Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

mam zapalenie skorno miesniowe
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Nie Lut 05, 2012 4:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

przy solumedrolu często sa problemy z sercem, no ale jak się dostaje 500 ml sterydów codziennie to trudno się spodziewać ze organizm nie zareaguje
mnie jeszcze wtedy ciśnienie szybowało mocno w gorę
ogolnie czułam się fatalnie
miałam je przez rok, a pozniej prawie 2 lata 3 dni solumedrol + 5 dni endoxan , dawało popalic ale pomagało
wazne ze działa i to się liczy, własnie dlatego przebywa się w szpitalu zeby zapobiegac takim sensacjom ze strony serca czy innych organów
alawa
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Lut 19, 2012 3:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pisze dopiero dzisiaj,ale jakoś mi umknęło.
Ja dostawałam solumedrol przy pierwszym pobycie w szpitalu. Poza problemem ze spaniem nie miałam żadnych innych objawów,natomiast nocami po 3-4 godziny leżałam i czekałam na dzień.
Pozdrawiam,skutecznego leczenia
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kedjan
Kadet
Kadet

PostWysłany: Sob Lut 25, 2012 10:13 am    Temat postu: zapalenie skórno mięśniowe Odpowiedz z cytatem

Witajcie, choruje na zapalenie skórno mięśniowe już 10 lat. Bez żadnej przerwy biorę sterydy i inne cytostatyki. Miałam też wlewy z solu medrolu. Obecnie biorę Metypred i Azathioprynę. Cyklosporynę musiałam odstawić ponieważ nie jest po zmianie ustawy refundowana. Nie miałam żadnej remisji. Czuję się okropnie. Bola mnie mięsnie i mam gorączkę i dużo zwapnień w tkance miękkiej. Czy ktoś zna naprawdę dobrego reumatologa, który zna się na mojej chorobie? Ciciałabym, żeby w końcu jakieś leczenie przyniosło pozytywny efekt. Znacie szpital w którym leczą immunoglobulinami??
Powrót do góry
ewelina266
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Lut 25, 2012 10:55 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Próbuj w Instytucie Reumatologii w Warszawie.
kedjan
Kadet
Kadet

PostWysłany: Nie Lut 26, 2012 1:36 pm    Temat postu: zapalenie skórno mięśńiowe Odpowiedz z cytatem

W Instytucie Reumatologii w Warszawie byłam w roku 2002 tj. na początku mojej choroby. Dostawałam tam pulsy z solu-medrolu, encorton i azathiopryne. Byłam jeszcze wtedy na oddziale dziecięcym. Nie wiem może teraz zmieniły się tam standardy leczenia.....
Powrót do góry
Robert66
Junior
Junior

PostWysłany: Nie Mar 18, 2012 5:00 pm    Temat postu: Re: zapalenie skórno mięśńiowe Odpowiedz z cytatem

ponownie na forum,rzadko tu bywam,brak czasu ,
jestem 8 dni po wlewach z solumedrolu,moje leczenie jest prowadzone bez zmian,wyniki z badań wróciły do normy,tylko próby wątrobowe są podwyższone ale co miesiąc jest coraz lepiej.
Na obecną chwilę moja choroba wygląda tak,leczenie trwa 4 miesiąc,wstępna diagnoza była w listopadzie,ogólnie sila fizyczna to tak na 50-60 %,z zewnątrz to dokuczliwe miejsca na rękach,robią się ranki bolesne no i te stopy,(uczucie za małych butów),no i od nie dawna uczucie drętwienia stóp.
No i po ostatnich wlewach ogólnie stan jak i przed,tylko za dwa dni,już w domu puchły okolice kolan i całe stopy,ciekaw jestem czy to normalny objaw? Sporo jestem w ciągu dnia na nogach,może to z tego powodu,bo rano po przebudzeniu nogi są prawie ok.
Ciekawy czy te dolegliwości z nogami ustąpią,nie konfrontowałem tego z lekarzem prowadzącym,hmmm,mój błąd.
Pozdrawiam wszystkich,Robert
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Nie Mar 18, 2012 5:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

solumedrol jako że to steryd powoduje zatrzymywanie wody w organizmie czyli obrzęki , jakiś czas po wlewach powinno wszytko wrocic do normy
jesli nadal będziesz miał obrzęki to moze warto włączyć jakis lek moczopędny
ale to do decyzji lekarza
Robert66
Junior
Junior

PostWysłany: Nie Kwi 22, 2012 9:03 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czas mija szybko,witam wszystkich,i tak ,jestem po czwartym wlewie z solumedrolu,pozytyw-opanowali wariacje z sercem,dla zainteresowanych powiem ,że pomaga polfenon kilka dni przed w tarakcie i kilka dni po ,jest okey
ogólnie wyniki wracają do normy,ale tylko wyniki,stan fizyczny i psychiczny różnie,może za dużo wymagam,hmmmm
moja uwaga -wskazana osoba znająca problemy która,, nie chowa głowy w piasek,,,moje szczęscie ,że jest taka ze mną,
Smile
pozdrawiam wszystkich,Robert
angela
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Kwi 22, 2012 9:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Robert66 witam Smile dobrze, że coś działa i dobrze, że Ty się lepiej czujesz po tym wszystkim w sensie wyników, a stan fizyczny i psychiczny unormuje się. Z emocjami i w ogóle sprawami ,,wyższymi-psychiki" nie da się raz dwa tak to już jest. Pozdrawiam
alawa
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Kwi 23, 2012 4:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Robercie!
Tak niestety jest w naszej chorobie,że podwyższone enzymy(CK) zniszczyły mięśnie.Efekt tego odczuwa się dopiero po jakimś czasie,stąd Twoje dobre wyniki, a kiepskie samopoczucie. Musisz posiłkować się rehabilitacją- ja dotychczas bywałam 2x w roku po ok. miesiąc.
Już po 1 cyklu wróciłam do znośnego chodzenia,ale mimo wzmocnienia mięśnie nogi nie wróciły do dawnej 'świetności" . Ważne,że lepiej-gorzej noszą.
Uwaga do Kedjana- Karii jest leczona immunoglobulinami w szpitalu na Banacha w Warszawie- pewnie się odezwie.
Powrót do góry
Robert66
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Kwi 23, 2012 5:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hmmmm,czyli muszę się uzbroić w cierpliwość,chyba nie po raz pierwszy w swoim życiu,
i oczywiście słuchać ,,starszych stażem,,
Smile
Karii
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Kwi 23, 2012 7:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Odzywam się odzywam Very Happy

Robercie każdy organizm inaczej reaguje na leczenie. Sporo zależy tez od tego jak szybko zostało włączone leczenie itp. Łukasz np gra w piłkę i nurkuje więc jak widzisz można wrócić do maksymalnej sprawności Very Happy
Trzymam kciuki Very Happy
Łukasz F.
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Kwi 24, 2012 10:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Robercie.
Karii i Alawa dobrze piszą - wszystko z czasem. Mięśnie w końcu potrafią ulegać odbudowie. Uprzedzam, że na pewno nie jest to szybka i prosta droga, będziesz musiał cholernie uważać aby nie przedobrzyć. Mimo to, jeśli nawroty nie będą zbyt częste, powinieneś osiągnąć swoje. I za to trzymam kciuki.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Robert66
Junior
Junior

PostWysłany: Sro Kwi 25, 2012 10:45 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

cześć Łukaszu
biorąc pod uwagę ,że to dopiero początek leczenia,tj,od grudnia 2011 to trudno wywnioskować jak będzie dalej,planują mi jeszcze jedną wizytę na wlewy i przerwa,chyba 3miesiące,zobaczymy
wiesz,tak ogólnie oprócz paru dolegliwości ,stopy i dłonie,to czuję się ok.
oczywiście stan fizyczny jest tak na ok.65%,ale czuję ,że z każdym dniem jest lepiej,mój tryb życia i pracy staram się dostosować do obecnej sytuacji,pracę mam raczej w ruchu,w ciągu dnia też jestem raczej w ruchu,wszystko w granicach normy,
co miałeś na myśli mówiąc żeby nie przesadzić?
na razie to czytam ,słucham,wyciągam wnioski,
hmmmm, Smile dziewczyny miały racje,wyniki z badań nie idą w parze z aktualnym stanem i samopoczuciem,ale mam nadzieję ,że to się wyrówna,
pozdrawiam,Robert
Łukasz F.
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Kwi 25, 2012 11:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Robercie.
Z przesadą chodziło mi o zbytnie forsowanie się - powinieneś się oszczędzać, przynamniej na początku. Owszem, trochę ruchu nigdy nie zaszkodzi, byle nie za dużo naraz.
Z tego, co widzę, to sytuacja powoli się normuje u Ciebie i wszystko idzie dobrą stronę. Osobiście sam z miesiąc działałem tak na te "65%", a później dosłownie skokowa poprawa - niemalże z dnia na dzień. Zatem głowa do góry - od powrotu do normalności masz już dosłownie krok.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

Skocz do: