Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"
 
 Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

bułki;)

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
awania
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 14 Kwi 2010
Posty: 1119
Skąd: polska

PostWysłany: Pią Sty 07, 2011 9:47 pm    Temat postu: bułki;) Odpowiedz z cytatem

Ktoś pytał - proszę:

* 570 g mąki pszennej (typ 480)
* 12 g drożdży instant lub 24 g drożdży świeżych
* 175 ml mleka + 10 ml do drożdży
* 85 g masła
* 4 łyżeczki cukru
* 2 jajka
* łyżeczka soli
do tego rozbełtane żółtko do posmarowania bułek;)

Najpierw kruszę drożdże do letniego mleka z cukrem. Odstawiam w ciepłe na 15 min. Potem dorzucam wszystko pozostałe - zagniatam dokładnie, żeby się masło rozprowadziło. Ciasto pod ściereczkę i na godzinę do ciepłego.
Potem zagniatam i jeszcze na 5 min do ciepłego, żeby odpoczełoWink
No i czas robić buły. Ja robię tak, że odrywam kawałki ciasta, z nich toczę wałki, które potem zaplatam na pętelkę a na koniec formuję tak, żeby przybrała okrągły kształt. Buły układam na blasze posypanej mąką.
Ułożone buły do pieca na 10 min w temp. 50 st. Urosną sobie jeszcze ładnie;)
A potem już tylko na 15-20 min do pieca w temp. 180-200 st (zależnie od pieca).
Pod koniec pieczenia smaruję żółtkiem i posypuję kminkiem:)
Są niezłe - puszyste i smaczne. A także, mimo braku polepszaczy stan świeżości utrzymują grubo ponad 24h, co nie jest oczywiste przy samodzielnie robionych bułach.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
nenekuku
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 06 Mar 2010
Posty: 1156
Skąd: Chorzów

PostWysłany: Sob Sty 08, 2011 11:51 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To ja pytałam, dziękuję Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
awania
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 14 Kwi 2010
Posty: 1119
Skąd: polska

PostWysłany: Sob Sty 08, 2011 12:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

smacznego:) Można też takie buły zrobić z większą nieco ilością masła i cukru i dorzucić do środka rodzynki, wówczas wyjdą słodkawe bułeczki do dżemu na przykład:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Ziarenko
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 10 Wrz 2005
Posty: 2042

PostWysłany: Wto Lut 15, 2011 1:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Proszę o dzielenie się przepisami na bułeczki pełnoziarniste, razowe, żytnie, z ziarenkami etc. Wink .
_________________

rozjaśnia się we mnie
wyjaśnia jaśniej
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
monia85
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 7065
Skąd: okolice Wyszogrodu

PostWysłany: Wto Lut 07, 2012 8:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bułki graham - przepis zgodny z zasadami diety Montignaca

Przepis zaczerpnięty z bloga:
http://etrala.blogspot.com/2010/07/drozdzowe-grahamki.html

4 dkg drożdży świeżych
1 łyżeczka fruktozy
pół szklanki ciepłego mleka 1,5 % - ja dałam 2%, bo takie miałam w domu
1 łyżeczka mąki graham 1850


Drożdże zgnieść z fruktozą aż do ich rozpuszczenia, dodać mąkę i ciepłe mleko.
Zostawić na 15 minut.



Następnie dodać:
3 szklanki mąki graham 1850
1 białko jaja
1 łyżeczkę soli
pół szklanki mleka 1,5 % - w moim przypadku 2% Wink
2 łyżki oliwy z oliwek





Zagnieść dokładnie ciasto. Gdy będzie już elastyczne, zostawiamy je pod przykryciem aż podwoi objętość.



Ciasto powinno być miękkie. Gdy będziemy dosypywać mąkę, bułki będą twarde.
Gdy ciasto urośnie, odrywamy z niego kawałki i zawijamy bułeczki. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem i posypaną mąką, smarujemy z wierzchu białkiem, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Bułki można posypać płatkami owsianymi.



Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-30 minut.
I gotowe Smile



Smacznego!!! Very Happy Very Happy Very Happy



Polecam, zwłaszcza, iż bułeczki praktycznie robią się same Wink
_________________


Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Monika B
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004
Posty: 17307

PostWysłany: Sro Lut 08, 2012 5:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

monia bułeczki smakują tak dobrze dobrze jak wyglądają?
bo wyglądają super Very Happy
_________________
Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
monia85
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 7065
Skąd: okolice Wyszogrodu

PostWysłany: Sro Lut 08, 2012 8:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki, to moje pierwsze bułki Smile
Smakują też super, są takie fajne zwarte, ścisłe, takie jak lubię. No i dosyć ciężkie Smile
_________________


Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
kinga
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 14280

PostWysłany: Sro Lut 08, 2012 9:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

bo pieczywko domowe jest bardziej syte od sklepowego Smile
zjesz jedną kromkę, czy bułeczkę i syta jesteś Smile

rozkręcaj się rozkręcaj Smile
_________________
Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
monia85
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 7065
Skąd: okolice Wyszogrodu

PostWysłany: Sro Lut 08, 2012 9:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak, w tych sklepowych chlebach i bułkach denerwowało mnie, że jest takie lekkie, więcej tam powietrza niż ciasta - treści...
Rozkręcam się hehe, ale na razie poprzestanę na takich bułeczkach Wink, później coś na zakwasie spróbuję...
_________________


Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
kinga
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 14280

PostWysłany: Sro Lut 08, 2012 10:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie wiem na ile Twoja dieta pozwala, ale są pyszne bułeczki z przeróżnymi ziarnami w środku i na zewnątrz
i z otrębami Smile

może dodaj kiedyś do tego przepisu Smile
jeśli nie ma przeciwwskazań Razz
_________________
Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
monia85
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 7065
Skąd: okolice Wyszogrodu

PostWysłany: Sro Lut 08, 2012 10:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chyba nie ma, otręby na pewno można, a ziarna to chyba zależy jakie - muszę się zorientować Wink
_________________


Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group