Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Spuchnięte nogi
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
angela
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Gru 31, 2005 5:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pewnie, że nie tajemnica Very Happy u prof. Małyszko, pewnie znasz Question
Gusia weź mnie nie strasz Sad ja teraz miałam niecałe 3g. mam nadzieje, że po pierwszym pulsie już coś zacznie się dziać. Chociaż ostatnio tzn. za pierwszym razem to dopiero po 3 pulsie zaczęło białko spadać... różnie to bywa wiem...
gusia_92
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Sty 01, 2006 1:48 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zalezy w jakim czsie uchwyci sie wilka Smile
angela
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Sty 01, 2006 1:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nom dokładnie,troche to trwało tym razem... bo ciągle myślałyśmy,że to przez infekcje związane ze sprawami ginekologicznymi i tak to odciągałyśmy... nom ale pierwszy puls za mną -ciesze się Exclamation Very Happy
Ewelina
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Sty 02, 2006 3:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam już wyniki, hm... nie znam się specjalnie, ale wydaje mi się, że wszystko jest ok. Morfologia trochę słaba i wiadoma sprawa co trzeba zrobić,a mocz? Tutaj poproszę o pomoc w interpretacji, bo na tych skrótach to ja się w ogóle nie znam. Tak więc:
SG >1.030
pH 6.0
URO 0,2 EU/dL
pozostałe są negatywne
Więc chyba nie jest źle
Z góry dziękuję
ps. I do lekarza w zwiąku z tym nie idę Smile))
Itunia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Sty 03, 2006 9:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie umiem niestety interpretować wyników...

Chciałam powiedzieć, że zeszły mi obrzęki ze stóp (są teraz chudziutkie - aż żyły widać Very Happy ), na kostkach mam wyraźnie mniejszy obrzęk Very Happy Very Happy Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
angela
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Sty 06, 2006 6:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Urobilinogen-Jego stężenie świadczy głównie o czynności wątroby i dróg żółciowych oraz o metabolizmie hemoglobiny.
A wiecie co nie sądziłam, że po pulsie gdy piłam bardzo dużo,bo było trzeba pić i już później jak chodziłam siusiu co chwilka,to następnego dnia miałam mniejsze policzki, ale później chyba wróciła wszystko do normy Sad bo dopiero po 2 pulsie zejdzie mi troche z encortonu....
Ituś a Ty bierzesz pełną dawkę encortonu Question czy już zaczęli schodzićCi z dawek po pulsach Question
Itunia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Sty 06, 2006 9:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

the_angela napisał:

Ituś a Ty bierzesz pełną dawkę encortonu Question czy już zaczęli schodzićCi z dawek po pulsach Question

Ja biorę Metypred, na razie cały czas 32mg, ale coś mówili, że będą schodzić, może po pulsach z Endoxanu dopiero...
Powrót do góry
angela
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Sty 06, 2006 9:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mi moja profesor powiedziała, że po pierwszym pulsie nie, ale zrobić badania morfologii i przede wszytskim białka w DZM i jak spadnie to zaczniemy schodzić...mam taką nadzieje bo ciężko mi z ,,chomikami" Sad
Itunia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Sty 06, 2006 10:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

the_angela napisał:
Mi moja profesor powiedziała, że po pierwszym pulsie nie, ale zrobić badania morfologii i przede wszytskim białka w DZM i jak spadnie to zaczniemy schodzić...mam taką nadzieje bo ciężko mi z ,,chomikami" Sad

Heh, skąd ja to znam... Mi jakoś teraz zrobiło się podgardle i słabo schodzi (biorę Furosemid, ale działa głównie na nogi Rolling Eyes ). Pulsy mam aż do kwietnia... Potem zobaczymy, czy białko spadnie...
Powrót do góry
angela
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Sty 06, 2006 10:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A czemu Ci przepisali ten Furosemid Question wiem, że to lek odwadniający, ale jakie były podstawy do jego zastosowania Question
Itunia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Sty 06, 2006 10:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

the_angela napisał:
A czemu Ci przepisali ten Furosemid Question wiem, że to lek odwadniający, ale jakie były podstawy do jego zastosowania Question

Ciśnienie wysokie (ok. 150/90, ale zawsze mam takie do jakiegoś tygodnia po pulsie) i no spuchnięte kostki Rolling Eyes
Powrót do góry
justyna1974
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Cze 10, 2010 9:36 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witajcie.... dawno nikt tu nie wchodził. Ciesze się że jesteście, że mogę się pomartwić razem z Wami - mi nogi puchną od wczoraj - może to przez to ciepło - mam nadzieję Smile
Wczoraj jak poszłam do lekarza to mnie wysłał na ostry dyżur na usg doplera żeby wykluczyć zakrzepice - powiedział że przy toczniu, zespole antyfosfolipidowym i sterydoterapii to bardzo prawdopodobne.
Na szczęście nie jest to zakrzepica - ale jak czytam wasze wypowiedzi to martwię sie ze moze to nerki - lekarz nic takiego nie zasugerował, ale widać trzeba (oprócz wskazań lekarzy) samemu sie interesować i walczyć o siebie. Bo przecież przy nerkach to tez puchną. Boję się strasznie ale jutro dla pewności zbadam ten mocz na własny rachunek. Trzymajcie kciuki.
A czy mogą puchnąć nogi tak bez powodu tylko z ciepła? - no mam parę żylaczków ale nie za dużych no i otyłość jest niestety. Mam nadzieję że to możliwe. Przesyłam całusy! Napiszcie co tam z waszymi nerkami : )

aha i zapomniałam dodać że zapisał mi na tą opuchliznę 10 zastrzyków cleksane 60 mg i kazał na te 10 dni odstawić polocart 150 który stale biorę Smile - no nic trudno zamiast połykać pigułkę będę musiała się pokłuć przez te parę dni.
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Czw Cze 10, 2010 3:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

z powodu upału mam tak spuchniete nogi ze nie mieszcze się w buty ani klapki ktore miały sporo luzu, wiec raczej stawiałabym teraz na upały
i moga nogi puchnac nie tylko z powodu nerek, czesto mam spuchniete dłonie i twarz sterydy powoduja zatrzymywanie wody w organizmie stad te opuchlizny
co prawda nerki takze się do tego przyczyniają ale nie muszą
liliana
Senior
Senior

PostWysłany: Czw Cze 10, 2010 7:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Prawdopodobnie od upałów wam nogi puchną,w ogóle nie bierzcie do siebie innej opcji Very Happy
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Czw Cze 10, 2010 7:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mi też przy paskudnych upałach nogi puchną Rolling Eyes
ale w chłodzie szybciutko wracają do siebie Smile
nerko w tej chwili jestem, ok, więc od tego nie mają prawa się powiększać..
a krążeniowo....hmmm tego bym pewna nie była Wink

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 4 z 5

Skocz do: