Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

witam
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Wto Gru 20, 2011 3:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

na pewno stres ma wpływ na chorobę
musisz go eliminowac, od tego są własnie leki jesli nie da się tego zrobic w inny sposob
papierosy tez nie pomagają

myslę ze leki mogłby rozwiązac częśc problemow a potem jest juz łatwiej
tylko tego trzeba chcieć
Margaret74
Moderator
Moderator

PostWysłany: Wto Gru 20, 2011 5:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

stres jest zabójczy wręcz-wiele dolegliwości somatycznych bierze swój początek w stresie ,a te istniejące nasilają się Confused poza tym życie w stresie jest życiem w matni -im szybciej się z tym uporamy ,tym lepiej dla nas;

palenie? odpowiedź jest oczywista ;jeśli natomiast cierpisz na napadowy skurcz naczyń (objaw Raynauda),nadciśnienie tętnicze,choroby płuc- tym gorszy ich wpływ Confused

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Łukasz F.
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Gru 20, 2011 9:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj.
Fajki nidgy nie były sprzymierzeńcem zdrowia. Zwłaszcza zażywane w nadmiarze. Nie to, żebym pouczał (wstyd się przyznać, święty pod tym kątem też nie byłem), ale ograniczenie na pewno nie zaszkodzi - jeśli nie zdrowotnie, to na pewno "ekonomicznie".

Dużo sił w walce z choróbskiem. Nie ma się czego obawiać: przy podjęciu leczenia bilans strat i korzyści zawsze ale to zawsze wychodzi na plus.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Lidia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Gru 25, 2011 1:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wolf warto powalczyc chociażby na przekór losowi jak juz nie ma innych powodów. Mnie czesto motywowała do walki ciekawość cobędzie jutro i za tydzień. Żeby sprawdzić trzeba byc aktywnym. Czasem los lubi nam zagrać na nosie ale można sobie z tym poradzić. walcz bo walczysz o coś najcenniejszego o siebie.
Lidka

"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
alawa
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Sty 11, 2012 9:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Wolf!
Szkoda,że nie spróbowałeś przepisanego leku- przekonałbyś się,że można zupełnie inaczej funkcjonować - budzić się rano z chęcią do życia i działania.
Powodzenia w podnoszeniu się z "doła" i w leczeniu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
wolf
Junior
Junior

PostWysłany: Sro Lut 08, 2012 9:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam ponownie. Niestety poleglem. Nie mam juz sily walczyc. Dziekuje wam za dobre rady ale mam wrazenie ze jestescie elitą ludzi, ktorzy mają w sobie wrodzoną siłę wewnętrzną. Ja czegoś takiego nie mam. Nie mam też wsparcia przyjaciol. Wszystko idzie u mnie po równi pochyłej. Wyłączają się i obumieraja kolejne strefy mojego zycia. Niezaspokojone potrzeby odbierają mi resztki sił. Nie wiem czy jeszcze kiedykolwiek tu coś napiszę bo się wstydzę po prostu swojej bezradnosci i tego ze nie umiem zastosowac rad mi tu dawanych. Nie wiem co przyniesie przyszlosc. Zycze wam zdrowia.
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sro Lut 08, 2012 10:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tu wszyscy cię zrozumieją,
nie jestesmy elita
tez bywało roznie i trwa to roznie
także wydawało mi się ze gorzej juz być nie może a potem następował zwrot i znowu było lżej
tak będzie i u ciebie nie mysl czego zrobic nie możesz co choroba ci zabrała
ale mysl o tym ,że wszystko wroci do normy bo wroci ale częst trzeba na to poczekać
my także jestesmy słabi ale pomagaja leki i często i psycholodzy i czasem psychoatrzy , po to sa , zeby pomoc jak się nie radzi z rzeczywsitością
nikt nie jest ze stali
Ja wiem że po cięzkim okresie będzie lepiej i tego sie trzymam to pomaga
u ciebie będzie lepiej
Margaret74
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sro Lut 08, 2012 10:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nikt nie wie co przyniesie przyszłość-na tym caly "myk"polega;
właśnie leże w szpitalu,z rana pzrewożą mnie do innego ,i wiesz co? boje się zwyczajnie -nie uprawiam czarnowidztwa,ale się odczuwam obawę ,lęk-całkiem ludzkie emocje ;

kazdy z nas ma złe chwile,odczuwa słabość,destrukcyjne emocje -na tyle się "znamy " jednak ,że w dużej mierze nie wstydzimy się tego;

natura zrobiła nam psikusa-nie dość ,że człek jest istotą autoniszczycielską ,to jeszcze przykręciła nam kurek z serotoniną,a odkręciła z ..przeciwciałami;

co do przyjaciół-poznałam ich dopiero w dojrzalym życiu,w chorobie -uwierz;może i bitwe przegrałeś,ale nie wojny Smile

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
awania
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Lut 08, 2012 11:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wolf - wstydzić, to się można agresji, postawy roszczeniowej, bucostwa;) A bezradność - część życia, niezamierzona przez człoweka. Jak można wstydzić się czegoś, co od człowieka nie zależySmile Tu nie ma wielce herosów (no, chyba, że magdalenalaura;)))))))))))))) wszyscy walczymy i wszyscy mamy doły jak diabli! Trzymaj się chłopie!
Powrót do góry
Mel-ania
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Lut 09, 2012 12:40 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

- Żyj, powiedziała nadzieja.
- Bez ciebie nie mogę - odpowiedziało cicho życie.

Wolf,
korzystanie z rad chyba dla wielu ludzi nie jest łatwe. Pomyśl jednak, że ci, którzy rad udzielają, przyglądają się sytuacji w sposób obiektywny, są mniej zaangażowani emocjonalnie, zachowują jasność spojrzenia. Piszesz, że brakuje Ci sił. Mimo wszystko spróbuj jednak coś z tych rad zaczerpnąć dla siebie, powalczyć o jakość życia. Masz 37 lat. Na pewno w sporej części lat udanych, z radosnymi chwilami, dobrze przeżytymi dniami, miłymi wspomnieniami. Nie poddawaj się. Pomyśl, ile jeszcze przed Tobą. Przyszłość jest tajemnicą. Nie wiesz, co Ci pisane, dlatego nie rezygnuj z tego dobra, które dopiero przed Tobą. Sięgaj po nie choćby powoli, jednak nie poddawaj się. Zacznij od podreperowania psychiki. To da Ci siłę do walki z dolegliwościami fizycznymi, a wówczas na pewno przyjdzie czas, że poczujesz się lepiej, nabierzesz chęci do życia. Chyba przecież nie potraktujesz jak banału słów, które doświadczony Hemingway włożył w usta starego rybaka Santiago: "Głupio jest nie mieć nadziei". No powiedz sam, czy nie jest głupio nie mieć nadziei?

I pisz. Tu są ludzie, którzy wiele rozumieją.
Powrót do góry
Łukasz F.
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Lut 09, 2012 12:42 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj ponownie.
Zwątpienie i momenty zawahania zdarzają się wszystkim. Nawet jeśli tego nie pokazujemy, nie ma tu ludzi wyłącznie z żelaza. Nie jesteś sam. Szybkiej odmiany na lepsze.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
kina
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Lut 09, 2012 7:36 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie ma co się bać antydepresantów!! One wcale nie odurzają!! Mi w pewnym momencie wydawało się , że nikt mi nie jest już w stanie pomóc, nikt mnie nie rozumie i w ogóle, że moje dotychczasowe, idealnie ułożone życie się 'rozjeżdża' i że ja już się nigdy nie podniosę. Dopiero jak zaczęłam brać effectin to czułam każdego dnia jak rośnie we mnie siła do działania, jak nabieram dystansu do wszystkiego. Teraz mam w sobie tyle siły, że mogłabym góry przenosić!! Teraz jak odbieram wyniki i są złe to jasne wkurze się ale nie uważam już, że to koniec świata!! Spróbuj ten antydepresant bo bez tego nie będziesz miał siły na walkę z chorobą!! Wiem, że teraz na pewno wydaje Ci się, że te tabletki Ci nie pomogą ale spróbuj. Co ci zależy,że będziesz sobie łykał jakąś tam tabletkę? No dalej połknij Very Happy
Powrót do góry
Shinigami
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Pią Lut 10, 2012 10:56 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wolf - potrafisz pięknie opowiadać o sobie, nie chodzi o kwiecistość, tylko o konkrety, wykorzystaj to, skonsultuj stan w którym się znajdujesz u psychiatry, część z tych objawów mieści się w spektrum objawów, które lekarz zdiagnozuje, a jeśli masz cień motywacji, by napisać tutaj te kilka słów, rozumiem, że szukasz pomocy.
Jeden wysiłek daje szansę by kolejne były mniejszym kosztem.
- to tak, jak z tą cholerną sztywnością poranna..
Powrót do góry
ewelina266
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Lut 10, 2012 1:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wolf posłuchaj Pana Doktora Wink
Lidia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Mar 06, 2012 5:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wolf odezwij się i jak.ą podjałeś decyzję. Tu nikomu nie jest łatwo. Czasem ratunkiem jest nocna rozmowa aż klawjatura znika sprzed oczu.
Lidka

"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do: