Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Jakie macie doświadzcenia z Metotrexatem?
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Łukasz F.
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Paź 19, 2011 7:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zdecydowanie - najczęściej nie ma potrzeby tak szybko podawać "odtrutki".
Ale przykład podałeś ekstremalny...
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
stokrotka1975
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Paź 24, 2011 6:53 pm    Temat postu: Witajcie :) Odpowiedz z cytatem

Zanlazlam to forum poniewaz jestem na etapie wdrazania MTX do mojegp leczenia. Wczoraj wzielam pierwsza dawke, 5mg, dzisiaj kwas foliowy takze 5 mg i tak przez pierwsze dwa tygodnie. Potem zwiekszam do 10mg. Musze robic badania krwi raz w tygodniu przez pierwszy miesiac potem co dwa tygodnie. Czeka mnie takze echo serca, ekg, spirometria, badanie (zbiorka 24h) moczu na bialko we krwi. Strasznie sie boje tego leku.... nic mnie nie boli, nie mam jako takich uciazliwych dolegliwosci poza skornymi. Moj toczen tez jest skorny... i wlasnie sie zastanawiam, czy aby leczenie MTX nie jest dla mnie za "ostre". Wy macie doswiadczenie juz tutaj na forum, moze sie do mnie odezwie tez ktos z postacia skorna tocznia? I to co mnie bardzo interesuje... czy jest tu ktos komu postac skorna tocznia przeszla w forme ukladowa? To moj pierwszy post takze nie wiem czy jestem w dobrym dzial i miejscu...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
swistak2112
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Paź 24, 2011 7:21 pm    Temat postu: Re: Witajcie :) Odpowiedz z cytatem

stokrotka1975 napisał:
Zanlazlam to forum poniewaz jestem na etapie wdrazania MTX do mojegp leczenia. Wczoraj wzielam pierwsza dawke, 5mg, dzisiaj kwas foliowy takze 5 mg i tak przez pierwsze dwa tygodnie. Potem zwiekszam do 10mg. Musze robic badania krwi raz w tygodniu przez pierwszy miesiac potem co dwa tygodnie. Czeka mnie takze echo serca, ekg, spirometria, badanie (zbiorka 24h) moczu na bialko we krwi. Strasznie sie boje tego leku.... nic mnie nie boli, nie mam jako takich uciazliwych dolegliwosci poza skornymi. Moj toczen tez jest skorny... i wlasnie sie zastanawiam, czy aby leczenie MTX nie jest dla mnie za "ostre".

Jesteś w bardzo komfortowej sytuacji, gdyż:
1. Masz wdrażanie leczenia od bardzo małych dawek
2. Masz w programie częste badania (ps. Kinga chciałaby mieć taki układ...)
3. Sam MTX to w dawkach do 30 mg/tydzień powoduje małę działania uboczne. Poczytaj sobie o skutkach działania Endoxanu (cyklofosfamidu) a się przekonasz.
Poza w/w lekiem bardziej toksyczna jest i azatiopryna i cyklosporyna.
Stąd MTX jest lekiem z wyboru (najlepszy) ze wszystkich leków modyfikujących przebieg choroby.
stokrotka1975
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Paź 24, 2011 9:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzieki za szybka odpowiedz Smile moze za bardzo sie tym wszystkim przejmuje i troche panikuje ale po lekturze dolaczonej do opakowania lekow jest to chyba normalne... Mam nadzieje, ze nie bede miala skutkow ubocznych. Jest jeszcze jedna kwestia ktora mnie bardzo interesuje. Zarwno moja lekarka jak i aptekarka powiedzialy, ze spozywanie alkoholu przy tym leku jest zakazane. Dlaczego tak jest? Czy znaczy to dla mnie koniec z moim ulubionym kufelkiem piwa dwa do trzech rayz w tygodniu?
Powrót do góry
mercedesml77
Junior
Junior

PostWysłany: Czw Gru 08, 2011 8:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Misiek70 napisał:
Świstak - moja córa bierze metotreksat ( trexan) 15 mg raz na tydzień i lekarz też zalecił rozbicie dawki leku na dwie części rano 7,5 mg i wieczorem 7,5 mg. Mała bierze lek od 10 miesięcy i całkiem nieźle go znosi. Dodatkowo bierze 3 razy w tygodniu 15 mg kwasu foliowego (poza dniem w którym bierze mtx).

Napiszcie proszę jak macie ustawioną suplementację kwasu foliowego czy są to tylko 3 dni w tygodniu czy przyjmujecie go codziennie oprócz dnia, w którym bierzecie mtx? Jak często wykonujecie badania kontrolne przy mtx i jakie. Nam niestety nikt nie zlecił wykonywania żadnych badań Sad

Ja bralam mtx we wtorki dzielilam to na dwie dawki 3 tabletki rano i 2 wieczoram czulam sie ok moj organizm go tolerowal kwas foliowy bralam 6 razy w tygodni oprocz dnia w ktorym bralam mtx raz w miesiacu musialam robic OB CRP ALT AST mocz OBOWIAZKOWO!!!!!
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Strona 3 z 3

Skocz do: