|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ewelina266 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Paź 21, 2011 9:24 am Temat postu: |
|
|
Według mojej wiedzy ANA 1:40 jest niewielkie. Na reszcie sie nie znam.
Ja wybieram sie z córą do IR w grudniu. Teraz był remont na oddziale i nam przełożyli termin.
Daj znać po powrocie jakiego dostałaś lekarza jako prowadzącego i jak wyniki córki. _________________ Zbieram siły do walki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
irenahey Junior

|
Wysłany: Sob Gru 10, 2011 8:39 am Temat postu: |
|
|
Witam wszystkich po długiej nieobecności.
Niedawno wróciliśmy z IR, nadal utrzymali diagnozę RZS. Zmiany w mózgu nie są spowodowane chorobą tkanki łącznej, wykluczyli też SM. Czekamy na termin do CZD, do neurologów, w IR pierwszy raz spotkali się z takimi zmianami, więc nie mają bladego pojęcia co to jest. W razie bólu głowy środki przeciwbólowe i czekać na neurologów.
Czyli niby coś wiemy, ale dalej nic.
Za to starsza rozsypała się dokumentnie. Znaleźli przepuklinę krążka międzykręgowego i zmiany zwyrodnieniowe w stawach krzyżowo biodrowych. Ma bardzo silne bóle, na szczęście wysięków nie ma. Na dłuższe dystanse nie jest w stanie bez kuli przejść. Mamy zrobić USG stawów kolanowych i biodrowych. Na głowicy, która na NFZ jest niedostępna, prywatnie jeden staw kosztuje 100, a ja mam 4 do zrobienia. Nie wiem jak tego dokonam, ech życia czas nauczyć się targować, jak handlarz na rynku .
Doszło jej też coś nowego. Bardzo bolą dłonie. Ma dziwną brązową plamę między kciukiem, a palcem wskazującym. Gdy przyjdzie z dworu, plama rozlewa się na resztę dłoni, na kostki, potrafi jej ręka spuchnąć, kolor wtedy jest bardziej intensywny. Przy tym ma bardzo suchą skórę, aż chropowatą. Pomimo mocnego kremowania i nawilżania.
Na początku myślałam, że to od częstego mycia łap, ale nie, myje standardowo. Mydło od wielu lat to samo, w domu są alergicy, więc staram się nie zmieniać środków myjąco- piorących.
Pokazywałam do doktorowi naszemu, twierdzi, ze to objaw R........ i dalej nie wiem jak to się zwie . Tyle wytłumaczył, że to jest typowe dla chorób tkanki łącznej, rzadko dla RZS, częściej dla twardziny.
Mamy skierowanie na kapilaroskopie. Może ona coś wyjaśni, ucieszę się z czegokolwiek. Tak prawdę powiedziawszy dość mam tego gdybania. _________________ irena |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Sob Gru 10, 2011 4:32 pm Temat postu: |
|
|
oj Irenko,trochę sie"porobiło " u was,ale widzę,że masz wszystko pod kontrolą ,przede wszystkim masz lekarzy ,a to wiele.Te choróbska to jedna wielka czarna magia-zanim cokolwiek się wyklaruje ,potrafi sporo czasu upłynąć
Objaw Raynauda jest upierdliwy.Trzeba pilnować ,by łapki nie marzły ,to bardzo ważne.Obraz kapilaroskopowy sporo może powiedzieć -dla twardziny charakterystyczne są porzerzone pętle z miejscowymi ich zanikami.
Najważniejsze teraz to ustalić przyczynę bólu głowy ,no i powalczyć z bólem u drugiej córci.Bardzo drogie to badanie-może rodzina ci pomoże?
Trzymajcie się dzielnie  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|