|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pią Lip 08, 2011 10:59 am Temat postu: |
|
|
w pierwszym dniu pobytu w szpitalu przychodza wyniki tych najbardziej podstawowych badan , czyli morfologia i cały zestaw biochemii oraz czynnosci watroby , jesli nic się nie dzieje to znaczy ze te podstawowe badnia są w normie, a na wyniki przeciwcial czeka sie od kilku dni do 2 tygodni,
szkoda ze wyszłas bo juz na poczatku przyszlego tygodnia byłoby cos wiadomo wtedy byłaby dalsza diagnostyka i byc moze diagnoza
no ale to twoj wybor _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Rysiach Junior

|
Wysłany: Pon Lip 11, 2011 8:12 am Temat postu: |
|
|
Wiecie co... nie dawajcie się nabijać w butelkę, bo badania wcale tyle nie trwają. Nie wiem dlaczego chciano trzymać mnie tak długo na oddziale, być może dlatego żeby wyłudzić pieniądze z NFZ za pacjenta... nie wiem. Pytałam lekarkę kilka razy dziennie czy są już moje wyniki, twierdziła, że nie. Gdy odbierałam wypis od sekretarki dostałam wyniki wszystkich badań krwi! Pani sekretarka zdziwiła się, gdy zapytałam kiedy mam przyjść po resztę. Odpowiedziała, że to są już wszystkie i że miała je pani doktor... Nie życzę nikomu trafić na ten oddział, to jakaś pomyłka. Zastanawiam się czy gdzieś tego nie zgłosić. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Aisha Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pon Lip 11, 2011 10:59 am Temat postu: |
|
|
Byłam na tym oddziale, pobyt trwał kilkanaście dni, ale wyszłam z konkretną diagnozą. Nawet lepiej wspominam pobyt na reumatologii w Łodzi ( gdzie są fajne lekarki), niż na oddziale kolagenoz w IR w Wa-wie, tam stosunek lekarza do pacjenta pozostawia wiele do życzenia, a pobyt trwa równie długo.
Chcąc się leczyć, trzeba uzbroić się w cierpliwość  |
|
Powrót do góry |
|
 |
cyryliaa Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lip 11, 2011 11:07 am Temat postu: |
|
|
Rysiach Ja rowniez lezalam w lodzi w koperniku, z reszta czesto sie tam zjawiam... kiedys przelezalam swieta bozego narodzenia i sylwester... roznie to z nami jest, jesli chcemy cos wiedziec to musimy poczekac i pozwolic sie leczyc. Choroby tkanki lacznej nie naleza do najlatwiejszych, dlugo trwa proces rozpoznania, a pozniej samego dostosowania leczenia do pacjeta. Fakt czasem trwa to za dlugo, ale to duzy szpital i sa tam tez inne odzialy, a lekarze naprawde robia co moga. Wydaje mi sie ze od samego pozatku bylas zle nastawiona do tego wszystkiego i za nerwowo podeszlas... a trzeba spokojnie i z usmiechem inaczej sie nie da
tak swoja droda co Ci wyszlo w tych badaniach?
Tak wogole to witam  _________________ Tym daję radę chorobie, że nic z niej sobie nie robię
Wolę kulejąc iść naprzód, niż stać wciąż w miejscu z gracją |
|
Powrót do góry |
|
 |
Rysiach Junior

|
Wysłany: Sro Lip 13, 2011 9:37 am Temat postu: |
|
|
Ja rozumiem wasze posty i gdyby rzeczywiście trzeba było czekać na wyniki to bym się nie czepiała, ale gdy ja pytam lekarkę ciągle, czy są wyniki, a ona mówi, że nie ma i nie wie kiedy będą, a przy odbiorze wypisu okazuje się, że wszystkie wyniki są w karcie, to chyba jest coś nie tak... w sumie nie wyszło mi nic konkretnego
-wysoki czynnik reumatoidalny - 274
-obniżone leukocyty
-d-dimer 1,57
-podwyższone białko całkowite i OB
-niejednoznaczny wynik przeciwciał kardiolipinowych IgM
reszta w normie, dalsza obserwacja w poradni kolagenoz (tak w ogóle co to za poradnia). Czy ktoś ma podobne wyniki? Co to może być za choroba?? W szpitalu niestety niczego się nie dowiedziałam... |
|
Powrót do góry |
|
 |
cyryliaa Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lip 13, 2011 10:13 am Temat postu: |
|
|
jezeli w poradni kolagenoz to w mojej
w koperniku - w takim zoltym korytarzyku przy wyjsciu do ogrodu
ja lecze sie u dr Tabaszewskiej (przejela pacjetow po dr Lewandowicz) a u kogo lezalas na odziale?
skoro masz byc obserwowana to znaczy ze szukaja.... _________________ Tym daję radę chorobie, że nic z niej sobie nie robię
Wolę kulejąc iść naprzód, niż stać wciąż w miejscu z gracją |
|
Powrót do góry |
|
 |
Aisha Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sro Lip 13, 2011 11:02 pm Temat postu: |
|
|
Tam przyjmuje jeszcze bardzo miła p. dr Alicja Wojewoda - polecam.
A do poradni czeka się na pierwszą wizytę ok. 1 - 2 mce.
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Czw Lip 14, 2011 2:57 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: |
dalsza obserwacja w poradni kolagenoz (tak w ogóle co to za poradnia) |
kolagenozami nazywano,szczególnie dawnej-choroby zapalne tkanki łącznej -takie jak właśnie toczeń,twardzina,zapalenie wielomięsniowe,itp.-stąd i nazwa poradni;
co "to " może być? na tym etapie jeszcze nic nie wiadomo w sumie;
wysoki czynnik reumatoidalny wstępuje i w toczniu,i w RZS,i w zespole (wtórnym i pierwotnym) Sjogrena,mieszanej chorobie tkanki łącznej ,zapaleniu skórno- i wielomięśńiowemu;
dodatni RF charakterystyczny jest także dla chorób infekcyjnych(bakt.zapalenie wsierdzia,gruźlica,kiła,wirus.zap. wątroby,trąd),jak i chorób nieinfekcyjnych(rozlane śródmiąższowe zap.płuc,przewl.aktywne zap.watroby,marskość wątroby,sarkoidoza,makroglobulinemia);poza tym występuje również w manie dodatnim w wieku powyżej 60 lat(5-30% populacji);
cierpliwości życzę-te choroby długo inkubują ;
co do palcówek szpitalnych-nie od dziś wiadomo,że kombinują-niejedno z nas było wezwane na hospitalizację akurat przed weekendem  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lip 25, 2011 4:55 pm Temat postu: |
|
|
Rysiach - rezygnacja z diagnostyki nie jest najlepszym pomysłem. To, że przestajemy dążyć do rozwiązania problemu, nie znaczy, że zniknie on raz na zawsze. Jednak każdy ma wolny wybór. Mam tylko nadzieję, że decyzja nie okaże się opłakana w skutkach. _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Asona Stary wyjadacz

|
Wysłany: Wto Wrz 13, 2011 9:47 pm Temat postu: |
|
|
Witam czy ktoś z Was leżał w Bizielu?Dostałam termin na oddział na 5 grudnia,mam prawie 400 km do Bydgoszczy, dlatego pytam o Wasze opinie na temat oddziału reumatologii i układowych chorób tkanki łącznej.Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Wto Wrz 13, 2011 11:11 pm Temat postu: |
|
|
Asona,jesteś juz sporo czasu na forum i tutaj pytasz o to,w tym dziale i nie swoim wątku?  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|