Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

witam wszystkich

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
malgo1622
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Paź 22, 2011 12:20 pm    Temat postu: witam wszystkich Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich, moja córcia ma 15 lat, ma na imię Kinga i dokładnie rok temu zdiagnozowano u niej toczeń, na razie jest to bardzo początkowa faza tej choroby, bez zajęcia narządów wewnętrznych. Na tym etapie choroby najbardziej dokuczają jej stawy rąk i nóg a w związku z tym ma gorsze samopoczucie. Już od jakiegoś czasu przeglądałam Waszą stronę i zobaczyłam,że można dowiedzieć się tu wielu ciekawych rzeczy o tej chorobie, bo niestety na lekarzy nie ma co za dużo liczyć!!! Ale dobrze, że są takie strony, internet to potęga!!! Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Margaret74
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sob Paź 22, 2011 5:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj Smile

miło nam ,że podoba ci się tutaj ,że pomagamy Wink
szkoda tylko,że córka chora,ale ważne ,ze jej choroba nie posuwa się drastycznie do przodu i nie trzeba wkraczać z ostrym leczeniem-oby jak najdłużej! Smile
czy Kinga zażywa jakieś leki p.bólowe?

Cytat:
internet to potęga!!!

oj,ten kij ma dwa końce,jak każdy zresztą Razz

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
monia85
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Paź 22, 2011 8:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja również witam na forum Smile
To świetnie, że choroba nie postępuje szybko Smile
Pozdrawiam!

Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
agnieszka29
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Paź 22, 2011 8:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam i ja życząc dużo zdrówka Buziak
paproshka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Paź 22, 2011 8:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam serdecznie zarówno Ciebie, jak i córę Very Happy
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sob Paź 22, 2011 9:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam serdecznie
czytajcie i pytajcie jesli czegos nie wiecie , słuzymy pomocą,
chociaz zyczę Wam zeby choroba nie postępowała
malgo1622
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Paź 22, 2011 10:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dziękuję za miłe powitanie i odpowiadam na pytanie , tak Kinga czasami bierze leki przeciwbólowe, ale nie na stałe ( oprócz oczywiście encortonu,plaqenilu, polprazolu i kalipoz oraz wapno), ostatnio dostała od lekarza Apo-Napro, który okazał się skuteczny i teraz to tylko ją tak pobolewa, szczególnie rano, ale nie jest żle.Najgorzej było jak w sierpniu byliśmy w Anglii na wakacjach, to czuła się fatalnie, rano nie mogła wstać z łóżka. Czy ktoś wie coś na temat zmiany klimatu w tej chorobie, bo my jeszcze nie wiemy zbyt dużo - dzięki z góry za odpowiedzi!!! Laughing
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sob Paź 22, 2011 10:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

chorzy na tocznia musza unikac słonca a Anglia raczej się ze słoncem nie bardzo kojarzy, trzeba pamietac o dobrym kremie z wysokim filtrem czapeczka na głowę raczej bardzej zacienione miejsca
czasem wilgoc powoduje także nasilenie dolegliwosci
Mel-ania
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Paź 23, 2011 5:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

...

Ostatnio zmieniony przez Mel-ania dnia Pon Gru 16, 2013 8:47 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
malgo1622
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Paź 24, 2011 6:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

przepraszam,że odpisuję dopiero teraz, odnośnie klimatu, to faktycznie Kinga jest wrażliwa na wilgoć a na słońce nie ( co prawda smarujemy faktorem 50 całe ciało latem i czasami wiosną) ale na słońce jej toczeń nie reaguje a na wilgoć tak!!! Very Happy
Powrót do góry
ewa1308
Junior
Junior

PostWysłany: Wto Paź 25, 2011 10:55 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam Was Smile u mnie rowniez choroba zaczela sie od bolu stawow i tez bylam w Anglii na poczatku choroby. i nie czulam sie tam dobrze. strasznie rece bolaly. moze ma to jakis zwiazek z klimatem. trudno powiedziec. pozdrawiam serdecznie Smile
Powrót do góry
malgo1622
Junior
Junior

PostWysłany: Wto Paź 25, 2011 11:29 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki Ewo, za odpowiedz, więc widać,że faktycznie coś ten klimat angielski nie służy. Moja córka też zachorowała jak wróciliśmy z Anglii, gdzie mieszkaliśmy prawie 3 lata a potem jeżdziliśmy do mojej mamy na wakacje letnie i właśnie po zeszłorocznym przyjeżdzie z wakacji choroba się rozpoczęła, a w tym roku po przyjeżdzie do Anglii, już w pierwszym dniu Kingę bolały stawy rąk i nóg.Ciekawe co powie lekarz na kontroli( idziemy w listopadzie). Moja mama mówiła, że jej znajoma ma reumatoidalne zapalenie stawów i też żle się czuje jak przyjeżdża do Anglii. A Ty Ewo jak długo byłaś w Anglii?
Powrót do góry
Margaret74
Moderator
Moderator

PostWysłany: Wto Paź 25, 2011 12:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dziewczyny,niestety duża wilgotność nie służy stawom Confused słabszy organizm tak ma duże tendencje do meteopatii,co dopiero w takich warunkach...;byłam w wakacje miesiąc w Belgii,w rejonie górzystym ,gdzie wilgotność powietrza jest duża-tam potrafi cały czas padać-i powiem wam,że dawno tak nie wymarzłam (mam silne rozwinięty objaw Raynauda),ból mięśniowo-kostny tez dał m w popalić Rolling Eyes

Ostatnio zmieniony przez Margaret74 dnia Sro Paź 26, 2011 2:42 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
malgo1622
Junior
Junior

PostWysłany: Sro Paź 26, 2011 9:17 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dzięki Margaret za info! Laughing
Powrót do góry
ewa1308
Junior
Junior

PostWysłany: Sro Paź 26, 2011 8:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja bylam w Anglii tylko na krotkim urlopie ale to wystarczylo Smile moze to tylko zbieg okolicznosci ze mnie tam bolalo. pewnie jeszcze to sprawdze jak pojade znow odwiedzic siostre Smile zobaczymy co sie bedzie dzialo. ale w sumie teraz i u nas taka pogoda nie za bardzo i jak narazie czuje sie dobrze...
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: