Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Marta Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sty 03, 2006 6:42 pm Temat postu: Pyszne sałatki |
|
|
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam róznego rodzaju sałatki. Oto przepisy na dwie, jedne zmoich ulubionych, ale oczywiście lubie jeszcze duzo innych
1. Sałatka z kurczakiem i czosnkiem
gotowane z kostka rosołową piersi z kurczaka ( około 10- 15 min )
czerwona fasola z puszki ( przepłukać )
kukurydza konserwowa
ananas z puszki pokrojony w kostkę
Ilości w zależności od tego ile chcemy sałatki, ale wszystko mniej więcej proporcjonalnie.
Do tego sosik z majonezu z wyciśniętą spora ilością czosnku. I sałatka gotowa. Pycha!
2. Sałatka z pora
por pokrojny w paseczki
jajka na twardo pokrojone w kostkę niezbyt drobno
groszek konserwowy
Do tego sosik z majonezu i musztardy, więcej majonezu. Doprawić solą i pieprzem. Świetnie smakuje schłodzona i z wędliną.
Obie sałatki są bardzo proste i pyszne. Polecam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sty 03, 2006 8:21 pm Temat postu: |
|
|
Pierwsza sałatka na pewno pycha (dzięki ), druga - nie dla mnie, bo nienawidzę pora 8) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mella Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sty 03, 2006 8:38 pm Temat postu: |
|
|
na pewno wypróbuję, bo też lubię różne sałatki
a znasz z kalafiora surowego? Drobniutko pokrojony surowy kalafior, dodaje się pokrojonego w kostkę pomidora bez skórki, majonez ze śmietaną i można jeść
albo z makaronu:
makaron (np. drobne kolanka), pokrojone ogórki konserwowe, pokrojona szynka, albo paróweczki, mozna dodać paprykę, mieszamy z majonezem, a przyprawy jak kto lubi (ja zawszę daję trochę lubczyku). _________________ "Wszyscy jesteśmy zdolni do wielkich rzeczy, jeśli nie pozwolimy, by pokonał nas strach przed własną słabością."
Jan Paweł II |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sty 03, 2006 8:42 pm Temat postu: |
|
|
Ja tam jestem za zwykłą warzywną:
marchewki gotowane
ziemniaki gotowane
kiszony ogórek
groszek konserwowy
cebulka
jabłuszko kwaśne
majonez
pieprz
Wszystko (oprócz groszku oczywiście i ogórków - bo za twarde - trzeba nożem) pokrojone w drobną kosteczkę za pomocą mojego super-sitka 8). Sałatka pyszna z razowym chlebkiem litewskim  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Marta Master butterfly

|
Wysłany: Sro Sty 04, 2006 1:22 pm Temat postu: |
|
|
Ja dodaje jeszcze do jarzynowej jajko na twardo
Ale jadłam te sałatkę juz w tylu różnych wersjach, że to prawda co kraj to obyczaj  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Sro Sty 04, 2006 3:38 pm Temat postu: |
|
|
Marta napisał: |
Ja dodaje jeszcze do jarzynowej jajko na twardo
Ale jadłam te sałatkę juz w tylu różnych wersjach, że to prawda co kraj to obyczaj  |
Ja jajko dodaję zawsze do sałatki kurczakowej  |
|
Powrót do góry |
|
 |
angela Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sty 06, 2006 5:37 pm Temat postu: |
|
|
Mmmmm....piszecie o takich przepysznych sałatkach...niam niam...tylko, że moim noworocznym postanowiemniem<jak co roku> jest schudnąć!! a tutaj patrze majonezik,a jak zastąpie czymśinnym to już nie to samo muszę wymyśleć jakieś nowści bez majonezu, może macie jakieś pomysły  _________________ Szczęście nie jest dziełem przypadku, ani darem bogów. Szczęście to coś, co każdy z nas musi wypracować dla siebie samego. |
|
Powrót do góry |
|
 |
agatka03 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sty 06, 2006 6:32 pm Temat postu: |
|
|
Hej,Angela! Bardzo dobrze zastępuje majonez jogurt naturalny! Próbowałam,sałatki są równie dobre a np.sos czosnkowy jeszcze lepszy. Pozdrawiam _________________ ..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sty 06, 2006 9:06 pm Temat postu: |
|
|
Ale majonez też jest dobry, bo witaminy rozpuszczają się z tłuszczach, a do tej sałatki naprawdę niewiele majonezu trzeba - ja używam 3 łyżki na całą dużą miskę - tylko dla 'zmoczenia' warzyw 8) |
|
Powrót do góry |
|
 |
angela Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sty 06, 2006 10:22 pm Temat postu: |
|
|
Sprubuje jogurt naturalny... ale dziś wieczorem dodałam kefirku i było pyyyszne chyba zaczne taki zamiennik stosować... _________________ Szczęście nie jest dziełem przypadku, ani darem bogów. Szczęście to coś, co każdy z nas musi wypracować dla siebie samego. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Sob Sty 07, 2006 6:03 pm Temat postu: |
|
|
Ja osobiście nie toleruję jogurtu naturalnego, ani kefiru... Za bardzo mi to kwasem zalatuje 8) |
|
Powrót do góry |
|
 |
angela Master butterfly

|
Wysłany: Sob Sty 07, 2006 7:03 pm Temat postu: |
|
|
Zawsze zostaje możliwość dodania oliwy z oliwek ale ja i tak wole kefirek każdy maswoje smaki... _________________ Szczęście nie jest dziełem przypadku, ani darem bogów. Szczęście to coś, co każdy z nas musi wypracować dla siebie samego. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Sob Sty 07, 2006 7:54 pm Temat postu: |
|
|
Oooooooo oliwkę bardzo lubię i do tego jest zdrowa - nienasycone kwasy tłuszczowe  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mella Master butterfly

|
Wysłany: Sob Sty 07, 2006 8:04 pm Temat postu: |
|
|
do większości sałatek dodaję oliwę z oliwek, zioła i cytrynę, za kefirkiem też nie przepadam  _________________ "Wszyscy jesteśmy zdolni do wielkich rzeczy, jeśli nie pozwolimy, by pokonał nas strach przed własną słabością."
Jan Paweł II |
|
Powrót do góry |
|
 |
gusia_92 Master butterfly

|
Wysłany: Sob Sty 07, 2006 8:32 pm Temat postu: |
|
|
ja tam lubie salate lodowa z pomidorkiem, ogurkiem i sosem vinegret. _________________ .:Hoy se que tu ya no me quieres y eso es lo que mas me hiere:. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|