Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
domi1_23 Stary wyjadacz

|
Wysłany: Wto Gru 27, 2005 11:41 am Temat postu: Rezonans Magnetyczny. |
|
|
Czy to badanie może być pomocne w chorobach autoimmunologicznych? _________________ Co cię nie zabije, to cię wzmocni.
-------
Więcej szczęścia wynika z dawania, niż z otrzymywania.
GG: 2103244 |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Wto Gru 27, 2005 12:08 pm Temat postu: |
|
|
zakładam że chodzi o diagnostyke, ale rezonans czego?
jakiego narządu? jakiegoś konkretnego?
to po prostu obrazowanie narządów wewnętrznych, wykrywa nieprawidłowości w tkankach - guzy, płyny, złamania itp.
bardzo pomocny w wykrywaniu nowotworów na przykład, więc pokarze ci najwyżej że jest coś nieprawidłowego w wątrobie, nerce, mózgu, itp. ale nie odpowie na pytanie dlaczego tak jest, jakie to zmiany i skąd się wzięły...
jak to się ma do chorób autoimmunologicznych? zależy do jakich...
częśc dziewczyn z toczniowo zaatakowanym układem nerwowym, ma robiony co jakiś czas rezonans głowy w celu wykrycia zmian w strukturach mózgu - ale to już jak widać nie próba zdiagnozowania jaka to choroba, ale określenie skutków jej działalności.
zobacz jaki zakres badań jest możliwy przy pomocy rezonansu:
http://www.rezonans.pl/scdo.php?p_r_zakres_badan |
|
Powrót do góry |
|
 |
didulka Master butterfly

|
Wysłany: Wto Gru 27, 2005 2:33 pm Temat postu: |
|
|
ja kilka razy mialam robiony rezonas stawow ia ostatnio tez tomografie komputerowa glowy... wydaje mi sie ze nie ma przeciwskazan bo przeciez to ma nam pomoc itp a nie jeszcze bardziej dobic  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Wto Gru 27, 2005 4:45 pm Temat postu: |
|
|
Ja mam co jakiś czas rezonans magnetyczny glowy ....zaatakowany system nerwowy.diagnostycznie miałam rezonans kregosłupa...
Monika |
|
Powrót do góry |
|
 |
angela Master butterfly

|
Wysłany: Czw Gru 29, 2005 4:30 pm Temat postu: |
|
|
Pomocne na pewno, im więcej badań tym lepiej, tak ja uważam, bo przynajmniej ma się ,,pod kontrolą-wiedzą" to co się dzieje z naszym ciałem... ja miałam raz robiony rezonans głowy, wszystko git wyszło  _________________ Szczęście nie jest dziełem przypadku, ani darem bogów. Szczęście to coś, co każdy z nas musi wypracować dla siebie samego. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mari Junior

|
Wysłany: Pon Sty 02, 2006 4:24 pm Temat postu: |
|
|
ja wlasnie dzis mialam rezonans glowy nic zlego nie wyszlo ufff nie moge tylko dojsc do siebie jakis helikopter
domi to bardzo pozyteczne badanie bo bardzo dokladne jezeli jest ok to chyba mozna sie nie martwic, nie to co np usg |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pon Sty 02, 2006 7:59 pm Temat postu: |
|
|
W kinice wyłaczaja helikopter zatyczkami do uszu jakies takie specjalne .efekt dobry ...moge zaświadczyc .......mialam tradycyjnie i tak.....one nie zatykają uszu, słyszy sie normalnie ale tłumią drgania.Helikopter jest gdzieś daleko.
Monika |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Wto Lis 13, 2007 9:25 pm Temat postu: |
|
|
jej, ale się wkurzyłam po odebraniu wyników
nie dość, że opis na kilka linijek (ostatnio opis zajmował prawie całą stronę A4 i był dokładny), to jak w domku chciałam zobaczyć zdjęcia na CD, to się okazało, że to nie moje
jutro muszę iść z reklamacją
a w opisie mam:
Badanie MR wykazuje obecność płynu w obrębie szpary stawowej stawu biodrowego lewego.
Głowa kości biodrowej znacznie zniekształcona, spłaszczona z obecnością zmian zwyrodnieniowo-wytwórczych na krawędziach. Fragment rozwałkowania w obrębie głowy.
Obraz przemawia za martwicą jałową głowy kości udowej lewej okres III.
i to wszystko
[/i] _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Sro Lis 14, 2007 10:23 am Temat postu: |
|
|
hmm, nie wiem czy to dużo czy mało, bo się nie znam, ale niezły burdel muszą mieć, skoro wydają nie te zdjęcia co trzeba
próbowałam znaleść co to znaczy "okres III" i raczej kiepsko mi szło, znalząłam tylko taki podział:
okres 1. Okres "synovitis" - Ten okres jest krótki (tygodnie) i jest wynikiem niedokrwienia. Zapalenie błony maziowej powoduje ograniczenie ruchomości i ból. W badaniu USG widoczne poszerzenie szpary stawowej, płyn w jamie stawowej. We wczesnym okresie choroby nie ma widocznych zmian na zdjęciach radiologicznych. Czasem poszerzenie szpary stawowej i niewielkie złamania podchrzęstne głowy kości udowej głównie w jej przedniej części.
okres 2. Nekrozy lub zapadnięcia - Martwicza część głowy kości udowej ulega zapadnięciu. Na zdjęciach rtg widoczne jest zmniejszenie głowy kości udowej i zwiększone jej wysycenie. Ten okres trwa 6-12 miesięcy.
okres 3. Fragmentacji - W tym okresie matwicza kość jest resorbowana. Na zdjęciach rtg widoczne są pola deossyfikacji. Często w tym stadium pojawia się deformacja głowy kości udowej. Ta faza trwa 1-2 lat.
okres 4. Odbudowy - Okres formowania się nowej kości. Trwa 8 mies.-3 lat.
Jałowe martwice kości - ale nie jestem do końca przekonana, czy tu jest proste przełożenie z młodzieńczej jałowej martwicy głowy kości udowej
ale nic innego nie znalazłam... |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Sro Lis 14, 2007 11:17 am Temat postu: |
|
|
dzięki nenya
pogoda brr i mi się nie chce wychodzić, by zareklamować CD ze zdjęciami, ale trzeba _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|