Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Jak długo bierzecie sterydy?
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Clarisa
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Pią Mar 02, 2007 8:38 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

aniusia napisał:
Witajcie! proponuję wszystkim wapno, które sama biorę od czasu kiedy oprócz metypredu (24 mg) zaczęłam brać jeszcze endoxan (50 mg.). Jest to Vitrum Calcium które zawiera wapń z muszli ostryg. Są to podłużne zielone tabletki. Dobrze chroni kości i zęby. W aptece dostepne bez recepty, należy powiedzieć, że chodzi o wapno z muszli ostryg.
Pozdrawiam. Ania Laughing

Anusia ... faktycznie można to wapno dostać w aptece ale wyczytałam na opakowaniu że jedna tabletka zawiera 500 mg wapna i 200 mg wit. D.... no i zrezygnowałam z zakupu bo po pierwsze by zażywać 1000 wapna musiała bym zażywać dwie tabletki (a w tedy to trochę drogo wyjdzie no i tyle witaminy D chyba nie jest mi potrzebne Smile ) a po drugie i to był ważniejszy powód to taki że ja wapno i witaminę D zażywam osobno to znaczy jedno rano a drugie wieczór bo ktoś gdzieś kiedyś (nie pamiętam już jak to było Smile ) ale wiem że podkreślał że nie dobrze jest zażywać to razem czyli np. wszytko rano czy wierczór .... najlepiej jak wit. D zażywa się rano a Wapno wieczór .... no ale może to nie jest reguła ... nie wiem ...

a miałam na to wapno "ochotę" Smile bo wapno z ostryg brzmi tak dość naturalnie Smile

ale może jest to wapno w sprzedaży bez witaminy D????
magda04123
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Kwi 08, 2011 10:21 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam
mam problemy ze stawami jak się okazuje nie jest to w przebiegu choroby bo ta jak na razie drzemie tylko powoduje to długotrwałe branie sterydów zanika mi tkanka miękka stawy są niestabilne ścięgna przykurczone i ćwiczenia nie pomagają czy jest jakiś skuteczny środek aby spowolnić skutki uboczne sterydów?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Margaret74
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Kwi 08, 2011 2:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jesteś pewna,że ta niestabilność i przykurcze to wina sterydów?
bo ja nie...
poczytaj :

Cytat:
Skutki uboczne sterydoterapii
Kortykosteroidy są substancjami o bardzo silnym działaniu, które mają ogromny wpływ na cały organizm, dlatego w czasie ich używania należy ściśle przestrzegać zaleceń lekarza, zwłaszcza dotyczących czasu prowadzenia terapii. Sterydy są bardzo skuteczną grupą leków o szerokim spektrum działania i często są jedynymi skutecznymi lekarstwami na wiele chorób występujących u dzieci i dorosłych. Podaje się je w ostateczności, gdy zagrożone jest życie i zdrowie pacjenta, gdyż mimo swych właściwości leczniczych, powodują równocześnie szereg działań niepożądanych. Do najczęstszych należą:

1.Zaburzenia równowagi wodno-elektrolitowej - zatrzymanie sodu i płynów, utrata potasu , nadciśnienie.
2.Osłabienie mięśni, utrata masy mięśniowej, patologiczne złamania kości długich.
3.Utrudnienie wchłaniania wapnia i oszczędzanie go w kanalikach nerkowych, a konsekwencji osteoporoza
4.Perforacje jelita grubego i cienkiego, zapalenie trzustki, wzdęcia, problemy z trawieniem.
5.Wystąpienie na skórze rozstępów, trądziku, nie gojących się ran; nadmierne pocenie
6.Zaburzenia metaboliczne: ujemny bilans azotowy, zwiększenie stężenia glukozowe krwi i moczu
7. Występuje prawie zawsze zwiększenie masy ciała, zwiększone łaknienia, nudności, złe samopoczucie, zaburzenia snu.

Dwie twarze sterydów
Osoba przyjmująca leki steroidowe często cierpi z uwagi na ich skutki uboczne, przede wszystkim związane z wyglądem i poczuciem własnej atrakcyjności:. Zwiększenie masy ciała, charakterystyczne obrzęki w wyniku zatrzymywania wody w organizmie, przyrost tkanki tłuszczowej i problemy skórne są objawami z pewnością uciążliwymi, ale jednak możliwymi do rozwiązania przez stosowanie specjalnej diety, samokontrolę i uprawianie sportu dostosowanego do możliwości chorego. Jest to cena, którą się płaci za polepszenie jakości życia, a często także za spowolnienie rozwoju choroby i danie szansy na normalne, samodzielne życie.

Daria Ciunelis/linemed.pl

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
magda04123
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Kwi 08, 2011 2:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Reumatolog twierdzi że to działanie sterydów do tej pory miałam robione kilka krotnie rtg stawów i nie wykazało szczególnych zmian w strukturze kości, mam kolejne skierowanie na rtg ale to trochę potrwa zanim zrobię (19.04) a w maju wizyta u reumatologa.
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Kwi 08, 2011 3:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wiesz lekarze o wszystko co złe winia sterydy , czasem nie chce im sie za bardzo pomyslec,
jesli choroba jest opanowana to tez tych sterydow nie bierzesz chyba zbyt duzo ?
jakie dawki były u ciebie najwyzsze?
magda04123
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Kwi 08, 2011 4:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

na początku 60mg enkortonu 6tyg potem schodziłam z dawki brałam różnie jak było lepiej to poniżej 20mg czasami wiecej jak przy tej chorobie od 2lat na 10mg metypretu obecnie zchodze na 8mg a biore 13lat
Powrót do góry
olusiam03
Gość

PostWysłany: Pią Kwi 08, 2011 4:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale tak jest. U mnie również zwalają to na sterydy niektórzy lekarze(nie mówię tu o reumatologu). I twierdzą że wszystkie dolegliwości mam od sterydów. Kazano mi z nich zejść. Może faktycznie mają racje....
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Kwi 08, 2011 4:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czyli te duze dawki brałas ktotko teraz bierzesz mało ,
tak jak myslałam ,
kazdy jak mu sie nie chce głebiej pokopac bedzie ci zawsze zwalał na sterydy, we wszystkim , nie na chorobe ale własnie na sterydy
złe samopoczucie- sterydy- za bardzo boli - sterydy- waga za wysoka - sterydy- najlepiej zanależc cos czego mozna sie przyczepic ( temat zastepczy)wtedy nie trzeba przygladac sie chorobie bo sa przeciez sterydy
bardzo wygodne i bardzo proste
dlatego czesto nikt juz nas nie bardzo chce leczyc , nie chce sie grzebac w diagnostyce bo po co ? a sporo rzeczy nie jest winą sterydów tylko własnie choroby tylko trzeba madrego lekarza ktoremu się chce pomysleć i poswięcić swoj czas
magda04123
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Kwi 08, 2011 5:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ostatnio konsultowałam się z innym lekarzem i ten też tak twierdzi ewentualnie chce mnie odesłać do ortopedy tylko co to da po prostu odbija piłęczkę dalej tylko ja nic z tego nie mam oprócz straconego czasu i dodatkowego stresu.Czasami łapie takiego doła że nic tylko wyć z bezradności Sad
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Strona 7 z 7

Skocz do: