|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Magdulka Junior

|
Wysłany: Nie Maj 08, 2011 10:41 am Temat postu: Chciałabym się przedstawić i przywitać |
|
|
Witam. Nazywam się, jak zapewne nie trudno się domyślić, Magdalena. Mam 22 lata i jestem z Trójmiasta. Kilka dni temu podczas pobytu w klinice zdiagnozowano u mnie toczeń. Trafiłam do szpitala z powodu silnego bólu mięśni i stawów, wcześniej natomiast byłam pacjentkom poradni w AM. Jestem bardzo zmartwiona swoją diagnozą. Obecnie jestem w trakcie terapii antybiotykiem, lecz już za tydzień rozpoczynam leczenie. Przepisano mi calcort 2x i Quensyl 2x (a po 10 dniach 1x). O ile wiem jak działa calcort (stosuje go moja mama) to niestety znalazłam bardzo mało informacji na temat Quensylu. Czy ktokolwiek z was stosuje ten lek? Jak się czujecie? Czego mogę się spodziewać? Opiszcie mi proszę swoje doświadczenia z owym lekiem. Nie ukrywam, że na razie jestem przerażona, bo to moje ścisłe początki z chorobą  |
|
Powrót do góry |
|
 |
paproshka Master butterfly

|
Wysłany: Nie Maj 08, 2011 10:49 am Temat postu: |
|
|
Witam Cię serdecznie
Ja nie biorę tego leku, ale myślę, że ktoś się odezwie i opisze swoje doświadczenia
Niemniej, toczeń nie jest taki straszny, jak go malują
Ważne, że trafiłaś tutaj, zawsze to raźniej zwłaszcza w początkach choroby  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Magdulka Junior

|
Wysłany: Nie Maj 08, 2011 10:53 am Temat postu: |
|
|
Znalazłam to forum dużo wcześniej, przeczytałam całe mnóstwo postów ale nie logowałam się, gdyż w głębi serca cały czas wierzyłam, że okaże się, iż nie jestem chora. Teraz gdy już mam pewność (może nie 100% bo tak naprawdę lekarze zapewniają mnie, że nigdy nie wiemy w 100%) nie wiem co dalej. Z jednej strony przypominam sobie wcześniejsze lata - nocne podróże na pogotowie z powodu dziwnych bóli, jak np: ból nogi, ból karku, zaś z drugiej zaś strony nigdy nie czułam się tak źle jak tydzień temu. Czy takie silne ataki bólu to norma? Czy one będą się pojawiać jeśli już raz się pojawił? _________________ "Czasami cygaro jest tylko cygarem i niczym więcej..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Nie Maj 08, 2011 1:37 pm Temat postu: |
|
|
witaj Magda
Paproshka ma rację-toczeń nie taki straszny choć z pewnością zdarzają się bardzo ciężkie i niebezpieczne chwile.Nie każdemu oczywiście,bo musisz wiedzieć,że choroby zapalne(toczeń,twardzina,zapalenie wielo-i skórno-mięśniowe,rzs,z.Sjogrena..) mają pewną jedną wspólną cechę-przebiegają b.indywidualnie
Ból niestety bywa nieodłącznym towarzyszem -zbyt długi i intensywny zaburza nasze postrzeganie świata,zabiera radość tak naprawdę.W skrajnych przypadkach może doprowadzić do depresji.Dlatego wielu z nas korzysta bądź tez korzystało z pomocy psychologa lub/i psychiatry.
Masz właczony Quensyl-to bardzo dobry lek przeciwmalaryczny-mam nadzieję,że zminimalizuje ból.Mnie pomógł bardzo(po 2 latach udało mi się przy nim odstawić leki p.bólowe na parę miesięcy).Obecnie biorę arechin polski -znoszę tez nieźle kurację.Pamiętaj tylko o częstych kontrolach okulistycznych oraz unikaniu słońca(ekspozycja przy kuracji antymalarykami grozi b.niebezpiecznymi poparzeniami oraz brzydkimi przebarwieniami)-tak więc krem z filtrem +50-najlepiej dobry z apteki
Poczytaj tutaj:
Przeciwmalaryki...
trochę doświadczeń użytkowników:
arechina,sen...
oraz
Walka z bólem
pozdrawiam  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Nie Maj 08, 2011 2:03 pm Temat postu: |
|
|
Witaj.
Głowa do góry - choroba nie jest taka straszna, jak myślisz. Jeśli poczytasz więcej na nasz temat, sama się o tym przekonasz.
Nawiasem mówiąc, dobrze, że szybko zaczęłaś szukać informacji (nie ma nic gorszego, jak nieświadomość).
Aha - do lektury proponuję podejść z dużą dawką dystansu. Nie wszyscy mają wszystkie objawy  _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
awania Master butterfly

|
Wysłany: Sro Maj 11, 2011 8:39 pm Temat postu: |
|
|
Hej, dla mnie quensyl to było zbawienie:) Nawet biegać mogłam w niewielkim stopniu, ale zawsze! Niestety pierwszy raz miałam zapisany tylko na 3 miesiące. Jak przestałam brać, w ciągu kilkunastu dni ból wrócił w koszmarnej postaci a i stawy zaczęły obrzękać niemożebnie;) Obecnie mam zapisany na rok i jestem w siódmym niebie;) Jeszcze tylko muszę to sprowadzić i łykać, łykać, łykać Ja nie odnotowałam żadnych skutków ubocznych. |
|
Powrót do góry |
|
 |
alawa Master butterfly

|
Wysłany: Pią Maj 13, 2011 10:25 pm Temat postu: |
|
|
Witaj!
Powodzenia w leczeniu,szybkiej remisji życzę. |
|