|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
izula Junior

|
Wysłany: Pią Maj 06, 2011 2:37 pm Temat postu: czy ktoś ma na swoim koncie zapalenie siatkówki? |
|
|
kłaniam się wszystkim zacnym moderatorom i nie tylko, czytuję wasze wypowiedzi już od dawna, jestem pełna podziwu, jesteście strasznie kochani, tak się wyjątkowo wspieracie
chyba temat mi się pomylił....miałam sie tylko przedstawic i przywitać..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pią Maj 06, 2011 4:28 pm Temat postu: |
|
|
witam
napisz cos wiecej o sobie , skad jestes ?
zapalenie siatkowki miałam , zostały po tym blizny na oku, ale widze normalnie ( prawie ) _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Pią Maj 06, 2011 5:32 pm Temat postu: |
|
|
witam serdecznie
właśnie-może zacznijmy od początku i napisz nam coś o sobie-wiesz-"coś za coś"  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
izula Junior

|
Wysłany: Sob Maj 07, 2011 10:28 am Temat postu: |
|
|
jestem z Poznania,oczywiście śpieszę z odpowiedzią,mam 39 lat, zaczęło się około 8 lat temu, wędrujące bóle mięśni które wiele lat zbywałam bo stwierdzilam ze skoro mama i jej siostra mają problemy zwyrodnieniowe kolan i dłoni to pewnie u mnie będzie podobnie..nagle występują migreny z aurą, zaburzenia słuchu i mowy podczas ataku i znowu po okolo 2 latach dołączyły silniejsze bóle mięśni, stawów, miednicy i dłoni do grudnia 2010 gdzie pojawiło sie ob36, wysiek w oku i ogólne pogorszenie widzenia,uczucie piachu w oczach,czerwone spojówki oraz okropne osłabienie, okazało się ze to obrzęk siatkówki i przedarcie owej.Okulista zapisuje metronidazol i unidox który mam brać 6 tyg, w miedzy czasie obrzęk ustepuje / lekarz wykonuje laser zabezpieczający siatkówkę ale wpisuje do karty OL obrzęk mniejszy...zaleca kontrolę za mc i...rozchorowuje się i umiera Ja zostaje z niedowładem prawej strony który objawił sie podczas antybiotykoterapii, fascykulacjami na całym ciele i depresją lękową godną psychozy..Wtedy lekarz rodzinny wykonuje obie próby reumatyczne podstawowe latex i wr,obie wychodzą ujemnie..Wówczas przypominam sobie, że lekarz okulista wpominał, ze moze to cos z autoagresji..z pomocą dr google rzucam sie na badania z serii ANA /różnicujący /wychodzi ujemnie, ANA screening tkanki /ujemny, test CCP również ujemny..Obecnie biore od 3 mc lek na depresję i głupieję ze strachu o oczy..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
izula Junior

|
Wysłany: Sob Maj 07, 2011 1:57 pm Temat postu: |
|
|
Monika B napisał: |
witam
napisz cos wiecej o sobie , skad jestes ?
zapalenie siatkowki miałam , zostały po tym blizny na oku, ale widze normalnie ( prawie ) |
jak zauwazyłaś, ze cos sie dzieje z oczami? a moze wykryto np przypadkiem, podczas rutynowego badania dna oka pozapalną blizne i nie znasz przyczyny? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sob Maj 07, 2011 2:42 pm Temat postu: |
|
|
ja znam przyczynę
u mnie było to wirusowe zapalenie siatkowki , oraz zapalnie rogowki w obu oczach, trudno było tego nie zauwazyc jak bolało niesamowicie do tego chwilami nic nie widziałam , latajace muszki i teczę widziałam prawie cały czas do okulisty trafiłam juz na drugi dzien kiedy się to zaczeło
przyczyna byla zupelnie prosta , opryszczka zaatakowała oczy po silnej grypie
leczenie było długie , bo prawie pól roku ,
ja mam bardzo czeste kłopoty z oczami zapalnie rogowek miałam kilka razy,zawsze wtedy kiedy organizm byl bardzo osłabiony _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
izula Junior

