Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
malgorzata30 Junior

|
Wysłany: Pon Lut 15, 2010 7:11 pm Temat postu: |
|
|
Witam cię Lucyno!!!!!!!!!!
Ja choruje na toczeń już 6 rok i dowiaduje się nowych rzeczy o tej chorobie musisz być silna trzymam kciuki i pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lucynka Junior

|
Wysłany: Nie Mar 14, 2010 11:24 am Temat postu: Pierwsze kroki na forum |
|
|
Witam po przerwie
Dziękuje wszystkim za ciepłe przywitanie.
Wróciłam po 3 tygodniowym pobycie ze szpitala, jednak w dalszym ciągu bez ostatecznej diagnozy. Lekarz umieścił mnie na oddziale rehabilitacyjnym, twierdząc ,że bardziej potrzebna jest mi rehabilitacja. Zabiegów miałam dużo, badań natomiast bardzo mało.
Resztę badań będę miała robione jako pacjentka dochodząca. W dalszym ciągu jednak wszystko zmierza w kierunku Tocznia.
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
karolla Master butterfly

|
Wysłany: Pon Mar 15, 2010 10:48 am Temat postu: |
|
|
I ja witam Cie Lucynko na Forum, dobrze tu trafilas!
Zycze wytrwalosci, szybkiej i trafnej diagnozy
Trzymam kciuki i koniecznie daj znac co lekarze ustalili
Pozdrawiam serdecznie!  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lucynka Junior

|
Wysłany: Wto Mar 30, 2010 9:48 am Temat postu: Serdecznie wszystkich witam |
|
|
Witam
Z braku czasu jestem mało aktywna na forum, ale co jakiś czas czytam.
Bardzo proszę was o poradę. Jeżeli ktoś z was zażywa Arechin, to czy w czasie przerwy w braniu leku występują u was dreszcze.
Ja biorę Arechin przez dwa miesiące i miesiąc przerwy. Już w drugiej połowie miesiąca niebrania Arechiny występują u mnie ogromne dreszcze, zwłaszcza w nocy. Budzę się kilka razy w nocy i jest mi ogromnie zimno, cała w środku drżę.Otulenie się w ciepły koc nie pomaga , to jest w środku organizmu i musi samo przejść. Miałam już tak zanim zaczęłam zażywać Arechin, potem trochę się uspokoiło, ale zawsze powraca w czasie tej przerwy.
Kilka razy do roku tylko na rękach wyskakują mi czerwone plamy, skóra wtedy staje się bardzo sucha i jak gdyby pogrubiała. Czy ktoś z was ma podobne objawy.
Będę wdzięczna za jakąkolwiek odpowiedź. |
|
Powrót do góry |
|
 |
tysia Junior

|
Wysłany: Sro Kwi 28, 2010 9:43 pm Temat postu: :) |
|
|
Witam... Tobie sie udało,, mnie niestety nie,,nadal jestem bez diagnozy
To bylo oczywiście do Malgorzaty... |
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Kwi 30, 2010 11:47 am Temat postu: |
|
|
witam cieplutko na naszym forum
cierpliwości i diagnozy
i zdrowia przede wszystkim życzę _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lucynka Junior

|
Wysłany: Wto Lut 15, 2011 10:05 pm Temat postu: Serdecznie wszystkich witam |
|
|
Witam Was po długiej przerwie. Co prawda podczytywałam forum systematycznie ale nic nie pisałam bo ciągle było brak diagnozy. Leżałam też dosyć długo w różnych szpitalach. W końcu padła diagnoza ,, Zespół Felty ego"" Ale w dalszym ciągu jestem badana dalej. Ostatnio miałam pobrany wycinek skórno-mięśniowy do badania. W mięśniach wyszły limfocytarne nacieki zapalne a w wycinku skórnym dokoła naczyń krwionośnych nacieki zapalne. Co o tym sądzicie??
Wyszły mi też przeciwciała ANA dodatnie , powiększona śledziona i leukopenia.
Mam nadzieję, że mogę pozostać na waszym forum bo niestety ale forum z Zespołem Felty ego nie ma. Niewiele też wiem o tej chorobie.
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sro Lut 16, 2011 3:48 pm Temat postu: |
|
|
Lucynka oczywiscie ze mozesz tutaj zostac ,
reszte napisałam ci na pm _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Sro Lut 16, 2011 3:56 pm Temat postu: |
|
|
Podzielam zdanie Moni-przecież to forum dla każdego ,kto pomocy potrzebuje
do Kawiarenki wstąp -oderwiesz myśli od choroby  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
awania Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lut 16, 2011 6:02 pm Temat postu: |
|
|
Z tego, co się orientuję, to ZF jest niejako odmianą RZS? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Sro Lut 16, 2011 9:01 pm Temat postu: |
|
|
z tego co wyczytałam teraz ,o charakterystyczna triada:rzs,trombocytopenia i splenomegalia(powiększenie śledziony w przebiegu chorób układowych -cześć przypadków przebiega z powiększeniem watroby hepatosplenomegalia;
też niezłe "przyjemności "  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lucynka Junior

|
Wysłany: Sro Lut 16, 2011 9:49 pm Temat postu: Serdecznie wszystkich witam |
|
|
Dziwna ta moja choroba. Sam RZS to i tak za wiele a tu jeszcze jakaś trójca. Ciekawi mnie w jakim celu lekarz pobrał mi ten wycinek i co on oznacza.
Dzięki za wsparcie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Czw Lut 17, 2011 12:47 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: |
limfocytarne nacieki zapalne a w wycinku skórnym dokoła naczyń krwionośnych nacieki zapalne |
Myślę,że "coś" się dzieje,bo
w ch.układowych to gł.limfocyty sa "nadpobudliwe"-wycinek sugeruje stan zapalny .Tym, co jest wspólne wszystkim tym chorobom, są procesy patologiczne toczące się w tkance łącznej, której obecność zaznacza się w każdej tkance i narządzie. Chodzi tu o przewlekłe zmiany zapalne, będące przejawem nieprawidłowych oddziaływań układu immunologicznego w tkance łącznej.
W zapaleniu wielomięśniowym nacieki limfocytarne dotyczą otoczenia naczyń krwionośnych mięśni szkieletowych.
A jak u Ciebie wygląda kwestia tarczycy?
Czy miałaś pobraną krew na kinazę kreatynową?
I najważniejsze-masz określony typ świecenia ANA?
Myślę,że to dobrze,iż jesteś diagnozowana cały czas-to zbyt poważne jednostki chorobowe,by móc pozwolić sobie na "gdybanie"  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lucynka Junior

|
Wysłany: Czw Lut 17, 2011 1:14 pm Temat postu: Serdecznie wszystkich witam |
|
|
Dzięki Margaret za zainteresowanie
Tarczyce miałam badaną i jest wszystko w porządku. Nie miałam badanej krwi na kinazę kreatynową . A mój typ świecenia jest homogenny. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|