Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pią Cze 01, 2007 3:03 pm Temat postu: |
|
|
merotrexat jest immunosupresantem wiec tak jak i inne ma skutki ubocznie, po nim jak i po endoxanie nalezy odczekac z zajściem w ciążę
czy przy tym leku zmniejszono ci sterydy ? _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
szarlotka Master butterfly

|
Wysłany: Pią Cze 01, 2007 6:02 pm Temat postu: |
|
|
Moniko, niestety nie:( to był czas, gdy miałam zaostrzenie choroby i lekarka powiedziała, ze same sterydy nie powstrzymają choroby więc nie ma na co czekać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Pasja Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lip 04, 2007 10:06 am Temat postu: |
|
|
Witam,
pisałam już tu, że nie odczuwam skutków ubocznych Mtx. (brany od lutego)
Zmieniłam zdanie, a raczej mój organizm
... toksyczne uszkodzenie wątroby
Mtx powiedziałam już pa,pa _________________ Chcesz nosić futro? Weź kota na ręce! |
|
Powrót do góry |
|
 |
dorotea Senior

|
Wysłany: Pią Lip 13, 2007 5:13 pm Temat postu: JAKIE MACIE DOSWIADCZENIA Z METHOTREXSATE |
|
|
OKROPNE-zaczelam od miesiaca 7,5 mg-2 zastrzyki a teraz 10mg-raz w tygodniu.Biore w srode-do niedzieli nie wychodze z domu -mdlosci istraszne dreszcze(pozniej sie przyzwyczaje -tak mi powiedziano)a teraz zaczelam lysiec-SUPER!|!!!!!Watroba non stop pod kontrola-nie odczuwam zadnej poprawy-mam przyjaciulke ,ktora go bierze od 16 lat +ciclosporina i trzyma twardo-ja nie dam rady -MAM DOSC!!!!!!!!-DOROTEA-BACI-ABRACI |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agnieszka14 Master butterfly

|
Wysłany: Sob Lip 14, 2007 11:53 am Temat postu: |
|
|
...
Ostatnio zmieniony przez Agnieszka14 dnia Nie Sie 29, 2010 3:36 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Pasja Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lip 30, 2007 11:36 am Temat postu: |
|
|
Do Agnieszki14
Przepraszam, że tak długo nie odpowiadałam.
Dawkę znam tylko w ilości tabletek .. )) 4 tabletki raz w tygodniu.
Nie wiem czy to dużo czy mało ... ale efekt ostateczny ciekawy nie jest.
Teraz zamiast Mtx niczego dodatkowo nie biorę. Może później jak będzie potrzeba to Imuran - na razie muszę dojść do siebie po Mtx.
Więc teraz tylko Calcort. _________________ Chcesz nosić futro? Weź kota na ręce! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agnieszka14 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lip 30, 2007 8:31 pm Temat postu: |
|
|
Pasja napisał: |
Do Agnieszki14
Przepraszam, że tak długo nie odpowiadałam.
Dawkę znam tylko w ilości tabletek .. )) 4 tabletki raz w tygodniu.
Nie wiem czy to dużo czy mało ... ale efekt ostateczny ciekawy nie jest.
Teraz zamiast Mtx niczego dodatkowo nie biorę. Może później jak będzie potrzeba to Imuran - na razie muszę dojść do siebie po Mtx.
Więc teraz tylko Calcort. |
Jejciu to 10mg/tydzień, jedna z mniejszych dawek, ojoj ale pech Cię złapał. Dość rutynowo stosuje się i 20mg i czasem więcej.
Trzymaj się ciepło. |
|
Powrót do góry |
|
 |
swistak2112 Junior

|
Wysłany: Pią Paź 14, 2011 11:19 am Temat postu: |
|
|
Mam pytanie do tych z Was, które są leczone Trexanem (ogólnie metothrexat). Czy bierzecie skumulowaną dawkę (np. 15 mg) jednego dnia tygodnia, a przez resztę dni stosujecie kwas foliowy, czy może odwrotnie- przez 6 dni w tygodniu po 1 tabl (2,5 mg) Trexanu, a 7 dnia pełna dawka kwasu foliowego.
Jakie macie próby wątrobowe AspAT a zwłaszcza ALAT podczas leczenia?
Kinga brała dawkę skumulowaną (jednego dnia 15 mg), niestety miała ponad dwukrotnie przekroczone ALAT-y i z tego powodu czasowo ma Trexan odstawiony.
Może inny system podawania by był mniej obciążajacy na wątrobę??
W tej chwili jest na Equoralu - tylko 50 mg, bo trzeba podregulować ciśnienie krwi. Do tego Metipred 8 mg i NLPZ. _________________ Pozdrawiam
Tomek. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Asona Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pią Paź 14, 2011 8:17 pm Temat postu: |
|
|
Ja biorę Metotreksat.Od grudnia były tabletki 15 mg raz w tygodniu,a od czerwca ze względu na ponowne pogorszenie- MTX w innej postaci-Metoject-co 7 dni w iniekcjach podskórnych 15 mg.Później przez 6 dni kwas foliowy 15 mg.Do tej pory było 5mg kwasu foliowego, ale uzyskaliśmy juz spore działanie immunosupresyjne no i się zaczęło-przez 1,5 m-ca na antybiotyku-zakażenia ,infekcje,oraz ostre stany zapalne jamy ustnej i języka...-no cóż taka cena chemii,ale nie zapeszając-przeciwciała się zmniejszyły i wszystko zmierza w dobrym kierunku..To wszystko oczywiście pod kontrolą morfologii i biochemii.Dwa razy nie dostałam kolejnej dawki ze względu na kiepską morfologię.Wiadomo limfocyty poleciały w dół tak jak kilka innych parametrów, ale wątroba pomimo zmiany drogi podawania, na szczęście na razie ok.Jak widać każdy organizm jest inny i reaguje inaczej.Może i w waszym przypadku będzie mozliwy powrót do MTX po unormowaniu Alat-u.Pozdrawiam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Pią Paź 14, 2011 8:24 pm Temat postu: |
|
|
Świstak - jeśli można coś doradzić, to mtx lepiej brać na dwie raty (jednego dnia, ale np. rano i wieczorem). System taki sprawdził się w moim przypadku (biorę 20 mg/tydzień): przy jednorazowym zażywaniu wątroba była wprawdzie ok (wyćwiczona w bojach), ale dwa dni po spożyciu łaziłem mocno "struty". A po rozbiciu dawki minęło jak ręką odjął. Może więc warto w ten sposób... _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
swistak2112 Junior

|
Wysłany: Pią Paź 14, 2011 9:02 pm Temat postu: |
|
|
Podziękowania za rady.
Zatem widać po Waszym przykładzie, że MTX jest podawany w pulsach, z resztą jak czasem i inne imunosupresanty. Nie bierzemy pod uwagę odstawienia MTX, tylko raczej właśnie okresowe odstawienie dla unormowania wyników. Może będzie tylko zmniejszona dawka do 10 mg (i zwiększony Equoral do 2x50 mg kazdego dnia).
Jest tu ktoś, kto ma leczenie tymi dwoma lekami?? _________________ Pozdrawiam
Tomek. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Misiek70 Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sro Paź 19, 2011 2:59 pm Temat postu: |
|
|
Świstak - moja córa bierze metotreksat ( trexan) 15 mg raz na tydzień i lekarz też zalecił rozbicie dawki leku na dwie części rano 7,5 mg i wieczorem 7,5 mg. Mała bierze lek od 10 miesięcy i całkiem nieźle go znosi. Dodatkowo bierze 3 razy w tygodniu 15 mg kwasu foliowego (poza dniem w którym bierze mtx).
Napiszcie proszę jak macie ustawioną suplementację kwasu foliowego czy są to tylko 3 dni w tygodniu czy przyjmujecie go codziennie oprócz dnia, w którym bierzecie mtx? Jak często wykonujecie badania kontrolne przy mtx i jakie. Nam niestety nikt nie zlecił wykonywania żadnych badań  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Asona Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sro Paź 19, 2011 3:08 pm Temat postu: |
|
|
Misiek70 ja biorę kwas foliowy 15 mg codziennie-poza dniem podawania Mtx, ale praktycznie przez kilka miesiecy brałam dawkę tylko 5 mg kwasu foliowego.Wyniki mam wykonywane co jakies 3-4 tygodnie.Kiedy córka miała ostatni raz robioną chcociażby morfologię,Aspat,alat?Zapytaj lekarza co do kontroli parametrów krwi, bo to ważne przy długotrwałym braniu Mtx. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Sro Paź 19, 2011 7:39 pm Temat postu: |
|
|
No proszę, widać co przypadek to inny system. Kwas foliowy biorę w soboty - od razu całość (czyli 20 mg - tyle, co mtx). Póki co system działa (choć ostatnio chyba trochę zawodzi)  _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
swistak2112 Junior

|
Wysłany: Sro Paź 19, 2011 7:50 pm Temat postu: |
|
|
Łukasz F. napisał: |
No proszę, widać co przypadek to inny system. |
Poza cechą wspólną- brakiem łączenia MTX z kwasem foliowym tego samego dnia.
Czytałem o leczeniu MTX niekórych nowotworów i tam po jednorazowym podaniu dożylnim 200 mg (!) od razu podawany jest foilian wapniowy. Najważniejsze wydaje mi się zastosowanie kwasu foliowego następnego dnia po MTX. Immunosupresja jest dokonana, a komórki chronione podaniem kwasu foliowego. Dawka kwasu foliowego nie powinna być mniejsza niż MTX w ciągu tygodnia.
Kinga nie miała prób wątrobowych przez 21 miesięcy. Ot, takie to "leczenie"  _________________ Pozdrawiam
Tomek. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|