Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

badania w szpitalu
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Lip 08, 2011 10:59 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

w pierwszym dniu pobytu w szpitalu przychodza wyniki tych najbardziej podstawowych badan , czyli morfologia i cały zestaw biochemii oraz czynnosci watroby , jesli nic się nie dzieje to znaczy ze te podstawowe badnia są w normie, a na wyniki przeciwcial czeka sie od kilku dni do 2 tygodni,
szkoda ze wyszłas bo juz na poczatku przyszlego tygodnia byłoby cos wiadomo wtedy byłaby dalsza diagnostyka i byc moze diagnoza
no ale to twoj wybor
Rysiach
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Lip 11, 2011 8:12 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiecie co... nie dawajcie się nabijać w butelkę, bo badania wcale tyle nie trwają. Nie wiem dlaczego chciano trzymać mnie tak długo na oddziale, być może dlatego żeby wyłudzić pieniądze z NFZ za pacjenta... nie wiem. Pytałam lekarkę kilka razy dziennie czy są już moje wyniki, twierdziła, że nie. Gdy odbierałam wypis od sekretarki dostałam wyniki wszystkich badań krwi! Pani sekretarka zdziwiła się, gdy zapytałam kiedy mam przyjść po resztę. Odpowiedziała, że to są już wszystkie i że miała je pani doktor... Nie życzę nikomu trafić na ten oddział, to jakaś pomyłka. Zastanawiam się czy gdzieś tego nie zgłosić.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Aisha
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Pon Lip 11, 2011 10:59 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Byłam na tym oddziale, pobyt trwał kilkanaście dni, ale wyszłam z konkretną diagnozą. Nawet lepiej wspominam pobyt na reumatologii w Łodzi ( gdzie są fajne lekarki), niż na oddziale kolagenoz w IR w Wa-wie, tam stosunek lekarza do pacjenta pozostawia wiele do życzenia, a pobyt trwa równie długo.
Chcąc się leczyć, trzeba uzbroić się w cierpliwość Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
cyryliaa
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Lip 11, 2011 11:07 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rysiach Ja rowniez lezalam w lodzi w koperniku, z reszta czesto sie tam zjawiam... kiedys przelezalam swieta bozego narodzenia i sylwester... roznie to z nami jest, jesli chcemy cos wiedziec to musimy poczekac i pozwolic sie leczyc. Choroby tkanki lacznej nie naleza do najlatwiejszych, dlugo trwa proces rozpoznania, a pozniej samego dostosowania leczenia do pacjeta. Fakt czasem trwa to za dlugo, ale to duzy szpital i sa tam tez inne odzialy, a lekarze naprawde robia co moga. Wydaje mi sie ze od samego pozatku bylas zle nastawiona do tego wszystkiego i za nerwowo podeszlas... a trzeba spokojnie i z usmiechem inaczej sie nie da Wink
tak swoja droda co Ci wyszlo w tych badaniach?

Tak wogole to witam Wink

Wolę kulejąc iść naprzód, niż stać wciąż w miejscu z gracją
Powrót do góry
Rysiach
Junior
Junior

PostWysłany: Sro Lip 13, 2011 9:37 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja rozumiem wasze posty i gdyby rzeczywiście trzeba było czekać na wyniki to bym się nie czepiała, ale gdy ja pytam lekarkę ciągle, czy są wyniki, a ona mówi, że nie ma i nie wie kiedy będą, a przy odbiorze wypisu okazuje się, że wszystkie wyniki są w karcie, to chyba jest coś nie tak... w sumie nie wyszło mi nic konkretnego
-wysoki czynnik reumatoidalny - 274
-obniżone leukocyty
-d-dimer 1,57
-podwyższone białko całkowite i OB
-niejednoznaczny wynik przeciwciał kardiolipinowych IgM
reszta w normie, dalsza obserwacja w poradni kolagenoz (tak w ogóle co to za poradnia). Czy ktoś ma podobne wyniki? Co to może być za choroba?? W szpitalu niestety niczego się nie dowiedziałam...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
cyryliaa
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Lip 13, 2011 10:13 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jezeli w poradni kolagenoz to w mojej Wink
w koperniku - w takim zoltym korytarzyku przy wyjsciu do ogrodu Cool
ja lecze sie u dr Tabaszewskiej (przejela pacjetow po dr Lewandowicz) a u kogo lezalas na odziale?
skoro masz byc obserwowana to znaczy ze szukaja....

Wolę kulejąc iść naprzód, niż stać wciąż w miejscu z gracją
Powrót do góry
Aisha
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Sro Lip 13, 2011 11:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tam przyjmuje jeszcze bardzo miła p. dr Alicja Wojewoda - polecam.
A do poradni czeka się na pierwszą wizytę ok. 1 - 2 mce.
pozdrawiam
Powrót do góry
Margaret74
Moderator
Moderator

PostWysłany: Czw Lip 14, 2011 2:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
dalsza obserwacja w poradni kolagenoz (tak w ogóle co to za poradnia)

kolagenozami nazywano,szczególnie dawnej-choroby zapalne tkanki łącznej -takie jak właśnie toczeń,twardzina,zapalenie wielomięsniowe,itp.-stąd i nazwa poradni;

co "to " może być? na tym etapie jeszcze nic nie wiadomo w sumie;
wysoki czynnik reumatoidalny wstępuje i w toczniu,i w RZS,i w zespole (wtórnym i pierwotnym) Sjogrena,mieszanej chorobie tkanki łącznej ,zapaleniu skórno- i wielomięśńiowemu;

dodatni RF charakterystyczny jest także dla chorób infekcyjnych(bakt.zapalenie wsierdzia,gruźlica,kiła,wirus.zap. wątroby,trąd),jak i chorób nieinfekcyjnych(rozlane śródmiąższowe zap.płuc,przewl.aktywne zap.watroby,marskość wątroby,sarkoidoza,makroglobulinemia);poza tym występuje również w manie dodatnim w wieku powyżej 60 lat(5-30% populacji);

cierpliwości życzę-te choroby długo inkubują ;
co do palcówek szpitalnych-nie od dziś wiadomo,że kombinują-niejedno z nas było wezwane na hospitalizację akurat przed weekendem Wink

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Łukasz F.
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Lip 25, 2011 4:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rysiach - rezygnacja z diagnostyki nie jest najlepszym pomysłem. To, że przestajemy dążyć do rozwiązania problemu, nie znaczy, że zniknie on raz na zawsze. Jednak każdy ma wolny wybór. Mam tylko nadzieję, że decyzja nie okaże się opłakana w skutkach.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Asona
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Wto Wrz 13, 2011 9:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam czy ktoś z Was leżał w Bizielu?Dostałam termin na oddział na 5 grudnia,mam prawie 400 km do Bydgoszczy, dlatego pytam o Wasze opinie na temat oddziału reumatologii i układowych chorób tkanki łącznej.Pozdrawiam
Powrót do góry
Margaret74
Moderator
Moderator

PostWysłany: Wto Wrz 13, 2011 11:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Asona,jesteś juz sporo czasu na forum i tutaj pytasz o to,w tym dziale i nie swoim wątku? Confused

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do: