|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Clarisa Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pią Mar 02, 2007 8:38 am Temat postu: |
|
|
aniusia napisał: |
Witajcie! proponuję wszystkim wapno, które sama biorę od czasu kiedy oprócz metypredu (24 mg) zaczęłam brać jeszcze endoxan (50 mg.). Jest to Vitrum Calcium które zawiera wapń z muszli ostryg. Są to podłużne zielone tabletki. Dobrze chroni kości i zęby. W aptece dostepne bez recepty, należy powiedzieć, że chodzi o wapno z muszli ostryg.
Pozdrawiam. Ania  |
Anusia ... faktycznie można to wapno dostać w aptece ale wyczytałam na opakowaniu że jedna tabletka zawiera 500 mg wapna i 200 mg wit. D.... no i zrezygnowałam z zakupu bo po pierwsze by zażywać 1000 wapna musiała bym zażywać dwie tabletki (a w tedy to trochę drogo wyjdzie no i tyle witaminy D chyba nie jest mi potrzebne ) a po drugie i to był ważniejszy powód to taki że ja wapno i witaminę D zażywam osobno to znaczy jedno rano a drugie wieczór bo ktoś gdzieś kiedyś (nie pamiętam już jak to było ) ale wiem że podkreślał że nie dobrze jest zażywać to razem czyli np. wszytko rano czy wierczór .... najlepiej jak wit. D zażywa się rano a Wapno wieczór .... no ale może to nie jest reguła ... nie wiem ...
a miałam na to wapno "ochotę" bo wapno z ostryg brzmi tak dość naturalnie
ale może jest to wapno w sprzedaży bez witaminy D???? _________________ "Wymagajcie od siebie choćby nikt od Was nie wymagał..." (Jan Paweł II, Jasna Góra 1983r.) |
|
Powrót do góry |
|
 |
magda04123 Junior

|
Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 10:21 am Temat postu: |
|
|
witam
mam problemy ze stawami jak się okazuje nie jest to w przebiegu choroby bo ta jak na razie drzemie tylko powoduje to długotrwałe branie sterydów zanika mi tkanka miękka stawy są niestabilne ścięgna przykurczone i ćwiczenia nie pomagają czy jest jakiś skuteczny środek aby spowolnić skutki uboczne sterydów? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 2:00 pm Temat postu: |
|
|
jesteś pewna,że ta niestabilność i przykurcze to wina sterydów?
bo ja nie...
poczytaj :
Cytat: |
Skutki uboczne sterydoterapii
Kortykosteroidy są substancjami o bardzo silnym działaniu, które mają ogromny wpływ na cały organizm, dlatego w czasie ich używania należy ściśle przestrzegać zaleceń lekarza, zwłaszcza dotyczących czasu prowadzenia terapii. Sterydy są bardzo skuteczną grupą leków o szerokim spektrum działania i często są jedynymi skutecznymi lekarstwami na wiele chorób występujących u dzieci i dorosłych. Podaje się je w ostateczności, gdy zagrożone jest życie i zdrowie pacjenta, gdyż mimo swych właściwości leczniczych, powodują równocześnie szereg działań niepożądanych. Do najczęstszych należą:
1.Zaburzenia równowagi wodno-elektrolitowej - zatrzymanie sodu i płynów, utrata potasu , nadciśnienie.
2.Osłabienie mięśni, utrata masy mięśniowej, patologiczne złamania kości długich.
3.Utrudnienie wchłaniania wapnia i oszczędzanie go w kanalikach nerkowych, a konsekwencji osteoporoza
4.Perforacje jelita grubego i cienkiego, zapalenie trzustki, wzdęcia, problemy z trawieniem.
5.Wystąpienie na skórze rozstępów, trądziku, nie gojących się ran; nadmierne pocenie
6.Zaburzenia metaboliczne: ujemny bilans azotowy, zwiększenie stężenia glukozowe krwi i moczu
7. Występuje prawie zawsze zwiększenie masy ciała, zwiększone łaknienia, nudności, złe samopoczucie, zaburzenia snu.
Dwie twarze sterydów
Osoba przyjmująca leki steroidowe często cierpi z uwagi na ich skutki uboczne, przede wszystkim związane z wyglądem i poczuciem własnej atrakcyjności:. Zwiększenie masy ciała, charakterystyczne obrzęki w wyniku zatrzymywania wody w organizmie, przyrost tkanki tłuszczowej i problemy skórne są objawami z pewnością uciążliwymi, ale jednak możliwymi do rozwiązania przez stosowanie specjalnej diety, samokontrolę i uprawianie sportu dostosowanego do możliwości chorego. Jest to cena, którą się płaci za polepszenie jakości życia, a często także za spowolnienie rozwoju choroby i danie szansy na normalne, samodzielne życie.
Daria Ciunelis/linemed.pl |
_________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
magda04123 Junior

|
Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 2:51 pm Temat postu: |
|
|
Reumatolog twierdzi że to działanie sterydów do tej pory miałam robione kilka krotnie rtg stawów i nie wykazało szczególnych zmian w strukturze kości, mam kolejne skierowanie na rtg ale to trochę potrwa zanim zrobię (19.04) a w maju wizyta u reumatologa. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 3:19 pm Temat postu: |
|
|
wiesz lekarze o wszystko co złe winia sterydy , czasem nie chce im sie za bardzo pomyslec,
jesli choroba jest opanowana to tez tych sterydow nie bierzesz chyba zbyt duzo ?
jakie dawki były u ciebie najwyzsze? _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
magda04123 Junior

|
Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 4:18 pm Temat postu: |
|
|
na początku 60mg enkortonu 6tyg potem schodziłam z dawki brałam różnie jak było lepiej to poniżej 20mg czasami wiecej jak przy tej chorobie od 2lat na 10mg metypretu obecnie zchodze na 8mg a biore 13lat |
|
Powrót do góry |
|
 |
olusiam03 Gość
|
Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 4:24 pm Temat postu: |
|
|
Ale tak jest. U mnie również zwalają to na sterydy niektórzy lekarze(nie mówię tu o reumatologu). I twierdzą że wszystkie dolegliwości mam od sterydów. Kazano mi z nich zejść. Może faktycznie mają racje.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 4:26 pm Temat postu: |
|
|
czyli te duze dawki brałas ktotko teraz bierzesz mało ,
tak jak myslałam ,
kazdy jak mu sie nie chce głebiej pokopac bedzie ci zawsze zwalał na sterydy, we wszystkim , nie na chorobe ale własnie na sterydy
złe samopoczucie- sterydy- za bardzo boli - sterydy- waga za wysoka - sterydy- najlepiej zanależc cos czego mozna sie przyczepic ( temat zastepczy)wtedy nie trzeba przygladac sie chorobie bo sa przeciez sterydy
bardzo wygodne i bardzo proste
dlatego czesto nikt juz nas nie bardzo chce leczyc , nie chce sie grzebac w diagnostyce bo po co ? a sporo rzeczy nie jest winą sterydów tylko własnie choroby tylko trzeba madrego lekarza ktoremu się chce pomysleć i poswięcić swoj czas _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
magda04123 Junior

|
Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 5:38 pm Temat postu: |
|
|
ostatnio konsultowałam się z innym lekarzem i ten też tak twierdzi ewentualnie chce mnie odesłać do ortopedy tylko co to da po prostu odbija piłęczkę dalej tylko ja nic z tego nie mam oprócz straconego czasu i dodatkowego stresu.Czasami łapie takiego doła że nic tylko wyć z bezradności  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|