Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mopek23 Junior

|
Wysłany: Czw Mar 24, 2011 4:10 pm Temat postu: POMOCY!!!!!!!!!! |
|
|
Witam wszystkich bardzo serdecznie................
Bardzo proszę Was o poradę i opinię ............
2 lata temu w marcu po przebytej grypie żołądkowej całkiem padły mi stawy, początek bardzo lekki zaczęły boleć mnie tylko stawy łokciowe i nadgarstki natomiast już po miesiącu nie mogłam wstać z łóżka siadały mi stawy kolanowe a stopy były ogromnie opuchnięte do tego tany podgorączkowe. Pierwsze badania jakie wykonał lekarz to ogólna morfologia wyniki: OB 40(norma to 15),CRP 23.89(norma 5), czynnik reumatoidalny ujemny, aso-miano ujemne. Po miesiącu OB spadło do 25, CRP do 8,02. Trafiłam do szpitala USG jamy brzusznej, EKG, RTG klatki piersiowej, RTG dłoni w normie.Zrobili dodatkowe badania przeciwciała antycytrulinowe aCCP wynik ujemny, DsDNA wynik dodatni, i test ana Screen przeciwciała dodatni.Zapisali Detralex Aspicam i Arechine. Ze szpitala wyszłam z rozpoznaniem początków tocznia. Po miesiącu pojechałam do Pani prof. w Poznaniu zrobiła badania ana profil i przeciwciała wyniki wyszły ujemne..... Przestałam brać leki, było wszystko ok tylko bardzo delikatne sztywnienie rąk z rana. Od dobrych 4 miesięcy mam powiększony węzeł chłonny szyjny pojawia się i znika. Od marca przez 3 tygodnie pojawiły się stany podgorączkowe najpierw 37,8 a potem 37 do 37,5 zrobiłam badania ana 2 Hep-2 wynik wyszedł graniczny miano 1:160 stwierdzono przeciwciała obraz świecenia ziarnisty natomiast ds-DNA wynik ujemny OB lekko podwyższone reszta wyników w normie. Poradzcie co mam robić .Czy to toczeń .......?????????Co o tym sądzicie?????????? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly

|
Wysłany: Czw Mar 24, 2011 7:02 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Mopek.
Czy to toczeń nikt z nas ci nie odpowie Reumatolog i drążyć sprawę. Coś się dzieje i nie można zlekceważyć. Życzę cierpliwości i dociekliwego lekarza.
Napisz skąd jesteś i coś o sobie.
Trzymaj się
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
 |
mopek23 Junior

|
Wysłany: Czw Mar 24, 2011 7:50 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Lidka!!!!!!!!!!
Serdeczne pozdrowionka śle Ania z Bydgoszczy ..........
Od 2 lat śledzę te strony.......od kiedy tylko usłyszałam w swojej diagnozie słowo toczeń .......... Jestem przerażona bo myślałam że już wszystko ok , ale nie ,,to,, wraca jak bumerang.......
P.S. Najbardziej ciekawi mnie czy to możliwe by wyniki raz były pozytywne a za miesiąc wyszły negatywne nie wiem w co wierzyc ......Może masz jeszcze jakieś pomysły jakie zrobic dodatkowe badania????????A Twój motylek jak się dziś czuje.....
Pozdrawiam........  |
|
Powrót do góry |
|
 |
awania Master butterfly

|
Wysłany: Czw Mar 24, 2011 8:17 pm Temat postu: |
|
|
Hej, ja też mam ANA hep2 graniczne i żadnych przeciwciał specyficznych. Nigdy nie miałam tak wysokiego OB, ASO lekko dodatnie. Większość wyników w normie, seromukoid podwyższony i kwas moczowy też.
Diagnoza: niekokreślona choroba układowa tkanki łącznej.
Jedno jest pewne - nie same wyniki stanowią o diagnozie, lecz ogólny obraz kliniczny... |
|
Powrót do góry |
|
 |
mopek23 Junior

|
Wysłany: Czw Mar 24, 2011 8:43 pm Temat postu: |
|
|
Hejka!!!!!!
A jakie masz jeszcze objawy????????? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Czw Mar 24, 2011 8:46 pm Temat postu: |
|
|
witam serdecznie
z przeciwciałami tak już niestety jest-w Doniesieniach mamy dobre artykuły na ten temat  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe

