Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Pon Mar 21, 2011 9:44 am Temat postu: |
|
|
gorgi w sumie nie wiem jak się odnieść do twojego postu...ty żartujesz ,czy poważnie piszesz ?
Kirw,cechą charakterystyczną chorób autoagresywnych jest chroniczne zmęczenie właśnie-czy to w przypadku tocznia,twardziny,zapaleń mięśni ...Polecam" Przewodnik po naszych chorobach "  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kirw Junior

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Deimos Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pon Mar 21, 2011 11:50 am Temat postu: |
|
|
Kirw - linki, które podałeś nie działają (przynajmniej u mnie). |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kirw Junior

|
Wysłany: Pon Mar 21, 2011 11:55 am Temat postu: |
|
|
Poprawiłem, juz działają.
Jeden dotyczy ANA1 i ANA2 a drugi ANA3.
I czy to wystarczy ? Bo tych badań jest tyle, że tak naprawde nie wiem co warto zrobić a czego nie, a wolalbym niepotrzebnie pieniędzy nie wydawać :p |
|
Powrót do góry |
|
 |
gorgi Junior

|
Wysłany: Pon Mar 21, 2011 12:47 pm Temat postu: |
|
|
Piszę poważnie bo te objawy opisane +suchość skóry,powiększony język,gruby głos to objawy Akromegalii....U mnie rozpoznano MCTD a dopiero po 8latach akromegalię a winę cały czas przypisywano MCTD. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kirw Junior

|
Wysłany: Wto Mar 22, 2011 5:42 am Temat postu: |
|
|
A wiec - moglby mi ktos to rozjasnic, bylbym wdzieczny :] |
|
Powrót do góry |
|
 |
gorgi Junior

|
Wysłany: Wto Mar 22, 2011 9:25 pm Temat postu: |
|
|
Więc po kolei:Nie jestem lekarzem i go nie zastąpię.Podpowiadam tylko swoje doświadczenia.Jesteś młodym człowiekiem,więc trudno powiedzieć... Masz jeszcze nieustabilizowane hormony itd..U mnie ANA1 iANA2 nieznacznie odbieggały od normy,a dopiero ANA3 to były...zaje....No i w końcu rozpoznano MCTD,ale co z tego jak nadal pomimo sterydów,immunosupresantów,i wszelkiego innego d o b r o d z i e j s t w a , byłem słaby,miałem iskierki,bolały mnie stawy,bolało mnie gardło,miałem suchą skórę(właśnie na rękach)nadmierne owłosienie,pociłem się nadmiernie,miałem gruby głos,i bolał mnie brzuch.Zwiedziłem neurologa,kardiologa.laryngologa,dermatologa(swędzące place w różnych miejscach)okuliste,urologa,no i trafiłem do gastrologa.A ten po kilku wizytach nie znalazwszy przyczyny bóli brzucha każe mi przynieść swoje zdjęcie co najmniej z przed 10 lat ??. No i się okazało....Więc jeżeli badania reumatologiczne będą dobre,a będzie cię na to stać (ok.200.zł.zal.od lab.)to zbadaj sobie GH,IGF-1.To są hormony wzrostu one wykluczają lub nie aromegalię. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Wto Mar 22, 2011 10:09 pm Temat postu: |
|
|
coś czuję ,ze możecie się zapędzić w przysłowiowy "kozi róg"  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kirw Junior

|
Wysłany: Sro Mar 23, 2011 6:34 am Temat postu: |
|
|
Gorgi, ale mnie nic nie boli i nie mam objawów akromegalii. Pozatym wydaje mi sie ze troche na nia za wczesnie (18 lat). Tym bardziej ze te objawy towarzysza mi nie od niedawna.
Hehe, nadal nie wiem co z hormonami, ale skoro mowisz ze ANA3 moze odbiegac od normy przy pozostalych nisko to zrobie pełen profil, tak mysle. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kirw Junior

|
Wysłany: Sro Mar 23, 2011 12:25 pm Temat postu: |
|
|
Zrobiłem drugi panell bardziej rozszerzony. Ponoć w ANA3 zawiera się ANA1 i ANA2, tak mi pani w recepcji powiedziała :p Wynik ma byc za 5 dni roboczych więc dopiero we wtorek.
A tak z innej beczki - czy jest w wam znane uczucie takiego strasznego spowolnienia umysłowego ? Że trudno wam sie mysli, rozumuje np. trudnosci z rozumieniem i analizowaniem tekstu itp.??
No do tego juz wczesniej wymieniane zmeczenie fizyczne, brak energii itp. |
|
Powrót do góry |
|
 |
awania Master butterfly

|
Wysłany: Sro Mar 23, 2011 5:44 pm Temat postu: |
|
|
Kriw, powtórz tarczycę i zrób anty-tpo, może... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kirw Junior

|
Wysłany: Sro Mar 23, 2011 6:22 pm Temat postu: |
|
|
Robiłem 3 razy pełen komplet hormonów i był w normie. aTPO tez robilem rok temu tez byla norma. Tak mi sie wydaje bo wynikow juz nie mam.
Hmm, a czy da sie jakos wywnioskowac z 'przeciwcial' czy jest mozliwosc problemow z tarczyca ?\
No nic, pozostaje chyba tylko czekac na wyniki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kirw Junior

|
Wysłany: Wto Mar 29, 2011 5:04 pm Temat postu: |
|
|
Hej,
Odebrałem wyniki, prosiłbym o interpretacje.
Aha i mógłby mi ktos wytlumaczyć - jak sa przeciwciała ANA1,ANA2,ANA3 to czy badanie ANA3 zawiera tez ANA1 i ANA2 ?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Kirw dnia Czw Kwi 28, 2011 6:03 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Czw Mar 31, 2011 8:48 am Temat postu: |
|
|
Kirw- a może byś poczytał watek ,nt.Wyników badań lub przeciwciał?
Komentarze w watkach innych lub w ogóle w poradach są również b.cenne.
Zaraz mi tu napiszesz,że czasu ci brak ,a my tu od tego jesteśmy ,co? Ale to nie do końca tak  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kirw Junior

|
Wysłany: Czw Mar 31, 2011 1:25 pm Temat postu: |
|
|
Nie o to chodzi. Dla mnie wynik brzmi jednoznacznie negatywny, ale nie jestem w temacie. Poprostu niechciałbym czegoś przeoczyć. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|