| 

WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"   

| 

| 

| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat   | 

| Autor | 
		Wiadomość | 

izula Junior

| 

Wysłany: Pią Maj 06, 2011 2:37 pm    Temat postu: czy ktoś ma na swoim koncie zapalenie siatkówki? | 
				     | 

| 

kłaniam się wszystkim zacnym moderatorom i nie tylko, czytuję wasze wypowiedzi już od dawna, jestem pełna podziwu, jesteście strasznie kochani, tak się wyjątkowo wspieracie  

chyba temat mi się pomylił....miałam sie tylko przedstawic i przywitać..   | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

Monika B Moderator

| 

Wysłany: Pią Maj 06, 2011 4:28 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

witam

napisz cos wiecej o sobie , skad jestes ? 

zapalenie siatkowki miałam , zostały po tym blizny na oku, ale widze normalnie ( prawie ) _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w   życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal

| 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

Margaret74 Moderator

| 

Wysłany: Pią Maj 06, 2011 5:32 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

witam serdecznie   

właśnie-może zacznijmy od początku i napisz nam coś o sobie-wiesz-"coś za coś"      _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe

| 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

izula Junior

| 

Wysłany: Sob Maj 07, 2011 10:28 am    Temat postu:  | 
				     | 

| 

jestem z  Poznania,oczywiście    śpieszę z odpowiedzią,mam 39 lat, zaczęło się około 8 lat temu, wędrujące bóle mięśni które wiele lat zbywałam  bo stwierdzilam ze skoro mama i jej siostra mają problemy zwyrodnieniowe kolan i dłoni to pewnie u mnie będzie podobnie..nagle występują migreny z aurą, zaburzenia słuchu i mowy podczas ataku i znowu po okolo 2 latach dołączyły silniejsze bóle mięśni, stawów, miednicy i dłoni do grudnia 2010 gdzie pojawiło sie ob36, wysiek w oku i ogólne pogorszenie widzenia,uczucie piachu w oczach,czerwone spojówki oraz okropne osłabienie, okazało się ze to obrzęk siatkówki i przedarcie owej.Okulista zapisuje metronidazol i unidox który mam brać 6 tyg, w miedzy czasie obrzęk ustepuje / lekarz wykonuje laser zabezpieczający siatkówkę ale wpisuje do karty OL obrzęk mniejszy...zaleca kontrolę za mc i...rozchorowuje się i umiera   Ja zostaje z niedowładem prawej strony który objawił sie podczas antybiotykoterapii, fascykulacjami na całym ciele i depresją lękową godną psychozy..Wtedy lekarz rodzinny wykonuje obie próby reumatyczne podstawowe latex i wr,obie wychodzą ujemnie..Wówczas przypominam sobie, że lekarz okulista wpominał, ze moze to cos z autoagresji..z pomocą dr google rzucam sie na badania z serii ANA /różnicujący /wychodzi ujemnie, ANA screening tkanki /ujemny, test CCP również ujemny..Obecnie biore od 3 mc lek na depresję i głupieję ze strachu o oczy..   | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

izula Junior

| 

Wysłany: Sob Maj 07, 2011 1:57 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

| Monika B napisał: | 

witam

napisz cos wiecej o sobie , skad jestes ? 

zapalenie siatkowki miałam , zostały po tym blizny na oku, ale widze normalnie ( prawie ) | 

jak zauwazyłaś, ze cos sie dzieje z oczami? a moze wykryto np przypadkiem, podczas rutynowego badania dna oka pozapalną blizne i nie znasz przyczyny? | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

Monika B Moderator

| 

Wysłany: Sob Maj 07, 2011 2:42 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

ja znam przyczynę

u mnie było to wirusowe zapalenie siatkowki , oraz zapalnie rogowki w obu oczach, trudno było tego nie zauwazyc jak bolało niesamowicie do tego chwilami nic nie widziałam , latajace muszki i teczę widziałam prawie cały czas do okulisty trafiłam juz na drugi dzien kiedy się to zaczeło

przyczyna byla zupelnie prosta , opryszczka zaatakowała oczy po silnej grypie

leczenie było długie , bo prawie pól roku ,

ja mam bardzo czeste kłopoty z oczami zapalnie rogowek miałam kilka razy,zawsze wtedy kiedy organizm byl bardzo osłabiony _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w   życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal

| 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

izula Junior

| 

Wysłany: Sob Maj 07, 2011 7:06 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

ja znam przyczynę

u mnie było to wirusowe zapalenie siatkowki , oraz zapalnie rogowki w obu oczach, trudno było tego nie zauwazyc jak bolało niesamowicie do tego chwilami nic nie widziałam , latajace muszki i teczę widziałam prawie cały czas do okulisty trafiłam juz na drugi dzien kiedy się to zaczeło

ja mam bardzo czeste kłopoty z oczami zapalnie rogowek miałam kilka razy,zawsze wtedy kiedy organizm byl bardzo osłabiony | 

Moniko,dziękuję za szybką odpowiedz   

nie wiedziałam ,że opryszczka wywołuje zapalenie siatkówki,mnie nic nie bolało w rejonie oczu, tylko takie zamglone widzenie czasami i ten wysięk  no i OB ale gdyby to było to co u ciebie to pewnie antybiotyk nic by tu nie pomógł..? | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

Łukasz F. Master butterfly

| 

Wysłany: Nie Maj 08, 2011 1:58 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Witaj.

Jak widzę, Monika wyjaśniła już wszystko co trzeba.

nie pozostaje mi więc nic innego, jak życzyć szybkiej aklimatyzacji w naszej społeczności. _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem. 

Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

awania Master butterfly

| 

Wysłany: Sro Maj 11, 2011 8:42 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

| Ja miałam zapalenie twardówki związane z chorobą podstawową. Postawili mnie na nogi w kilka dni, a leczenie trwało (już dokładnie nie pamiętam) 2 albo 3 tygodnie - miejscowo krople przeciwzapalne niesteroidowe oraz sterydy w kroplach i atropina (najbardziej nieprzyjemne). Ale zapalenie twardówki to raczej nie to samo co siatkówki;) | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

izula Junior

| 

Wysłany: Pon Maj 16, 2011 9:11 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

| awania napisał: | 

| Ja miałam zapalenie twardówki związane z chorobą podstawową. Postawili mnie na nogi w kilka dni, a leczenie trwało (już dokładnie nie pamiętam) 2 albo 3 tygodnie - miejscowo krople przeciwzapalne niesteroidowe oraz sterydy w kroplach i atropina (najbardziej nieprzyjemne). Ale zapalenie twardówki to raczej nie to samo co siatkówki;) | 

to nie to samo, faktycznie i na szczęscie..

ja mam aktualnie strasznego doła, znowu jest wysięk w tym samym oku, widze to w polu widzenia jako kropę i w OCT widac ze jest plyn pod plamką w centrum widzenia, nie chce mi się przez to życ, zadnego leczenia bo..okulistka  mówi "nie wiem co pani jest", a "panią" bolą mięśnie, kości, stawy, na przemian a do tego te oczy...  

leczyli cię wtedy okuliści?w szpitalu? _________________ "Die Hölle ist leer,und alle Teufel sind hier"
  Ostatnio zmieniony przez izula dnia Sro Maj 18, 2011 6:30 pm, w całości zmieniany 2 razy | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

izula Junior

| 

Wysłany: Sro Maj 18, 2011 6:25 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

ja znam przyczynę

ja mam bardzo czeste kłopoty z oczami zapalnie rogowek miałam kilka razy,zawsze wtedy kiedy organizm byl bardzo osłabiony | 

jak ustalili ze to wirus opryszczki? czym leczono? _________________ "Die Hölle ist leer,und alle Teufel sind hier" | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

izula Junior

| 

Wysłany: Sro Maj 18, 2011 6:27 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

| Łukasz F. napisał: | 

Witaj.

Jak widzę, Monika wyjaśniła już wszystko co trzeba.

nie pozostaje mi więc nic innego, jak życzyć szybkiej aklimatyzacji w naszej społeczności. | 

Dziękuję, społeczność bardzo wyjątkowa   _________________ "Die Hölle ist leer,und alle Teufel sind hier" | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

Margaret74 Moderator

| 

Wysłany: Sro Maj 18, 2011 6:59 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Izula-korzystaj z opcji EDIT,proszę-nie piszemy posta pod postem w tak krótkich odstępstwach czasowych.Koryguj   _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe

| 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

| 

|