|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
swistak2112 Junior

|
Wysłany: Sob Paź 22, 2011 11:51 am Temat postu: |
|
|
Kinga jest na kortykosterydach od 30 lat, od 1987 roku na immunosupresantach (w tym też Endoxanie), po prostu przez ostatnie 2-3 lata nie była leczona a jedynie miała przepisywane leki. Stąd te cechy uszkodzenia wątroby. Sam się tym martwię, bo mam ALAT-y jeszcze wyższe i jedem kierowany na terapię interferonami w przysżłym roku z powodu zapalenia wątroby na tle HCV. Sam biorę ten Esseliv i też nie wiem czy on cokolwiek pomaga czy nie.
Mam pytanie do Was- jak wygląda zaostrzenie klinicznie wtoczniu? Czym się to objawia?? Bo w RZS po porstu nasila się poranna sztywność i ...nie można wstać z łóżka. Z resztą kiedyś mianem aktywności ujmowąło się godzinę, w kórej udało się wstać z łóżka i ubrać. A w toczniu??
W każdym razie Kinga ma zlecenie na pomiary elektrolitów (wszak po Spironolu i Piramilu (ramipryl) rośnie poziom potasu, a Kinga żre ten potas na potęgę. Może teraz się trochę opamięta i będzie więcej zażywać magnezu, bo o nim "zapomniała".
Zastanawijące jest to, że są dni, że nie moze się zwlec z lóżka, a przy tym OB ma na poziomie 20-30 mm/godz.
W każdym razie nadciśnienie kótre się rysowąło zostało zażegnane włąśnie Piramilem, Bisocardem i Spironolem.
Dzięki za sugestie, będzie jeszcze potrzebne badanie USG dróg żólcioowych, ew. fosfataz zasadowa i bilirubina, bo wcześniej była stwierdzana kamica pęcherzyka żółciowego. A może te ALAT-y to kwestia immunologicznego zapalenia wątroby?? Wszak kolagenozy a tym bardziej choroby z autoagresji niestety idą parami. _________________ Pozdrawiam
Tomek. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Sob Paź 22, 2011 11:55 am Temat postu: |
|
|
zaostrzenie? zależy trochę jaki układ jest zajęty ,ale generalnie to totalne zmęczenie,ciągła senność,wzmożone wypadanie włosów,poranne sztywności,bóle stawów,osłabienie siły mięśniowej,ogólne rozbicie często...,w morfologii spadają lub zwyżkują niektóre parametry; _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
swistak2112 Junior

|
Wysłany: Sob Paź 22, 2011 12:09 pm Temat postu: |
|
|
Margaret74 napisał: |
zaostrzenie? zależy trochę jaki układ jest zajęty ,ale generalnie to totalne zmęczenie,ciągła senność,wzmożone wypadanie włosów,poranne sztywności,bóle stawów,osłabienie siły mięśniowej,ogólne rozbicie |
Kinga te wszystkie objawy ma. Jak sie musi sprężyć i jechać do reumatologa, to później następnego dnia całe 24 godziny dochodzi do siebie. Tłumaczy to sobie RZS-em. A nie musi tak być. Szczęsliwie eGFR jest prawidłowy, czyli nerki nie zajęte. Ale OUN pewnie tak. 2 litopada CT mózgu. Zobaczymy co to da, czy będzie jakaś odbowiedź odnośnie tego dwojenia w oczach, tych rzutów w bok (nagłych zawrotów głowy), szczęsliwie jeszcze bez padaczki (kóra wg. Ireny Zimmermann-Górskiej w Toczniu może się zdarzyc).
Cóż, nie ma się co martwic na zapas.
Podziękowania. _________________ Pozdrawiam
Tomek. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Sob Paź 22, 2011 5:04 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: |
(kóra wg. Ireny Zimmermann-Górskiej w Toczniu może się zdarzyc). |
niestety ma rację ,zdarza sie i to nie tak rzadko wcale jakby pacjenci chcieli
a może w przypadku Kingi zmiana prowadzącego bądź choć konsultacja wniosłaby świeższe spojrzenie na jej stan? _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sob Paź 22, 2011 9:46 pm Temat postu: |
|
|
autoimmunologiczne zapalenie watroby daje trochę inne objawy a wyniki są bardziej wyrazne i wiecej poza normą niz tylko podwyzszony ALAT, myslę ze to niekoniecznie musi być to , ale jesli cos z pecherzykiem jest nie tak, to moze byc własnie taki wynik ALaTu
ja miałam tak przez czas kiedy w pęcherzyku pojawiły się kamyki az do pozbycia się pecherzyka
co do zajęcia OUN padaczka w toczniu nie musi wyglądac tak jak typowy atak ktory jest powszechnie znany
u mnie zazwyczaj sa to chwile wyłaczenia jestem ale nie rejestruję co się wokół dzieje trwa to krotko często jest niezauwazalne dla otoczeni
kinga ma szczescie ze ma Ciebie czasem zazdoszczę  _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
swistak2112 Junior

|
Wysłany: Czw Lis 10, 2011 10:22 pm Temat postu: |
|
|
Dawno nie pisałem a sprawy mają się tak:
- Cd przerwy w MTX
- Przerwa w Equoralu na 3 tygodnie
- Zwiększenie Metipredu
To konsekwencja nawet nie tylko nie malejącego ALAT-u a wręcz ciut rosnącego
"Nowości " w wyniku CT mózgu:
- przebyty udar
- blizny (ale po czym? Na pewno nie wypadkowe)
- Choroba Fahra i zwapnienie jąder podstawy mózgu, ogniaska wapnienia w korze.
I bądź człowieku mądry- zwalczanie osteoporozy (też i posterydowej) to wapń, 0,25 OH D3 (Alfadiol) i Ostenil. A w chorobie Fahra dieta ubogowapniowa.
Trochę poczytałem i nie znalazłem metody leczenia.
Skierowania na pSm - nie udało się uzyskać.
Czy te odloty, dwojenie w oczach, dezorientacja to kwestia tego udaru i zwapnienia w mózgu, czy jeszcze przeciwciała atakują??
Mam pytanie o aktywność tocznia. Kiedy przyjmujemy, że aktywność rośnie??
Ja się czują Ci z Was, kóry mają rzut choroby?? Zmiany w moczu, zmiany na skórze czy jeszcze coś innego? Jakie wyniki laboratoryjne lecą?? _________________ Pozdrawiam
Tomek. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|