|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Pią Paź 14, 2011 8:16 pm Temat postu: Leczenie cukrzycy typu 1 (autoimmunologicznego) |
|
|
Chyba z rok się zbierałem do wrzucenia, ale w końcu się udało. Dzisiaj tylko "zajawka" (resztę mam w robocie), ale postaram się wrzucić możliwie najszybciej. Artykuł dotyczy cukrzycy typu 1 (czyli na tle immunologicznym) - jako, że na forum mało treści na ten temat, chętnie się podzielę.
Transplantacja allogenicznych izolowanych wysp trzustkowych staje się alternatywną dla przeszczepiania całej trzustki, nowoczesną metodą leczenia wybranej grupy chorych z cukrzycą typu 1 i zapobiegania powikłaniom narządowym tej choroby. Stwarza szansę utrzymania normoglikemii bez konieczności podawania insuliny egzogennej. Znalazła również zastosowanie u chorych po totalnej pankreatektomii, u których wykonuje się przeszczep autologicznych wysepek trzustkowych, wyselekcjonowanych z resekowanej własnej trzustki. W porównaniu z zabiegiem przeszczepienia całej trzustki, transplantacja wysepek trzustkowych pozwala uniknąć przeprowadzania rozległej operacji na jamie brzusznej, w związku z czym jest uznawana za zabieg bezpieczniejszy i mniej kosztowny. W artykule przedstawiono zasady kwalifikacji biorców do zabiegu, poszczególne etapy całej procedury dotyczące izolacji, oczyszczania, przechowywania i w końcu przeszczepiania wysp Langerhansa, schematy immunosupresji. Omówiono odległe wyniki tej metody leczenia, a także najczęstsze powikłania i problemy kliniczne z nią związane.
Źródło: Termedia, http://www.termedia.pl/Artykul-przegladowy-Przeszczepianie-izolowanych-wysp-trzustkowych-nowa-metoda-leczenia-cukrzycy-i-jej-powiklan,41,7454,0,0.html
Artykuł co prawda z 2007 r., ale rozwiązanie cały czas jest wprowadzane. Dysponując statystykami dodam, że w Polsce póki co przeprowadzono dwa takie zabiegi i póki co oba bez pozytywnych efektów. Wiem jednak, że w Gdańsku realizowany będzie projekt komercjalizacji tego rozwiązania (pośrednio mam w tym swój mały udział) - w przedsięwzięcie zaangażowane jest kilka poważnych podmiotów.
Ale to za parę dni, jak zbiorę wszystko do kupy... _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|