|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dorka1 Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pon Gru 21, 2009 12:07 pm Temat postu: |
|
|
U mnie z kolei zaczęło się od oczu,tak 6 lat temu,dopiero potem dołączył do tego brak śliny,też miałam takie epizody ze śliniankami,myślałam,że to świnka,ale oprócz tego byłam przeziębiona,potem tak miałam raz w roku taką śmiesznie bolącą szyję,nie wiedziałam,czy to gardło,czy tarczyca/bo też akurat leczyłam/czy migdały,ale to przechodziło i nawet nigdzie z tym nie szłam,teraz wiem ,że to były ślinianki i chyba się całkowicie zniszczyły przez te stany zapalne
Pozdrawiam Dorota |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Pon Gru 21, 2009 1:19 pm Temat postu: |
|
|
Diagnostyka zespołu suchego oka w praktyce okulistycznej
prf.dr hab.med.Jerzy Szaflik i dr n.med.Anna M.Ambroziak
http://www.lekseek.com/PDF/zso_2007.pdf _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mgła Super senior

|
Wysłany: Pon Gru 28, 2009 1:15 am Temat postu: |
|
|
Dzięki, Małgosia, fajny artykuł. O diagnostyce wiemy dużo, gorzej z praktycznym leczeniem. Zresztą w ogóle nie wiadomo, jak leczyć z. Sjogrena i tak sie borykamy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Renusia86 Junior

|
Wysłany: Nie Cze 12, 2011 5:12 pm Temat postu: Zastrzyk sterydowy |
|
|
Witajcie.
Pozaostrzeniu się tocznia od tygodnia miałam problemy ze stawami. Bolaly mnie jakbym miała zakwasy( szczególnie nogi). Miałam problemy ze zginaniem i prostowaniem kolan przy dłuższym bezruchu. Kolana bolały jakbym miała na nich wielkie siniaki.
Moja reumatolog zaproponowala mi zastrzyk sterydowy.Ulge poczułam na drugi dzień, ale lewe oko zaczeło mi sie zamykać. Na drugi dzień po zastrzyku, po zimnych okładach i rumianku oko nadal zamknięte do połowy.
P.S. Lecze się w Anglii.
Miał ktoś podobne doświadczenia ?
Biore 7.5 mg Prednisolone, 200mh Plaquenil i Azathioprine. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Nie Cze 12, 2011 5:50 pm Temat postu: |
|
|
Osobiście nie mam takich doświadczeń-zobaczymy co dziewczyny jeszcze powiedzą.Prawda jest taka ,że sterydoterapia może dawać różne skutki uboczne.Ze względu na nie,jak i Plaquenil powinnaś regularnie kontrolować wzrok.Myślę,że powinnaś pilnie porozmawiać ze swoim specjalistą. _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ibiza Junior

|
Wysłany: Pon Cze 13, 2011 8:10 am Temat postu: |
|
|
Z tego co orientuję się to sterydoterapia głównie powoduje wzrost ciśnienia w gałce ocznej. Pierwszy raz słyszę o takich objawach. Wg mnie warto by było przejść się do okulisty, zbadać ciśnienie w oku i dno oka. _________________ Szczęście nie zależy od liczby przyjaciół, ale od ich właściwego doboru. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pon Cze 13, 2011 10:58 am Temat postu: |
|
|
chodzisz tez do neurologa ?
bo u mnie tak wyglądał mały wylew krwi do mozgu, na tyle mały ze mona go było lekami wyleczyc,
ale trzeba uwazac, zastrzyk ze sterydow mogł chwilowo podnieśc cisnienie krwi i uszkodzic jakies naczynko
ale tak byc nie musi
idz do lekarza chociazby rodzinnego , wtedy będziesz miec jakas orientację juz on pokieruje cię dalej _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Renusia86 Junior

|
Wysłany: Pon Cze 13, 2011 9:00 pm Temat postu: |
|
|
Na wstępie chciałam serdecznie podziękować za odezwy na moj post. Pisze pierwszy raz na forum.
Dzwoniłam dziś na help line i powiedziano mi, że zastrzyk nie mógł tego spowodować i żebym udała się do rodzinnego bo to może jakaś infekcja.
Miałam coś podobnego jak zaczeli mnie leczyć po zdiagnozowaniu tocznia(20mg prednisolone i 200mg dwa razy dzinnie plaquenil).
Wtedy po pierwszym zdażeniu z okiem zmniejszono mi plaquenil do jednej tabletki dziennie. W sumie przeszlo mi po dniu.
Dziś na 2gi dzień po zdażneniu oko wraca do normy.
Nie jestem leczona u neurologa, tylko reumatolog i dermatolog.
P.S. Nie dalej jak od 2 tygodnie temu zauważyłam łysawy placej na górze głowy po lewej stronie. Mysle, że to może od słońca, bo jak miałam toczniowe plamy na twarzy, dekoldzie i plecach (po tym mie zdaignozowali) miałam i na tej stronie głowy. Wtedy bardzo to swędziało, ale włosy odrosły, choć wypadały z całej głowy raczej równomiernie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
awania Master butterfly

|
Wysłany: Wto Cze 14, 2011 7:22 pm Temat postu: |
|
|
Myślę, że warto pójść do neurologa. Opadanie powieki nie musi być związane z wylewem, ale może być wynikiem uszkodzeniem nerwów obwodowych - czaszkowych. Mi lekko opada lewa powieka, okulista kazał mi to konsultować u neurologa. Nie miałam jeszcze czasu, szczerze mówiąc, ale mam neuropatię (uszkodzony nerw promieniowy - niedowład ręki), więc przypuszczam, że i powieka ma swoje źródło w uszkodzeniu innego nerwu... |
|
Powrót do góry |
|
 |
irenahey Junior

|
Wysłany: Pon Sie 29, 2011 3:56 pm Temat postu: |
|
|
Córka od wielu lat nosi okulary, ma astygmatyzm.
Parę lat temu w dnie oka wykryto u niej zmianę niewiadomego pochodzenia.
Jak toczeń wpływa na oczy, na co zwracać uwagę, przy wizycie kontrolnej.
Czy jest możliwe by zmiana była wynikiem tocznia, wtedy nikt o tym nie myślał. _________________ irena |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Pon Wrz 05, 2011 11:21 am Temat postu: |
|
|
okulistyka jest mi obca trochę ,a sama mam problem...mały,ale wkurzający-otóż: od ponad miesiąca w jednym oku mam "śmieci",podobne do sadzy -śmieci w obrazie,przesuwają się w polu widzenia ,są drobne ,ale wkurzające; mam czekać,czy do okulisty raczej się zgłosić,co? kiedy tak myślę o nich ,przypomina mi się jeden z odc.House'a gdzie pacjentowi robale wykrył w ten sposób ,hehe  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pon Wrz 05, 2011 2:59 pm Temat postu: |
|
|
mnie te smieci fruwaja juz od dosyc dawna,
Margo idz do okulisty moze to byc błahy problem ale moze to tez byc cos powaznego,
a często na poczatku wystarcza kropelki. wiec spokojnie ale zaplanuj taka wizytę _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenekuku Master butterfly

|
Wysłany: Pon Wrz 05, 2011 6:15 pm Temat postu: |
|
|
Ja też mam śmieci czarne i czasem taki brokacik neurolog powiedział, że może być to z niedokrwienia nerwu wzrokowego i drobnych zapaleń naczyń w mózgu i siatkówce i stąd niedokrwienia. Ja mam zrobić rezonans mózgu. _________________
http://nenekuku.blox.pl/html |
|
Powrót do góry |
|
 |
Małgosia1 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Wrz 05, 2011 6:41 pm Temat postu: |
|
|
Margo ty ostatnio schudłaś, a nie masz przy tym anemii? Ja przy anemii mam różnego rodzaju błyski, kropki i zygzaki. Musisz odwiedzić okulistę.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Zolwik323 Super senior

|
Wysłany: Sro Wrz 07, 2011 2:09 pm Temat postu: |
|
|
Margaret74 napisał: |
okulistyka jest mi obca trochę ,a sama mam problem...mały,ale wkurzający-otóż: od ponad miesiąca w jednym oku mam "śmieci",podobne do sadzy -śmieci w obrazie,przesuwają się w polu widzenia ,są drobne ,ale wkurzające; mam czekać,czy do okulisty raczej się zgłosić,co? kiedy tak myślę o nich ,przypomina mi się jeden z odc.House'a gdzie pacjentowi robale wykrył w ten sposób ,hehe  |
Cześć,
U mnie podobne objawy pojawiły się w lipcu jak leżałem na oddziale po podaniu 3 wlewków po 500mg SM. Byłem konsultowany okulistycznie (m. in. badanie OCT) i niestety nic nieznaleziono, niby wszystko jest w porządku. Ja jednak nadal widzę taką plamkę sadzową (tylko w lewym oku). Powoli przyzwyczajam się do niej i już mnie tak nie stresuje jak na początku. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|