Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

czy ktoś ma na swoim koncie zapalenie siatkówki?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
izula
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Maj 06, 2011 2:37 pm    Temat postu: czy ktoś ma na swoim koncie zapalenie siatkówki? Odpowiedz z cytatem

kłaniam się wszystkim zacnym moderatorom i nie tylko, czytuję wasze wypowiedzi już od dawna, jestem pełna podziwu, jesteście strasznie kochani, tak się wyjątkowo wspieracie Smile
chyba temat mi się pomylił....miałam sie tylko przedstawic i przywitać.. Confused
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG WP Kontakt
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Maj 06, 2011 4:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam
napisz cos wiecej o sobie , skad jestes ?
zapalenie siatkowki miałam , zostały po tym blizny na oku, ale widze normalnie ( prawie )
Margaret74
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Maj 06, 2011 5:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam serdecznie Smile

właśnie-może zacznijmy od początku i napisz nam coś o sobie-wiesz-"coś za coś" Wink Very Happy

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
izula
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Maj 07, 2011 10:28 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jestem z Poznania,oczywiście Embarassed śpieszę z odpowiedzią,mam 39 lat, zaczęło się około 8 lat temu, wędrujące bóle mięśni które wiele lat zbywałam bo stwierdzilam ze skoro mama i jej siostra mają problemy zwyrodnieniowe kolan i dłoni to pewnie u mnie będzie podobnie..nagle występują migreny z aurą, zaburzenia słuchu i mowy podczas ataku i znowu po okolo 2 latach dołączyły silniejsze bóle mięśni, stawów, miednicy i dłoni do grudnia 2010 gdzie pojawiło sie ob36, wysiek w oku i ogólne pogorszenie widzenia,uczucie piachu w oczach,czerwone spojówki oraz okropne osłabienie, okazało się ze to obrzęk siatkówki i przedarcie owej.Okulista zapisuje metronidazol i unidox który mam brać 6 tyg, w miedzy czasie obrzęk ustepuje / lekarz wykonuje laser zabezpieczający siatkówkę ale wpisuje do karty OL obrzęk mniejszy...zaleca kontrolę za mc i...rozchorowuje się i umiera Sad Ja zostaje z niedowładem prawej strony który objawił sie podczas antybiotykoterapii, fascykulacjami na całym ciele i depresją lękową godną psychozy..Wtedy lekarz rodzinny wykonuje obie próby reumatyczne podstawowe latex i wr,obie wychodzą ujemnie..Wówczas przypominam sobie, że lekarz okulista wpominał, ze moze to cos z autoagresji..z pomocą dr google rzucam sie na badania z serii ANA /różnicujący /wychodzi ujemnie, ANA screening tkanki /ujemny, test CCP również ujemny..Obecnie biore od 3 mc lek na depresję i głupieję ze strachu o oczy.. Crying or Very sad
Powrót do góry
izula
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Maj 07, 2011 1:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Monika B napisał:
witam
napisz cos wiecej o sobie , skad jestes ?
zapalenie siatkowki miałam , zostały po tym blizny na oku, ale widze normalnie ( prawie )

jak zauwazyłaś, ze cos sie dzieje z oczami? a moze wykryto np przypadkiem, podczas rutynowego badania dna oka pozapalną blizne i nie znasz przyczyny?
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sob Maj 07, 2011 2:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja znam przyczynę
u mnie było to wirusowe zapalenie siatkowki , oraz zapalnie rogowki w obu oczach, trudno było tego nie zauwazyc jak bolało niesamowicie do tego chwilami nic nie widziałam , latajace muszki i teczę widziałam prawie cały czas do okulisty trafiłam juz na drugi dzien kiedy się to zaczeło
przyczyna byla zupelnie prosta , opryszczka zaatakowała oczy po silnej grypie

leczenie było długie , bo prawie pól roku ,
ja mam bardzo czeste kłopoty z oczami zapalnie rogowek miałam kilka razy,zawsze wtedy kiedy organizm byl bardzo osłabiony
izula
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Maj 07, 2011 7:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Monika B napisał:
ja znam przyczynę
u mnie było to wirusowe zapalenie siatkowki , oraz zapalnie rogowki w obu oczach, trudno było tego nie zauwazyc jak bolało niesamowicie do tego chwilami nic nie widziałam , latajace muszki i teczę widziałam prawie cały czas do okulisty trafiłam juz na drugi dzien kiedy się to zaczeło

ja mam bardzo czeste kłopoty z oczami zapalnie rogowek miałam kilka razy,zawsze wtedy kiedy organizm byl bardzo osłabiony

Moniko,dziękuję za szybką odpowiedz Smile
nie wiedziałam ,że opryszczka wywołuje zapalenie siatkówki,mnie nic nie bolało w rejonie oczu, tylko takie zamglone widzenie czasami i ten wysięk no i OB ale gdyby to było to co u ciebie to pewnie antybiotyk nic by tu nie pomógł..?
Powrót do góry
Łukasz F.
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Maj 08, 2011 1:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj.
Jak widzę, Monika wyjaśniła już wszystko co trzeba.
nie pozostaje mi więc nic innego, jak życzyć szybkiej aklimatyzacji w naszej społeczności.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
awania
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Maj 11, 2011 8:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja miałam zapalenie twardówki związane z chorobą podstawową. Postawili mnie na nogi w kilka dni, a leczenie trwało (już dokładnie nie pamiętam) 2 albo 3 tygodnie - miejscowo krople przeciwzapalne niesteroidowe oraz sterydy w kroplach i atropina (najbardziej nieprzyjemne). Ale zapalenie twardówki to raczej nie to samo co siatkówki;)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
izula
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Maj 16, 2011 9:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

awania napisał:
Ja miałam zapalenie twardówki związane z chorobą podstawową. Postawili mnie na nogi w kilka dni, a leczenie trwało (już dokładnie nie pamiętam) 2 albo 3 tygodnie - miejscowo krople przeciwzapalne niesteroidowe oraz sterydy w kroplach i atropina (najbardziej nieprzyjemne). Ale zapalenie twardówki to raczej nie to samo co siatkówki;)

to nie to samo, faktycznie i na szczęscie..
ja mam aktualnie strasznego doła, znowu jest wysięk w tym samym oku, widze to w polu widzenia jako kropę i w OCT widac ze jest plyn pod plamką w centrum widzenia, nie chce mi się przez to życ, zadnego leczenia bo..okulistka mówi "nie wiem co pani jest", a "panią" bolą mięśnie, kości, stawy, na przemian a do tego te oczy... Crying or Very sad
leczyli cię wtedy okuliści?w szpitalu?

Ostatnio zmieniony przez izula dnia Sro Maj 18, 2011 6:30 pm, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
izula
Junior
Junior

PostWysłany: Sro Maj 18, 2011 6:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Monika B napisał:
ja znam przyczynę

jak ustalili ze to wirus opryszczki? czym leczono?
izula
Junior
Junior

PostWysłany: Sro Maj 18, 2011 6:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Łukasz F. napisał:
Witaj.
Jak widzę, Monika wyjaśniła już wszystko co trzeba.
nie pozostaje mi więc nic innego, jak życzyć szybkiej aklimatyzacji w naszej społeczności.

Dziękuję, społeczność bardzo wyjątkowa Smile
Margaret74
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sro Maj 18, 2011 6:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Izula-korzystaj z opcji EDIT,proszę-nie piszemy posta pod postem w tak krótkich odstępstwach czasowych.Koryguj Smile

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: