ona koniec końców chyba tocznia nie miała _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sro Sty 16, 2013 9:28 pm Temat postu: |
|
|
inessi poczytaj tutaj http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=767
jest w tym dziale więcej wątków na tamat , może znajdziesz to co cię interesuje
pozdrawiam _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
|
Powrót do góry |
|
 |
|