|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Stonnka Senior

|
Wysłany: Sro Wrz 07, 2011 12:04 pm Temat postu: Witam serdecznie :) |
|
|
Cześć To mój pierwszy wpis, chociaż od kilku lat przeglądam posty, jakie się pojawiają na forum. Sporadycznie, bo sporadycznie, ale jednak!
Choruje na tocznia od 2005, przebieg choroby łagodny. Od wczoraj mam jednak potężnego doła, bo zmarła znajoma. Poznałam ją w szpitalu, w czerwcu tego roku. Ja byłam na badaniach kontrolnych ("przeglądzie"), a ona na pulsach. Fajna kobietka, mogła być moją mamą, uśmiechnięta, pogodna i nie poddawała się, nic by na to nie wskazywało, a jednak... No i dopadł mnie dołek, który co jakiś czas się powtarza...
Przepraszam, jeżeli komuś popsułam nastrój, ale jakoś tak mnie dopadło, aż zdecydowałam się na wpis, na który wcześniej się nie porwałam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenekuku Master butterfly

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Sro Wrz 07, 2011 2:10 pm Temat postu: |
|
|
witaj wśród nas
niestety zdarzają się odejścia,nie tylko z powodu choroby przewlekłej ...
można źle rokować,a przeżyć sporo zdrowych osób ...wielu z nas jest tu tego żywym dowodem ;
śmierć trzeba oswoić ,a przynajmniej brać ją serio pod uwagę -czyli żyć tak,by niczego nie żałować
jak masz ochotę-napisz więcej o sobie ,
pozdrawiam  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Stonnka Senior

|
Wysłany: Czw Wrz 08, 2011 9:05 am Temat postu: |
|
|
Hej, dziś już mi lepiej Za godzinkę wybieram się na kontrole do mojej pani reumatolog. Nie lubie tych wizyt, bo towarzyszy im obawa, ze coś nowego wykryją. Ale lepiej zawsze dorwać drania wcześniej niż później. Prawda?
Pare słów o sobie...
Mam 29 wiosenek, tocznia wykryto u mnie 6 lat temu. Miałam problem z kończynami dolnymi. Nogi w ciągu kilku godzin odmówiły mi posłuszeństwa i widziałam już siebie na wózku. Pół roku później został zdiagnozowany toczeń. Przez ponad rok chodziłam co 6 tygodni na wlewy i od tamtego czasu całkiem dobrze się czuje. Pojawiają się co jakiś czas plamy na nogach, bóle stawów na obiad i kolacje. Podczas ostatniego "przeglądu" czerwcowego dowiedziałam się o początkach zaćmy posterydowej i coś mi się dzieje ze stawami biodrowymi, jakieś niewielkie zmiany zwyrodnieniowe. Ale z tego co wiem, to norma przy tej chorobie, więc trzeba się cieszyć z tego co się ma. A mam cudownego synka wspaniałego męża i życie, które kocham. Zobaczymy co dziś mi powie moja Pani Doktor.
A jak tam u Was? |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Wrz 08, 2011 9:24 am Temat postu: |
|
|
Witaj na forum, Stonnka  _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Czw Wrz 08, 2011 9:30 am Temat postu: |
|
|
Cytat: |
bóle stawów na obiad i kolacje. |
he he,no to całkiem nieźle jadasz
masz rację ,trzeba się cieszyć tym ,co sie ma ...jednak...bioderka to wcale nie "norma"-stosujesz profilaktykę osteoporozową,robisz badania?
Kinia nasza jest znawcą w tej dziedzinie-zajrzyj na jej drugie forum,b.fachowe forumbioderko.pl
pozdrawiam  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Wrz 08, 2011 10:40 am Temat postu: |
|
|
Witam i Ja Ciepło i bardzo serdecznie życząc zdrówka  _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Stonnka Senior

|
Wysłany: Pią Wrz 09, 2011 8:34 am Temat postu: |
|
|
Ja też Was wszystkich witam i dzięki za miłe powitanie.
Byłam wczoraj u reumatologa i mam jakieś niewielkie zmiany w stawach biodrowych. Potwierdziło się. Pani Doktor zleciła mi badanie densytometryczne (chyba dobrze napisałam, hehe, te nazwy) i przepisała nowe cukiereczki: Structum. Normalnie mnie rozpieszcza A tak poważnie - wiecie coś więcej o tym leku, bo ulotka nie zaspokoiła mojej ciekawości. Występują jakieś skutki uboczne? Wiem, w ulotce są wypisane, ale czy osobiscie wiecie coś na ten temat, czy jest to częste i takie tam. Pytam, bo mój żołądek to łakomczuch i troche sobie łyka. Wszyscy to znacie. Do tej pory brałam Methypred, Quensyl no i wszystkie te dodatki, czyli Kalipoz, Vitrum Osteomag (bądź Calcium) i antybiotyki średnio raz w miesiącu. Ach te infekcje.
Bardzo dziekuje za tą stronę o bioderkach, dziś poczytam, wczoraj nie zdążyłam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Pią Wrz 09, 2011 7:02 pm Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko na forum  _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|