|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Lidka Junior

|
Wysłany: Sob Cze 18, 2011 7:03 pm Temat postu: Chcialam sie przywitac |
|
|
i podziekowac za przyjecie na forum.
Pare slow o mojej chorobie- mam 40 lat (oj, jak duzo... ) i od 12 rz, a "na powaznie" od ok 20 rz zespol Raynauda. Bylam swiecie przekonana ze to zespol pierwotny, tym bardziej ze poza blednieciem palcow nie mialam innych dolegliwosci (no czasami pobolewaly mnie stawy, ale rzadko niezbyt mocno i samo przechodzilo;). W grudniu 2010 nagle zaczely mnie bolec wszystkie stawy i miesnie... prawie ruszac sie nie moglam. No i okazalo sie za mam ANA 1:2500. Oczywiscie- swoja porcje leku przezylam czekajac na wyniki (wciaz sie obawiam...). Specyfikacja- jest negatywna- przynajmniej wsrod tych przeciwcial, ktore zrobiono. Inne parametry- OB, CRP, CK- tez byly - i sa w normie. Po okolo miesiacu- bole przeszly, choc nie calkowicie, nadal pobolewaja mnie - niestale- stopy i rece, ktore czasem czuja sie jak z drewna. W miedzyczasie- mialam troche dziwnych objawow- m.in. zapalenie jamy ustnej, mialam robione gastroskopie - okazalo sie ze mam reflux-niby niewielki, ale zawsze.... w sumie- kolagenoza niezroznicowana; moj reumatolog podejrzewa lupus (bo komplement jest troche niski), ja sie troche obawiam sklerodermii....
to tyle w skrocie.
Pozdrawiam Wszystkich i zycze samych calkowitych remisji!!
Lidka
Ostatnio zmieniony przez Lidka dnia Pon Cze 20, 2011 4:49 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Sob Cze 18, 2011 10:22 pm Temat postu: |
|
|
witaj
dlaczego myślisz o sklerodermii,bo sam objaw R. nie wystarczy ?
jakiego typu świecenie ANA masz?
super ,że postanowiłaś do nas dołączyć  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidka Junior

|
Wysłany: Nie Cze 19, 2011 9:59 am Temat postu: |
|
|
Margaret74 napisał: |
witaj
dlaczego myślisz o sklerodermii,bo sam objaw R. nie wystarczy ?
jakiego typu świecenie ANA masz?
super ,że postanowiłaś do nas dołączyć  |
Swicenie mialam najpier drobno ziarniste, przy ostatniej kontroli homogenne. Czyli- bardziej lupusowe.
Mysle o sklerodermii- bo najbardziej dokuczliwe objawy w tej chwili to wlasnie Raynaud, ktory sie nansilil, uczucie drewnianych rak z pobolewaniem kosci i sciegien- bardziej niz stawow- oraz opuchniecie rak i stop- nie bardzo nasilone, ale buty ktore wczesniej byly za duze- teraz sa za male. Wal okolopaznokciowy jest czerwony (kapilaroskopii jeszcze nie mialam---- ale boje sie ja zrobic---) skora jest raczej miekka (chociaz czasem mam wrazenie ze jest z wosku- ale nie stale), ranek nie mam. Caly czas mam zimne stopy i zimny nos (nos czasem dretweije- ale nie bielal, stopy czasem bieleja)- obojetnie jak cieplo sie nie ubiore.
No i problemy z polykaniem. Nie wiem na ile sa specyficzne- ale sa. Bardzo nasilone uczucie zgagi z ciagle zaczerwienionym gardlem sklonilo mnie do zrobienia gastroskopi- no i mam niewydolnosc wpustu. A jestem- i zawsze bylam szczupla. zazywam teraz Pantozol- i jest lepiej.
Caly czas mam dziwne uczucie przy polykaniu- chociaz nie jest to do konca typowe- bo pojawia sie PO zjedezniu czegos. Nawet banana. Samo polykanie- jest nawet ok- ale potem mam dziwne uczucie ucisku- pieczenia w gardle i klatce piersiowe, ktore potrafi trwac 1-2 godziny.
Nie mam pojecia co to moze byc. Moze macie jakis pomysl?
W meidzyczasie wspmniane przez mnei zapalenie dziasel, jezyka- zaczerwienienie, owrzodzenia- na szczescie minely (hipoteza robocza- ze to z niedoboru zelaza, bo ferytyna byla niska- i tego sie trzymam ). Przeszlo.
w styczniu mialam tez epizod nadcisnienia- 230/120 i tachykardii- do 120.
Minelo. Zazywam teraz Candasartan (po Enalaprilu kaszlalam), i przy 2-4 mg mam cisnienie 110/70, czyli ok. - Staram sie brac zazywac 4 mg- zeby jak najbardziej rozprezyc naczynka, ale jesli cisniena mam 100 lub mniej to biore tylko 2mg.
Ogolnie- wiem nie jest zle. Ale od grudnia- caly czas cos sie ze mna dzieje- no moze w ostatnim miesiacu sie uspokoilo. I pozostaly tylko drewniane rece i to polykanie.
W kazdym razie lykam witaminke D, rybne omega 3, olej lniany (to zrodlo omega 3! dla tych co krytykuja diete Dr. Budwig! nie ma w nim tylk DHA i EPA- te sa tylko w rybach i algach; ale organizm w niewielkim stopniu potrafi je z omega 3 zsyntetyzowac; no i duzo omega 3- to mniej omega 6 i mnejszy stan zapalny) a na bole stawow- imbir
no i zobaczymy....
Pozdrawiam serdecznie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Nie Cze 19, 2011 10:10 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: |
Caly czas mam dziwne uczucie przy polykaniu- chociaz nie jest to do konca typowe- bo pojawia sie PO zjedezniu czegos. Nawet banana. Samo polykanie- jest nawet ok- ale potem mam dziwne uczucie ucisku- pieczenia w gardle i klatce piersiowe, ktore potrafi trwac 1-2 godziny.
Nie mam pojecia co to moze byc. Moze macie jakis pomysl? |
mnie to na reflux wygląda,tym bardziej,że wpust masz "wadliwy".
Renek też w innych ch.tkanki łącznej jest obecny.Ale twardzinowy trop pewnie warto sprawdzić .Które z kryteriów toczniowych spełniasz?
W meidzyczasie wspmniane przez mnei zapalenie dziasel, jezyka- zaczerwienienie, owrzodzenia- na szczescie minely |
a to częściej w toczniu występuje ;
pod kątem mieszanej ch.tkanki byłas sprawdzana-chyba tak,bo specyficzne p.ciała,niezbędne do postawienia diagnozy nie wyszły(?)
a na bole stawow- imbir |
ile ja bym dała żeby i u mnie zadziałało  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidka Junior

|
Wysłany: Pon Cze 20, 2011 9:18 am Temat postu: |
|
|
Wszystko jest dla mnie w miare nowe i oczywiscie caly czas nie wiem jak to sie rozwinie. zaczelo sie dosc burzliwie bole byly takie ze stac nie moglam- bo bolaly stopy, i ledwo moglam lyzke utrzymac i nie dalam sie dotknac- bo mnie meisnie bolaly; czasem budzilam sie w nocy- i sie obrocic z boku na bok z powodu boli nie moglam; do tego to cisnienie 230-240. Ale sie uspokoilo i na razie zdaje sie idzie w strone niezroznicowanej.
Z patologicznych wnikow- to poza ANA mam komplement niski - C4 w ok. 12, C3 70-80. Ale moze po prostu syntetyzuje malo komplementu? OB jest ok. Waleczekow w moczu nie mialam (ale ostatnio badane w styczniu- musze sprawdzic). Bialka w moczu nie mam (tzn miewalam niewiele, ale wieczorem- to kontorluje regularnie paskiem). cisnienie sie znormalizowalo (2-4 mg candesartanu- to najnizsza mozliwa dawka- i biore tylko ze wzgledu na Raynaud). Aha- mialam jeszcze pieczenie stop i rak. Tez po ok. 3mies. przeszlo.
I ta drewnianosc i opuchniecie palcow - tez jest znacznie lepsza- miewam nawet dnie (choc nie trwa to nigdy caly dzien, ale coraz czesciej ) kiedy rece czuja se zupelnie normalnie.
Mowcie co chcecie- ale wg mnie- to zasluga oleju lnianego+dpa/eha + vit. d
poza tym moje wieczne utrapienie- baaaaaardzo zrogowaciale stopy- sie skonczylo! wreszcie po 20 latach - mam stopki jak niemowle! (no... prawie)
Z zapaleniem jezyka/j. ustnej- to moglo byc z niedoboru zelaza, bo bylam operowana i stracilam troche krwi. Moze te moje polykania- to wciaz z tego niedoboru- bo to troche trwa, nim sie rezerwy zaladuja. no i caly czas mam ranki w kacikach ust- co tez na braki zelaza wskazje.
Inna sprawa- ze mialam tez ranki i zaczerweinienie dziasel, ktore mimo roznach plukanek i past- nie chcialo dlugo przejsc- co juz bardziej lupusowo wyglada. wszytsko to dosc bolesne bylo. ale przeszlo.
Mam cos na ksztalt rumiencow na policzkach- moze to motylek? nie jest bardzo przekonywujacy, ale zupelnie normalny- tez nie. Nie jestem wrazliwa na slonce. malo- slonce mnie ignoruje nie miewam oparzen (a jestem blondynka) - ale sie tez prawie wogle nie opalam. robie sie najwyzej miodowa i skora mi sie zluszcza (ale nie schodzi platami) moze tylko te rumience po sloncu sa wyrazniejsze- ale i tak na buzke stosuje filtry.
Przeciwciala ktore mialam sprawdzane-Sc70, dsDNA, U1RNP, antifosfolipidowe, LA. kryoglobuliny, Yo, centromery, SSA, SSB, Sm, Ant MCV; to chyba wszystkie wazniejsze- czy masz jakis pomysl jeszcze?
Z tym polykaniem jest o tyle dziwne- zo to mi siedzi w gardle, taka gula- ktora nie chce przejsc, nawet jesli juz cos zjadlam dawno. nie pasuje do reluxu. ale sklerodermii tez chyba nie.
nie wiem co jeszcze moglabym sprawdzac nt sklerodermii. Kapilaroskopie? treba bedzie, ale sie boje.... kontrolowac - wole tylko to co ew. mozna leczyc- bo tak to po co sie denerwowac? pluca- pojemnosc zyciowa pluc- mam powyzej normy- wiec nie wiem czy ma sens badanie z CO. Rentgen pluc byl ok.
A jak bylo u Ciebie? pisalas ze jestes seronegatywna- tzn nie masz nawet ANA? ANA sa chyba obligatoryjne w lupusie?
pozdrawiam serdecznie
ps. a na temat imbiru to napisze osobny watek 
Ostatnio zmieniony przez Lidka dnia Wto Cze 21, 2011 10:47 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pon Cze 20, 2011 9:39 am Temat postu: |
|
|
a na temat imbiru to napisze osobny watek |
radzę poszukać odpowiedniego wątku i tam dopisać....  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Pon Cze 20, 2011 9:44 am Temat postu: |
|
|
Wiesz ,te choroby inkubują długo...Przeciwciała raz są uchwytne ,a raz nie ..,co człek to inny ukł.immunologiczny ...
Bać się kapilaroskopii? Dlaczego?Sytuacja może zmienić się na lepsze przez adekwatne leczenie,które w tym przypadku jest konieczne-owrzodzenia b.trudno się leczy,można palce stracić.Dłonie i stopy mogą cię piec właśnie przez objaw R.,bo on to nie tylko uczucie ciągłego zimna,nie musi książkowo przebiegać-u mnie dawno już tak nie jest.Skóra jest już tak cienka ,ze reaguje błyskawicznie na wyziębienie jak i ...przegrzanie.Poza tym wyznaję zasadę,że lepiej wiedzieć z czym ma się do czynienia i starać się to trzymać na krótkiej smyczy.Przynajmniej mniej krzywdy człek sobie może dać zrobić ...
Co do p.ciał.Może jeszcze ANCA był zrobiła.Czy miałaś podpiętego holtera?Nadciśnienie jest niebezpieczne -pilnuj tego .
Co do mnie ...Heh ,długo trwa wszystko -zresztą,poczytaj TUTAJ _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Pon Cze 20, 2011 3:37 pm Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko na forum  _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewelina266 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Cze 21, 2011 7:10 am Temat postu: |
|
|
Lidka napisał: |
Z tym polykaniem jest o tyle dziwne- zo to mi siedzi w gardle, taka gula- ktora nie chce przejsc, nawet jesli juz cos zjadlam dawno. nie pasuje do reluxu. ale sklerodermii tez chyba nie.
nie wiem co jeszcze moglabym sprawdzac nt sklerodermii. |
Cześć Lidka.
Piszesz o problemach z połykaniem. Czy miałas kieys robione wyniki hormonów tarczycy i przeciewciał a-Tpo? Ja mam identyczne problemy w momencie gdy mam za małą dawkę hormonów. Zrób wyniki hormonów może masz niedoczynność tarczycy. _________________ Zbieram siły do walki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly

|
Wysłany: Pią Lip 01, 2011 10:56 am Temat postu: |
|
|
Witam na forum w grupie nawet choroba jakoś mniej dokucza.No a najważniejsze" nie jesteś sam"
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
 |
alawa Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lip 03, 2011 5:55 pm Temat postu: |
|
|