|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
aniaaa31 Junior

|
Wysłany: Sob Lis 12, 2011 5:35 pm Temat postu: Twardzina ogranicznona(morphea) |
|
|
Witam Wszystkich..jestem nowa na forum Moja historia wyglada tak ze pare miesiecy temu zdiagnozowano u mnie twardzine ograniczona morphea..ostatnio robilam badania ANA I czekam na wynik.Martwie sie ze moze to byc jednak powazniejsza choroba niz tylko skorna.Nie wiem jakie mieliscie objawy Raynauda ale ja juz sobie wkrecam ze tez je mam Bola mnie dlonie..nie jest to jakis starszny bol ale odczuwam go zwalszcza jak wezme cos zimnego do reki...troszke zmieniaja kolor, ale nie jest az tak drastycznie jak u niektorych poprostu koniuszki sa czerwiensze a pod paznokciami kolor siny..hmmm nie wiem czy to jest to.No i zauwazylam ze czasem puchna mi palce. Objawy skorne polegaaj na tym ze mam 3 plamy na udzie leczone w tym momencie fototerapia,mialam juz 14 sesji.Teraz czekam na wynik ANA I mam nadzieje ze bedzie ujemny wtedy sie uspokoje pozdarwiam Wszystkich serdecznie |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Sob Lis 12, 2011 6:41 pm Temat postu: |
|
|
witaj aniaaa31
najważniejsze,że masz diagnoze,która umożliwia leczenie -im wczeniej w tym wypadku tym lepiej -najważniejsze,by plamy się nie powiększały ,ilościowo nie wzrastały ;
objaw R.często towarzyszy ch.układowym -nie zawsze książkowo przebiega(u mnie tak było z początku ,obecnie dłonie bywają sine lub bordowo czerwone,czasem bieleją palce ,odczuwam ból,ranki gorzej się goją );
skąd jesteś-gdzie się leczysz?
jeśli masz ochotę ,zajrzyj na równie przyjazne twardzinkom forum(informacje tam zebrane poświęcone są praktycznie wyłącznie twardzinie) - www.twardzina.phorum.pl  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
aniaaa31 Junior

|
Wysłany: Nie Lis 13, 2011 9:26 am Temat postu: |
|
|
hej Margaret
Jestem z Mazur ale obecnie lecze sie i przebywam za granica.Mam tutaj stala opieke dermatologa.Mam andzieje ze plam nie przybedzie..sa okropne..wygladaja na siniaki no i czasem mnie bolą.Fototerapia pomaga mi bardzo..sa gladsze prawie jak normalna skora..ale za to nie pomniejszaja sie i nie bledną.Leczono mnie dluzszy czas tylko masciami sterydowymi..ale bez rezultatu.Zrobilam sobie ANA bo tak kazal mi lekarz...w tyg bedzie wynik mam nadzieje ze negatywny. 
Ostatnio zmieniony przez aniaaa31 dnia Nie Lis 13, 2011 10:46 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Nie Lis 13, 2011 10:01 am Temat postu: |
|
|
obecność ANA nie jest niezbędnym kryterium do postawienia rozpoznania twardziny-jest sporo osób,które ,szczególnie z poczatku są seronegatywne,ale oczywiście życzę ci jak najmniej złośliwych kompleksów immunologicznych
tak,maści sterydowe średnio działają ,u nas dość często już (prócz nich oczywiście ) stosuje się właśńie fototerapię ,a z podręcznych medykamentów -elidel,protopic-działają immunosupresyjenie na skórę ;
zmiany skórne przechodzą 3 fazy:
Cytat: |
Faza pierwsza, zwana obrzękową (zapalną), charakteryzuje się obecnością nacieków zapalnych, złożonych głównie z komórek jednojądrowych zlokalizowanych zwłaszcza wokół naczyń krwionośnych.
Faza druga związana jest z masywnym zwłóknieniem spowodowanym akumulacją kolagenu oraz innych składników tkanki łącznej.
Natomiast faza trzecia, zwana zanikową, związana jest z wtórnym zanikiem spowodowanym uszkodzeniem naczyń krwionośnych [1]. Uważa się, że zwłaszcza u chorych z uogólnioną postacią TU można również wyróżnić 3 fazy kliniczne zmian skórnych.
Faza pierwsza, określana jako wczesna postępująca (ang. early progression), koreluje ze wzrostem aktywacji lokalnych oraz systemowych parametrów procesów immunologicznych i zapalnych. Faza druga, określana jako faza stabilizacji lub plateau (ang. stabilization), związana jest ze zmniejszeniem aktywności procesów immunologiczno-zapalnych. Natomiast faza trzecia, późnej poprawy (ang. late improvement), związana jest ze zmianami zanikowymi będącymi wynikiem zejścia procesów zapalnych i włóknienia [8]. W piśmiennictwie poświeconym TU spotyka się również wiele doniesień wskazujących na fakt, że leczenie immunosupresyjne powoduje zmniejszenie rozległości i stopnia zmian skórnych [9–11]. |
tak więc bardzo dobrze,że włączono fototerapię  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
aniaaa31 Junior

|
Wysłany: Pon Lis 14, 2011 1:27 pm Temat postu: |
|
|
Mam wyniki ANA...ujemne to chyba powod do radosci..pozdrawiam Wszystkich  |
|