Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
awania Master butterfly


Dołączył: 14 Kwi 2010 Posty: 1119 Skąd: polska
|
Wysłany: Pią Sty 07, 2011 9:47 pm Temat postu: bułki;) |
|
|
Ktoś pytał - proszę:
* 570 g mąki pszennej (typ 480)
* 12 g drożdży instant lub 24 g drożdży świeżych
* 175 ml mleka + 10 ml do drożdży
* 85 g masła
* 4 łyżeczki cukru
* 2 jajka
* łyżeczka soli
do tego rozbełtane żółtko do posmarowania bułek;)
Najpierw kruszę drożdże do letniego mleka z cukrem. Odstawiam w ciepłe na 15 min. Potem dorzucam wszystko pozostałe - zagniatam dokładnie, żeby się masło rozprowadziło. Ciasto pod ściereczkę i na godzinę do ciepłego.
Potem zagniatam i jeszcze na 5 min do ciepłego, żeby odpoczeło
No i czas robić buły. Ja robię tak, że odrywam kawałki ciasta, z nich toczę wałki, które potem zaplatam na pętelkę a na koniec formuję tak, żeby przybrała okrągły kształt. Buły układam na blasze posypanej mąką.
Ułożone buły do pieca na 10 min w temp. 50 st. Urosną sobie jeszcze ładnie;)
A potem już tylko na 15-20 min do pieca w temp. 180-200 st (zależnie od pieca).
Pod koniec pieczenia smaruję żółtkiem i posypuję kminkiem:)
Są niezłe - puszyste i smaczne. A także, mimo braku polepszaczy stan świeżości utrzymują grubo ponad 24h, co nie jest oczywiste przy samodzielnie robionych bułach. |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenekuku Master butterfly


Dołączył: 06 Mar 2010 Posty: 1156 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: Sob Sty 08, 2011 11:51 am Temat postu: |
|
|
To ja pytałam, dziękuję  |
|
Powrót do góry |
|
 |
awania Master butterfly


Dołączył: 14 Kwi 2010 Posty: 1119 Skąd: polska
|
Wysłany: Sob Sty 08, 2011 12:35 pm Temat postu: |
|
|
smacznego:) Można też takie buły zrobić z większą nieco ilością masła i cukru i dorzucić do środka rodzynki, wówczas wyjdą słodkawe bułeczki do dżemu na przykład:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ziarenko Master butterfly


Dołączył: 10 Wrz 2005 Posty: 2042
|
Wysłany: Wto Lut 15, 2011 1:19 pm Temat postu: |
|
|
Proszę o dzielenie się przepisami na bułeczki pełnoziarniste, razowe, żytnie, z ziarenkami etc. . _________________
rozjaśnia się we mnie
wyjaśnia jaśniej
|
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7066 Skąd: okolice Wyszogrodu
|
Wysłany: Wto Lut 07, 2012 8:20 pm Temat postu: |
|
|
Bułki graham - przepis zgodny z zasadami diety Montignaca
Przepis zaczerpnięty z bloga:
http://etrala.blogspot.com/2010/07/drozdzowe-grahamki.html
4 dkg drożdży świeżych
1 łyżeczka fruktozy
pół szklanki ciepłego mleka 1,5 % - ja dałam 2%, bo takie miałam w domu
1 łyżeczka mąki graham 1850
Drożdże zgnieść z fruktozą aż do ich rozpuszczenia, dodać mąkę i ciepłe mleko.
Zostawić na 15 minut.
Następnie dodać:
3 szklanki mąki graham 1850
1 białko jaja
1 łyżeczkę soli
pół szklanki mleka 1,5 % - w moim przypadku 2%
2 łyżki oliwy z oliwek
Zagnieść dokładnie ciasto. Gdy będzie już elastyczne, zostawiamy je pod przykryciem aż podwoi objętość.
Ciasto powinno być miękkie. Gdy będziemy dosypywać mąkę, bułki będą twarde.
Gdy ciasto urośnie, odrywamy z niego kawałki i zawijamy bułeczki. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem i posypaną mąką, smarujemy z wierzchu białkiem, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Bułki można posypać płatkami owsianymi.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-30 minut.
I gotowe
Smacznego!!!
Polecam, zwłaszcza, iż bułeczki praktycznie robią się same  _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004 Posty: 17307
|
Wysłany: Sro Lut 08, 2012 5:09 pm Temat postu: |
|
|
monia bułeczki smakują tak dobrze dobrze jak wyglądają?
bo wyglądają super  _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7066 Skąd: okolice Wyszogrodu
|
Wysłany: Sro Lut 08, 2012 8:11 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki, to moje pierwsze bułki
Smakują też super, są takie fajne zwarte, ścisłe, takie jak lubię. No i dosyć ciężkie  _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Sro Lut 08, 2012 9:52 pm Temat postu: |
|
|
bo pieczywko domowe jest bardziej syte od sklepowego
zjesz jedną kromkę, czy bułeczkę i syta jesteś
rozkręcaj się rozkręcaj  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7066 Skąd: okolice Wyszogrodu
|
Wysłany: Sro Lut 08, 2012 9:55 pm Temat postu: |
|
|
Tak, w tych sklepowych chlebach i bułkach denerwowało mnie, że jest takie lekkie, więcej tam powietrza niż ciasta - treści...
Rozkręcam się hehe, ale na razie poprzestanę na takich bułeczkach , później coś na zakwasie spróbuję... _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Sro Lut 08, 2012 10:01 pm Temat postu: |
|
|
nie wiem na ile Twoja dieta pozwala, ale są pyszne bułeczki z przeróżnymi ziarnami w środku i na zewnątrz
i z otrębami
może dodaj kiedyś do tego przepisu
jeśli nie ma przeciwwskazań  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7066 Skąd: okolice Wyszogrodu
|
Wysłany: Sro Lut 08, 2012 10:14 pm Temat postu: |
|
|
Chyba nie ma, otręby na pewno można, a ziarna to chyba zależy jakie - muszę się zorientować  _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
|