Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Toczeń czy alergia?
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hannah
Junior
Junior

PostWysłany: Nie Lis 28, 2010 10:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Inessi, ja mam celiakię (na pewno) i tocznia (prawie na pewno) - a poza tym jeszcze Hashimoto, ale to już margines. Wcześniej jakoś nie mogłam doszukać się większych powiązań między dwiema pierwszymi chorobami (poza tym, że obie autoimmunologiczne). Daj Boże, żebyś miała rację to może pozbędę się chociaż jednej z nich (jeżeli nie wyzdrowienie to może długa ramsja). Na bezglutenowej jestem mniej więcej od roku, trudno powiedzieć, czy stosuję ją dobrze, bo to postać niema (diagnoza na podstawie krwi i biopsji), ale ostatnio jakby mniej radykalnie się jej trzymam (ufam temu co napisane na opakowaniu, wcześniej podchodziłam do tego sceptyznie) i strasznie bolały mnie stawy. Może warto spróbować Twojego sposobu....
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
inessi
Senior
Senior

PostWysłany: Sob Gru 04, 2010 8:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja się pozbyłam tocznia całkiem jak wyeliminowałam z diety laktozę, gluten i kakao. Trzeba się trzymać diety dość mocno - nie zawsze to co jest napisane na opakowaniu jest prawdą. Każde odstępstwa poczujesz na własnej skórze. Jak masz nietolerancje na gluten to duże prawdopodobieństwo ze i na laktozę też. Póki nie jem tego czego nie mogę to czuję się świetnie i już zapomniałam co to znaczy chorować. A wystarczy mała bułeczka pszenna..... i bam bam ból stawów gratis;D
Powrót do góry
Margaret74
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pon Sty 03, 2011 8:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Choroby podobne do schorzeń układu immunologicznego

Zdarzają się choroby, które mają podobny przebieg do schorzeń układu immunologicznego, choć nie są spowodowane reakcjami immunologicznymi. Są one wywoływane przez czynniki "nieimmunogenne", np. przez silne bodźce fizyczne (wysiłek fizyczny), wysoką temperaturę albo zimno. Te czynniki powoduja uwolnienie mediatorów reakcji alergicznej: histaminy i leukotrienów. Może też dojść do aktywacji układu komplementu, którego rezultatem jest uszkodzenie tkanek.

Choć główne objawy bywają identyczne z objawami chorób immunologicznych, żadne dostępne badanie układu immunologicznego nie wykazuje zmienionej jego aktywności.

Leczenie tych chorób polega na unikaniu czynników wyzwalających objawy i podawnie środków przeciwhistaminowych oraz - ostatnio - leków blokujących receptory dla lekutrienów.

Istnieje zjawisko nietolerancji, które przypomina immunopatie. Na ogół jest to nietolerancja pokarmowa. Określone składniki pożywienia mogą wywoływać rozmaite objawy ze strony różnych narządów. Często jest to związane z uwalnianiem się histaminy, ale nie tylko. Bardzo często zdarza się nietolerancja mleka, która nie ma nic wspólnego z alergią pokarmową, jest za to związana z niedoborem laktazy, enzymu rozkładającego cukier mleczny - laktozę - składnik mleka i niektórych produktów mlecznych. Nadmiar laktozy prowadzi do biegunek.

polecam cały artykuł,wiele wnosi do tego tematu -toczeń to nie alergia,ale skomplikowane mechanizmu immunologiczne potrafią nieźle narozrabiać Wink

Choroby układu immunologicznego

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
inessi
Senior
Senior

PostWysłany: Sro Cze 29, 2011 8:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mam pytanie
czy ktoś próbował w\w diety Question (tj bezglutynowej, bez laktozy)
Powrót do góry
Margaret74
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sro Cze 29, 2011 9:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

prześledź ten watek- http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=3033&highlight=chojny+999 ,jak i posty Jaguli-ona z tego co pamiętam trzymała dość restrykcyjną dietę-wegeteriańską na pewno,nie wiem jednak czy tez z wyłączeniem glutenu

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
inessi
Senior
Senior

PostWysłany: Sro Sty 16, 2013 9:22 pm    Temat postu: alergia Odpowiedz z cytatem

Witam
mam pytanie czy ktoś próbował diety bez laktozy glutenu i cukru
będę bardzo wdzięczna za odpowiedz
pozdrawiam
Powrót do góry
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sro Sty 16, 2013 9:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

z tego, co pamiętam była jedna dziewczyna, która przeszła na bezglutenową dietę, ale ona koniec końców chyba tocznia nie miała

Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sro Sty 16, 2013 9:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

inessi poczytaj tutaj http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=767
jest w tym dziale więcej wątków na tamat , może znajdziesz to co cię interesuje
pozdrawiam
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sro Sty 16, 2013 9:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=3033&postdays=0&postorder=asc&highlight=celiakia&start=15

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
Strona 4 z 4

Skocz do: