| 

WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"   

| 

| 

| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat   | 

| Autor | 
		Wiadomość | 

xmen Junior

| 

Wysłany: Sro Paź 12, 2011 7:20 pm    Temat postu: Jak dawniej ludzie radzili sobie z Toczniem? | 
				     | 

| 

Bardzo interesuje mnie temat tego co się działo z człowiekiem, który zachorował na tą chorobę na przykład 100 lat temu. Ile średnio taki człowiek żył?

Co się będzie działo gdy chory przestanie brać leki i przestanie chodzić do lekarza? Czy wtedy wpadnie od razu w bardzo zły stan i będzie zmierzał tylko do śmierci? Ile życia mu zostanie? | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

Łukasz F. Master butterfly

| 

Wysłany: Sob Paź 15, 2011 9:18 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Kiedyś taki temat był na tapecie, ale po swojego rodzaju "czystce" chyba nie przetrwał... generalnie, 100, 200 czy ileśtamset lat temu taka choroba oznaczała "przechlapane na maksa" - to tak w telegraficznym skrócie.

Co do odstawienia leków i porzucenia terapii: cały "myk" polega na indywidualnym przebiegu choroby: czasem, choć bardzo rzadko, może dojść do samoczynnych remisji (na zasadzie "łatwo przyszło - łatwo poszło"). Dlatego odstawienie leków nie musi od razu oznaczać najgorszego scenariusza. Chociaż z drugiej stony nie polecam tego próbować - po coś w końcu to się bierze... _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem. 

Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

dorka Junior

| 

Wysłany: Pią Paź 21, 2011 8:52 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Zaskakujące pytanie..., a odpowiedź na nie znajdziesz na pierwszej z brzegu stronie ( w wyszukiwarce ) o występujących tu chorobach (mój problem to ZW).  Kiedy zajrzałam do netu, aby dowiedzieć sie czegokolwiek o tym paskudztwie to wyczytałam, że to choroba śmiertelna, a mojej córce pozostało 5-cy życia! Od tamtej pory upłynęło już 7-cy, a wyniki powoli, ale sukcesywnie się poprawiają. Mało tego -wiem, ze moja córka może w miarę normalnie funkcjonować, a ja zrobię wszystko, aby tak właśnie było. Jestem z niej cholernie dumna, że tak łyka te wszystkie pigułki, które jej serwuję i które codziennie wieczorem przygotowuję na następny dzień. Łyka je sama, bez mojego upominania..

Dzięki tej stronce i tym wszystkim ludziom mam nadzieję na to, że będzie dobrze i, że warto walczyć. Pozdrawiam   | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

| 

|