Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kubamr Junior

|
Wysłany: Pią Gru 11, 2009 7:42 pm Temat postu: |
|
|
Podobnie jak Ty ide do szpitala na 3 dni -mam zastrzyk z Bonvivy i badanie kontrolne dot. ZW..
Ostatnio dostalam e-biuletyn z Polskiego Portalu Osteoporozy-Osteoporoza.pl gdzie umieszczona wszystkie materialy z III Srodkowo-europejskiego Kongresu Osteoporozy i oOsteoartrozy , ktory odbyl sie 24-26.09.09 w Krakowie. Bardzo duzo ciekawych artykulow i nowych mozliwosci leczenia oraz badania.Warto przeczytac
http://www.osteoporoza.pl/index.php?option=com_content&view=category&id=165:iii-kongres-op-i-oa-2009&Itemid=82&layout=default Na tej stronie sa wszystkie tematy poruszane na tej konferencji w Krakowie. Zaznaczam ,ze tego materialu jest bardzo duzo-dotyczy dzieci,starszych ,nowszych metod badania i leczenia -najlepiej wejdz i poczytaj. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiakuc Master butterfly

|
Wysłany: Sob Gru 12, 2009 6:15 pm Temat postu: |
|
|
Kubamr masz szczęście że jeszcze dostajesz Bonvive ja juz miec tego nie bedę w zastrzyku i szpitalu bo brakuje pieniędzy na klinice pozostaje jedynie tabletka raz w miesiącu za 50 zł ale ze względu na bóle żołądka i brzucha też póki co brac nie moge jedynie Alfadiol i Calperoz...ciesze sie że możesz brać nadal ten leki i masz refundowany a szpital ma pieniądze..oby tak dalej.. _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
plapki Junior

|
Wysłany: Pon Gru 14, 2009 12:36 pm Temat postu: BONVIVA |
|
|
Bardzo prosze Was o informacje na temat leku BONVIVA, czy sa u Was juz jakies postepy ? W dniu dzisiejszym moja mama dostała ten lek - ma brac go 1 raz w miesiacu do tego 3 dni wczesniej leki oslonowe. Ma 61 lat i bardzo sie o nia boje. Nie wiem czy to wystarczy - taki 1 proszek miesiecznie. Prosze o jakas porade, lekarz byl naprawde malo mowny i niechetny do jakiejkolwiek porady, rozmowy na temat choroby :/
bardzo prosze o meila na biuro@akcyza-zone.pl
pozdrawiam
Mariusz |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiakuc Master butterfly

|
Wysłany: Pon Gru 14, 2009 3:06 pm Temat postu: |
|
|
witaj Mariusz Bonviva sama jako taka moze nie wystarczyc ja oprócz niej mam Calperoz 1000 mg bez recepty i Alfadiol 1,0 mg na recepte jeśli mamma ma duż osteoporoze to powinna brać właśnie podobne leki + bonvivę ..pozdrawiam Ciebie i mamę.. _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
plapki Junior

|
Wysłany: Pon Gru 14, 2009 11:29 pm Temat postu: |
|
|
czy ktoś z Was miał jakieś skutki uboczne po BONVIVIE ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
kubamr Junior

|
Wysłany: Pon Gru 28, 2009 1:52 pm Temat postu: |
|
|
Nie wiem czy objawy jakie ja mam tzn.okresowe zawroty glowy sa zwiazane z braniem Bonvivy(lekarze twierdz,ze nie ) a moze to jest zwiazane ze zmniejszeniem w tym samym czasie ilosci sterydow i to jest najbardziej prawdopodobne. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ela395 Junior

|
Wysłany: Pią Sty 21, 2011 5:47 pm Temat postu: Osteoporoza i ostenil70 |
|
|
Witam
Z powodu przyjmowania wysokich dawek sterydów mam osteoporozę posterydową.W szpitalu moja p.dr zaleciła 1X Calcium Vitrum,a mój lekarz reumatolog w przychodni uważa ze to za mało i że moja osteoporoza pogłębiła się po 3 miesiącach.Zalecił Ostenil70 raz w tygodniu.Mam pytanie-czy ktoś ma doświadczenie z tym lekiem?Po jego zastosowaniu nasiliły mi sie bóle mięśniowo-kostno-stawowe.Ciekawa jestem czy jest to skutek uboczny terapii,czy poprostu zaostrzenie mojej choroby.Pozdrawiam
Ela _________________ ela395 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pią Sty 21, 2011 6:28 pm Temat postu: |
|
|
ja od poczatku choroby biore vitrium calcium a jak stwierdzono osteoporoze biore Ostenil , nie zauwazyłam nic niepokojącego
byc moze to przypadek , albo zaostrzenie choroby jest tez trzecia mozliwosc pogoda , ona ostatnio niezle daje nam popalic co odczuwamy w mniejszym lub wiekszym stopniu
poczekaj troche moze bol ustapi _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sty 21, 2011 7:46 pm Temat postu: |
|
|
Ja też biorę od dawna Vitrum Calcium, a odkąd nabyłam osteoporozę włączono mi Ostemax 70 comfort. Żadnych niepokojących objawów też nie zauważyłam. _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
krzyss97 Junior

|
Wysłany: Wto Maj 17, 2011 10:43 am Temat postu: |
|
|
witam.czy stosujecie wapno z wit d3 podczas brania sterydow?? a moze lepsze jest rozwiazanie -calperos+alfadiol??jesli lepsze to 2 rozwiazanie to dlaczego?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Wto Maj 17, 2011 5:48 pm Temat postu: |
|
|
krzyss97 napisał: |
witam.czy stosujecie wapno z wit d3 podczas brania sterydow?? a moze lepsze jest rozwiazanie -calperos+alfadiol??jesli lepsze to 2 rozwiazanie to dlaczego?? |
wystarczy post w jednym miejscu; i cierpliwości też troszeczkę trzeba się nauczyć....
albo skorzystać z wyszukiwarki i poczytać na dany temat; a sporo tego jest....
po pierwsze Alfadiol jest lekiem wyłącznie na receptę
a wapń z witaminą D3 to suplement
zazwyczaj to lekarz powinien wybrać sposób, w jaki ma się dostarczać organizmowi powyższe składniki _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
krzyss97 Junior

|
Wysłany: Sro Maj 18, 2011 11:04 am Temat postu: |
|
|
ok przepraszam...postaram sie nie robic wiecej takich bledow:)
mam jeszcze pytanie odnosnie alfadiolu...piszecie ze bierze sie jego na noc...ale podczas posilku? czy po posilku? czy po prosu przed snem ani podczas posilku ani po posilku??? |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Sro Maj 18, 2011 2:22 pm Temat postu: |
|
|
ja biorę na noc...po prostu sobie łykam nie zważając na posiłki i tak od prawie 11 lat  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
krzyss97 Junior

|
Wysłany: Pią Maj 20, 2011 9:26 am Temat postu: |
|
|
Dzieki kinga za odpowiedz. a jeszcze mi powiedz kiedy bierzesz wapno(calperos) rano? w obiad? z posilkiem czy tez niezaleznie od posilku?
dawke alfadiolu jaka bierzesz? |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pią Maj 20, 2011 10:55 am Temat postu: |
|
|
Alfadiol biorę 0,25 albo 0,5-w zależności od wyników
a Calperos-kiedy pamiętam (jak nie zapomnę, to łykam)
sam Alfadiol (bez Calperosu) też daje dobre rezultaty  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|