|
Wysłany: Sob Maj 07, 2011 7:06 pm Temat postu: |
|
|
ja znam przyczynę
u mnie było to wirusowe zapalenie siatkowki , oraz zapalnie rogowki w obu oczach, trudno było tego nie zauwazyc jak bolało niesamowicie do tego chwilami nic nie widziałam , latajace muszki i teczę widziałam prawie cały czas do okulisty trafiłam juz na drugi dzien kiedy się to zaczeło
ja mam bardzo czeste kłopoty z oczami zapalnie rogowek miałam kilka razy,zawsze wtedy kiedy organizm byl bardzo osłabiony |
Moniko,dziękuję za szybką odpowiedz
nie wiedziałam ,że opryszczka wywołuje zapalenie siatkówki,mnie nic nie bolało w rejonie oczu, tylko takie zamglone widzenie czasami i ten wysięk no i OB ale gdyby to było to co u ciebie to pewnie antybiotyk nic by tu nie pomógł..? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Nie Maj 08, 2011 1:58 pm Temat postu: |
|
|
Witaj.
Jak widzę, Monika wyjaśniła już wszystko co trzeba.
nie pozostaje mi więc nic innego, jak życzyć szybkiej aklimatyzacji w naszej społeczności. _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
awania Master butterfly

|
Wysłany: Sro Maj 11, 2011 8:42 pm Temat postu: |
|
|
Ja miałam zapalenie twardówki związane z chorobą podstawową. Postawili mnie na nogi w kilka dni, a leczenie trwało (już dokładnie nie pamiętam) 2 albo 3 tygodnie - miejscowo krople przeciwzapalne niesteroidowe oraz sterydy w kroplach i atropina (najbardziej nieprzyjemne). Ale zapalenie twardówki to raczej nie to samo co siatkówki;) |
|
Powrót do góry |
|
 |
izula Junior

|
Wysłany: Pon Maj 16, 2011 9:11 pm Temat postu: |
|
|
awania napisał: |
Ja miałam zapalenie twardówki związane z chorobą podstawową. Postawili mnie na nogi w kilka dni, a leczenie trwało (już dokładnie nie pamiętam) 2 albo 3 tygodnie - miejscowo krople przeciwzapalne niesteroidowe oraz sterydy w kroplach i atropina (najbardziej nieprzyjemne). Ale zapalenie twardówki to raczej nie to samo co siatkówki;) |
to nie to samo, faktycznie i na szczęscie..
ja mam aktualnie strasznego doła, znowu jest wysięk w tym samym oku, widze to w polu widzenia jako kropę i w OCT widac ze jest plyn pod plamką w centrum widzenia, nie chce mi się przez to życ, zadnego leczenia bo..okulistka mówi "nie wiem co pani jest", a "panią" bolą mięśnie, kości, stawy, na przemian a do tego te oczy...
leczyli cię wtedy okuliści?w szpitalu? _________________ "Die Hölle ist leer,und alle Teufel sind hier"
Ostatnio zmieniony przez izula dnia Sro Maj 18, 2011 6:30 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
izula Junior

|
Wysłany: Sro Maj 18, 2011 6:25 pm Temat postu: |
|
|
ja znam przyczynę
ja mam bardzo czeste kłopoty z oczami zapalnie rogowek miałam kilka razy,zawsze wtedy kiedy organizm byl bardzo osłabiony |
jak ustalili ze to wirus opryszczki? czym leczono? _________________ "Die Hölle ist leer,und alle Teufel sind hier" |
|
Powrót do góry |
|
 |
izula Junior

|
Wysłany: Sro Maj 18, 2011 6:27 pm Temat postu: |
|
|
Łukasz F. napisał: |
Witaj.
Jak widzę, Monika wyjaśniła już wszystko co trzeba.
nie pozostaje mi więc nic innego, jak życzyć szybkiej aklimatyzacji w naszej społeczności. |
Dziękuję, społeczność bardzo wyjątkowa  _________________ "Die Hölle ist leer,und alle Teufel sind hier" |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Sro Maj 18, 2011 6:59 pm Temat postu: |
|
|
Izula-korzystaj z opcji EDIT,proszę-nie piszemy posta pod postem w tak krótkich odstępstwach czasowych.Koryguj  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|