Ostatnio zmieniony przez Margaret74 dnia Czw Mar 24, 2011 8:54 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
mopek23 Junior

|
Wysłany: Czw Mar 24, 2011 8:52 pm Temat postu: |
|
|
W poniedziałek mam wizytę u reumatologa (oczywiście prywatnie) bo dostanie się do lekarza z dnia na dzień graniczy z cudem........już się nie mogę doczekac ......jestem ciekawa jaka będzie jej ocena wyników tych z przed 2 lat i tych teraźniejszych
P.S. Chciałam się dostac do innego lekarza i też prywatnie ale wizyta miała nastąpic dopiero we wrześniu......... |
|
Powrót do góry |
|
 |
awania Master butterfly

|
Wysłany: Czw Mar 24, 2011 9:18 pm Temat postu: |
|
|
mopek, gdzieś jest "mój wątek" powitalny;) Poszukam, to Ci podlinkuję, tam wszystko jest z grubsza;) |
|
Powrót do góry |
|
 |
karola77 Kadet

|
Wysłany: Czw Mar 24, 2011 9:21 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Też jestem z Bydgoszczy do jakiego lekarza idziesz prywatnie ?
Jakie masz objawy?
I w jakim szpitalu leżałaś w Bydgoszczy ? Na oddziale chorób Tkanki łączne w Bizielu?
Pozdrawiam
Karolina |
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Czw Mar 24, 2011 9:30 pm Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko na forum  _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
alawa Master butterfly

|
Wysłany: Czw Mar 24, 2011 10:26 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Mopek, powodzenia w diagnozowaniu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Pią Mar 25, 2011 9:01 am Temat postu: |
|
|
Mopek-bardzo zachęcam do czytani aforum-to skarbnica wiedzy i doświadczeń własnych.Te ostatnie są szczególnie cenne-znajdziesz je w Poradach ,jak i w tym dziale gdzie każdy ma swój wątek .Pobuszuj więc .
Pytania możesz też zadawać w wątkach osób cię interesujących
Przydatne linki:
Instrukcja obsługi forum
Przewodnik po naszych chorobach
Wyszukiwarka _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Mar 25, 2011 9:32 am Temat postu: |
|
|
Witam i ja serdecznie życząc zdrówka .. Miłego buszowania po forum Margaret podała ci pomocne linki wiec będziesz mógł bez problemu się tu poruszać .
Pozdrawiam życząc zdrowia!  _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
agatka03 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Mar 25, 2011 9:36 am Temat postu: |
|
|
Pozdrawiam serdecznie zza miedzy:)
Trzymam kciuki - reszta na priv:)  _________________ ..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green) |
|
Powrót do góry |
|
 |
mopek23 Junior

|
Wysłany: Pią Mar 25, 2011 11:50 am Temat postu: |
|
|
Witam!!!!!!!!!!! 2 lata temu leżałam w Szpitalu Wojskowym na Oddziale Chorób Wewnętrznych i Reumatologii byłam pod opieką ordynatora Piotra Ligockiego i dr Marzeny Trusewicz wyszłam z wynikiem rozpoznania początków tocznia, potem szukaliśmy pomocy u Pani profesor Zimmerman Górskiej - Poznań gdzie prywatnie robiłam badania profil ana i badanie przeciwciał wyniki wyszły ujemne. Teraz chciałam dostać się do ordynatora w Szpitalu im. Dr Jana Biziela do dr Sławomira Jeka, który przyjmuje w Toruniu, ale termin jest dopiero na wrzesień więc szukaliśmy dalej. W poniedziałek idę do zastępcy ordynatora w Bizielu dr Bilińskiej-Reszkowskiej
Pozdrawiam..........
P.S. Moje objawy teraz to tylko sztywniejące palce u rąk -z rana, podwyższona temperatura teraz już 3 tydzień najpierw 37,8 teraz 37 do 37,5 i powiększone węzły chłonne karkowe (bolesne -ciągnie mnie bark aż do ręki) a dziś pani dr w przychodni ogólnej znalazła też węzły szyjne i żuchwowe. Wynik badania ana 2 dodatni 1:160 obraz świecenie ziarnisty, dsDNA ujemne...........
Pozdrawiam............
mopek,nie pisz posta pod postem w tak krótkim odstępie czasu ... ,korzystaj z opcji EDIT |
|
Powrót do góry |
|
 |
|