Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ferum Junior

|
Wysłany: Pią Maj 20, 2011 9:31 pm Temat postu: Zmiany toczniowe |
|
|
Witajcie
Mam takie pytanie - 'motylek' toczniowy jest zawsze dobrze widoczny czy może być tylko lekko zaznaczony na skórze twarzy ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Pią Maj 20, 2011 9:43 pm Temat postu: |
|
|
witam ,
polecam lekturę forum,szczególnie dział Porad i doświadczeń,znajdziesz tam wszystko,np.
Czy to motyl?
Czy motyl kiedyś schodzi? _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ferum Junior

|
Wysłany: Sob Maj 21, 2011 2:57 am Temat postu: |
|
|
Z tego co zrozumiałem, motyl może pojawiać się regularnie i znikać, być widoczny dobrze lub prawie wcale, tak ?
Kolejne moje zapytanie - czy toczeń może mieć coś wspólnego z piegami ? Czy jest niezwiązany ? (jbc wpisywałem w wyszukiwarke i nie znalazłem ) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Sob Maj 21, 2011 10:17 am Temat postu: |
|
|
no tak,dobrze...
piegi? może mylisz je z przebarwieniami ? _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ferum Junior

|
Wysłany: Sob Maj 21, 2011 11:02 am Temat postu: |
|
|
Możliwe. W każdym razie gdy są gęsto usiane, nie pojedyczne przebrawienia. Są m.in na skórze rąk, twarzy itp. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ferum Junior

|
Wysłany: Sob Maj 21, 2011 2:46 pm Temat postu: |
|
|
No dobrze, teraz przychodzę z konkretami - czy to wygląda na zmiany toczniowe ?
http://tnij.org/lw82
http://tnij.org/lw80
1. Mam takie coś na skórze z boku klatki piersiowej. Dosyć długo, bo od jakichś dwóch lat, raz bardziej rozsiane, raz mniej. Teraz jest akurat małe.
2. Trochę mało wyraźne wyszło, ale mam nadzieje, że wystarczająco widoczne |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Nie Maj 22, 2011 9:58 am Temat postu: |
|
|
Słuchaj ,a co w ogóle skłoniło cię do podejrzenia o toczeń-czy posiadasz jakieś inne objawy,byłeś u specjalisty i on coś sugerował?Czy może masz już diagnozę? Nic praktycznie nie napisałeś nt.swojej diagnostyki,a tak naprawdę to sobie tylko gdybac możemy -nikt z nas nie jest tutaj specjalistą więc Ci diagnozy nie postawi
Poniżej wiadomości na temat zmian skórnych w toczniu.
Cytat: |
Zmiany skórne pojawiające się w toczniu układowym mają postać rumieni, które na ogół nie wykazują cech rogowacenia mieszkowego lub bliznowacenia. Często rumień ma charakterystyczny kształt motyla - zajmuje głównie nos i policzki a zmiany są mniej nasilone w okolicach ust. Niekiedy - w trakcie ostrego rzutu choroby - zmianom może towarzyszyć gorączka a cały obraz kliniczny może mylnie sugerować zakażenie bakteryjne.(...)
Nieco inną odmianą kliniczną rumienia w toczniu są zmiany z dużą skłonnością do bliznowacenia, które z kolei mogą również mylnie sugerować skórną postać tocznia. Zmiany pojawiają się też w obrębie owłosionej skóry głowy - mogą być obrzęknięte, z tendencją do przekształcania się w zmiany wysiękowe. Niestety, w części przypadków zmiany skórne skutkują utratą włosów na stałe w wyniku bliznowacenia. Niejednokrotnie bywa również, iż włosy wypadają bez uprzednich objawów zapalnych. W obrębie błon śluzowych jamy ustnej mogą pojawić się bolesne nadżerki i powierzchowne owrzodzenia. Zmiany rumieniowe pojawiają się też na dłoniach pod postacią wykwitów rumieniowo-krwotocznych głównie w obrębi paliczków.
Na skórze, poza zmianami rumieniowymi, może pojawić się również pokrzywka naczyniowa, u podłoża której leża odkładające się w naczyniach krwionośnych kompleksy immunologiczne. Pokrzywkę naczyniową odróżnić można od innych rodzajów pokrzywek na podstawie czasu trwania objawów. Bąble w pokrzywce naczyniowej utrzymują się powyżej 72 godzin, co praktycznie nie zdarza się w przypadku innych postaci tej choroby.
Niekiedy układowy toczeń rumieniowaty przybiera postać pęcherzową, w której na skórze chorego dominują pęcherzyki i pęcherze, które pojawiają się zarówno w obrębie istniejących już rumieni, jak i na skórze pozornie niezmienionej przez proces chorobowy. Najczęściej umiejscawiają się na skórze szyi, twarzy lub na tułowiu. W przypadku nadważenia zmian pęcherzowych, dochodzi do powstania mikroropni - zwłaszcza w obrębie brodawek skórnych. Zjawisko to do złudzenia wręcz przypomina proces dziejący się w niektórych chorobach pęcherzowych. |
Proszę tez o korzystanie z opcji EDIT-nie piszemy swoich postów jeden po drugim w tak krótkich odstępach czasu. _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
DorciaR Master butterfly

Dołączył: 06 Cze 2006 Posty: 1599 Skąd: pomorskie obecnie Wielka Brytania
|
Wysłany: Nie Maj 22, 2011 11:36 pm Temat postu: |
|
|
Hejka
Margaret dobrze zadała Ci pytanie.
A to nie jest półpasiec?
http://pl.wikipedia.org/wiki/P%C3%B3%C5%82pasiec _________________ "Byłoby szczęściem móc uszy i inne zmysły zamykać jak oczy" Georg Christoph Lichtenberg |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ferum Junior

|
Wysłany: Nie Wrz 18, 2011 12:27 pm Temat postu: |
|
|
Cześć,
Odświeżam temat.
Mam kolejne pytanie co do zmian skórnych.
Czy ten 'charakterystyczny' motyl na nosie i policzkach wystepuje tylko w toczniu, czy też może świadczyć o czymś innym ?
Oglądałem ostatnio swoje stare zdjęcia i tak mimochodem zauważyłem, że mam na twarzy takiego 'motyla' i to na wielu zdjęciach. Co więcej ma go też moja mama, jej brat ... i długo by gadać. Dlatego mnie to zainteresowało i chciałem wrócić do tematu.
Pozdrawiam
Ferum |
|
Powrót do góry |
|
 |
aicha Junior

|
Wysłany: Czw Lis 17, 2011 12:37 am Temat postu: |
|
|
motylek toczniowy nie zawsze występuje, jestem na to dobrym przykładem mało tego: nawet słońce bardzo dobrze toleruję i uwielbiam się opalać ,do tej pory żaden motyl na mnie nie usiadł
spokojnie z tą samodiagnozą proszę badania, badania, badania...  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|