Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Cukrzyca posterydowa
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
natalina
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Lip 18, 2009 6:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pigułki nie są sterydami. Mogą jednak wpłynąć na poziom glukozy, bo oddziaływują między innymi na wątrobę, a ta bierze ważny udział w przetwarzaniu cukru.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Charisma
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Lut 17, 2012 9:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,
mam problem z badaniem cukru we krwi po obciązeniu glukozą w trakcie ciąży.
Wiem , ze jest wątek o ciązy ale to bardziej dotyczy cukrzycy i tego badania.
Mam dwóch lekarzy prowadzacych ciąże ( jeden NFZ, a drugi prywatnie dla dodatkowych USG) jeden lekarz stwierdzi ,ze teraz juz sie nie bada poziomu cukry po obciazeniu glukozą osób z toczniem i bioracych sterydy tylko wystarczy tygodniowy pomiar glukomerem 4 x dziennie,a drugi lekarz zlecil badanie z obciazenie. Mam dylemat, bo po badaniu tygodniowym wyszly mi podwyzszone wartości pwyzej normy 140 . lekarz zalecil diete i po tym pomiary mieszcza sie w normie. Nie robilam pomiaru z obciazeniem glukozą, ale czy w takim przypadku jesli mialam za wysokie wyniki jest sens obciazania glukoza organizmu w ktrorym i tak jest podwyzszona wartośc cukru???
czy taki skok cukru po glukozie nie bedzie bardziej szkodliwy, przeciez skoki sa najgorsze przy cukrzycy( nawet ciążowej).
Tyle zdazyłam poczytac w necie ,ale o przeciwsazaniu do obciazenia glukoza do badania dla osob z toczniem to jeszcze nigdzie.

Czy ktos moglby mi coś poradzić?albo podzielic sie doświadczeniem w tym temacie.

Pozdrawiam po długiej nieobecności Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Ankanow62
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Kwi 13, 2012 8:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jest może ktos z cukrzycą na forum?ja sie zglaszam w klubie Smile
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Kwi 13, 2012 8:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

bierzesz leki ?
ja sama mam tylko podwyższony cukier nie na tyle zeby właczyć leczenie
u mnie cukier wynosi 125- 130 na czczo
musze pilnować diety
Ankanow62
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Kwi 13, 2012 9:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

biore leki Moniko ale ty na czczo masz za wysoki poziom cukru i nie chce byc tu zlym prorokiem ale moze byc to wstep do cukrzycy,teraz to juz jest pewnie zła tolerancja glukozy na czczo...wez glukometr,mierz codziennie 4 razy i zobaczymy...nie bagatelizuj tego
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Kwi 13, 2012 9:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wiem ze jest za wysoki
potrzebne mi będą paski wiec muszę jechać do mojej lekarki

ty masz cukrzyce posterydową?
jesteś na tabletkach czy insulinie ?
znam kilka osob ktore mają cukrzyce posterydową w toczniu , wiekszość na insulinie
miałam w szpitalu badany cukier codziennie 4 razy a przez pewnien czas nawet 6 razy
jesli nie właczyli leczenia to chyba nie było tak zle,
były wartosci troche zawyżone ale niezbyt duzo
Ankanow62
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Kwi 13, 2012 10:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
ty masz cukrzyce posterydową?
Nie wiem Monika,nie wykluczone ze to posterydowa ale pewnosci nie ma..biore Metformax SR 500..w szpitalu po badaniach tez sie tym nikt nie przejął Smile dopiero pewnego dnia w domu,cukier na czczo wyskoczył mi 200 i trzeba bylo zadzialać Smile
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Kwi 13, 2012 10:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czyli to uczucie ze ciagle chce się pic i wydaje mi się ze tej wodzie ktorą wypiłam mogę się z łatwościa utopic to moze byc cukier ?

trochę mnie zmobilizowałaś a to juz duzo

nie wiem czy alawa nie ma takze problemow z cukrem
moze sie odezwie
Ankanow62
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Kwi 13, 2012 10:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

częsciej niz zwykle w nocy oddaje mocz,pije wiecej i miewam uczucia gorących dloni i stóp,nadmiernie się poce....Monika to nie żarty,badaj czesto cukier
Powrót do góry
darekuu9
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Kwi 13, 2012 10:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie wiem jak jest w cukrzycy po sterydowej, ale czytałem że jeżeli bez sterydów ktoś z nie rozpoznaną cukrzycą ma cukry ponad 200, to w 95% oznacza cukrzycę autoimmunologiczną.
Mój brat posiada takową.
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Kwi 13, 2012 10:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gorące stopy i ręce mam nawet zimną, tak od roku, kiedys nosilam 2 pary rękawiczek,i 2 pary skarpet bo tak mi było zimno a teraz moge chodzic bez mam uczucie ze mnie wrecz dłonie i stopy palą z gorąca, pocę sie bardzo, w nocy wstaję kilka razy
i pije piję
w poniedziałek idę do lekarza powiem co się dzieje i zrobię badania ,kupie glukometr i paski
Joanna888
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Kwi 20, 2012 1:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W moim przypadku cukrzyca posterydowa wystąpiła po podaniu trzeciej dawki pulsu solu medrolu, wówczas poziom cukru był 500 i od razu podłączyli mnie pod pompę insulinową, a później już cukry były w okolicach 300 jednostek. Trochę byłam przerażona bo już tyle różnych dodatków do tocznia a tu jeszcze cukrzyca Rolling Eyes Przyszła do mnie Pani dr diabetolog i trochę mnie uspokoiła mówiąc że to minie z czasem jak będę mieć mniejsze dawki sterydów... i miała rację ...Dalej jestem na insulinie i diecie ale poziomy cukrów są już coraz niższe .... rano zawsze są między 80 a 90 a po posiłku plus insulina około 120-130 ... teraz trochę muszę zmniejszać podawanie ilości jednostek insuliny bo mam mniejsze dawki sterydów plus mykofenolan mofetylu. Rozmawiałam z dr i powiedziała że z czasem będzie można przejść na tabletki pozniej już całkiem zrezygnować z leków cukrzycowych. Z tego co wiem i z rozmów z różnymi pacjentami na oddziale u których wystąpiła cukrzyca posterydowa to można z tego z czasem wyjść trzymając się diety i będąc pod kontrolą diabetologa. I później znowu jeść słodycze Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do: