Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

niedobór potasu

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Patrycja1981
Junior
Junior

PostWysłany: Wto Lut 28, 2012 7:17 pm    Temat postu: niedobór potasu Odpowiedz z cytatem

Witam, mam pytanie: czy toczeń może powodować duże ubytki potasu z organizmu? Na toczeń choruje moja mama, jest teraz w szpitalu, trafiła tam z żółtaczką spowodowaną kamieniami w woreczku żółciowym, w trakcie przypałętało się poważne zapalenie płuc, teraz pojawił się też problem z uciekającym w dużych ilościach z organizmu potasem, czy to że choruje na tocznia może być tego przyczyną ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Wto Lut 28, 2012 7:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sama choroba raczej nie powoduje utraty potasu ale juz leki ktore się bierze tak,
sterydy plus leki odwadniające ktore się bierze bardzo często powoduja ze mamy niski poziom tego pierwiastka
długotrwała sterydoterapia prowadzi także do zaburzen w pracy nadnerczy stad trudne do uzupełnienia braki

na razie mama w szpitalu będzie dostawać potas w kroplówkach w domu na pewno trzeba będzie g uzupełniać doustnie
warto także stosować odpowiednia dietę .
Dieta wysokopotasowa. Wysokie zawartości potasu zawierają: wszystkie owoce, a szczególnie banany, jeżyny, kantalupa, melony, pomarańcze, śliwki, owoce suszone, ryż oraz warzywa: szparagi, brokuły, brukselka, pietruszka, dynia, szpinak, pomidory, zmiemniaki; mleko i produkty mleczne.
Patrycja1981
Junior
Junior

PostWysłany: Wto Lut 28, 2012 7:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mama już od prawie roku nie bierze sterydów, a ten cały ubytek potasu zaczął się już w szpitalu, lekarz podobno stwierdził, że tego potasu ucieka bardzo dużo i że przyczyną może być wyniszczenie spowodowane przez toczeń, ale to pewnie jedna z teorii bo szukają i nie mogą znaleźć przyczyny
Powrót do góry
kina
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Lut 28, 2012 7:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja przy sterydach dostaję odwadniający spironol, który oszczędza potas i się wyrównuje bo sterydy wypłukują potas. A przy okazji dzięki działaniu odwadniającemu nie mam obrzęków. Natomiast jak się bierze sterydy i furosemid to koniecznie trzeba potas uzupełniać bo i jedno i drugie wypłukuje potas.

A bierze furosemid albo jakieś leki na nadciśnienie-jeśli tak to jakie?-bo niektóre też wypłukują potas.
Powrót do góry
Patrycja1981
Junior
Junior

PostWysłany: Wto Lut 28, 2012 7:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie wiem dokładnie co jej w tym szpitalu podają, mama leży w tej chwili na intensywnej terapii i ma podłączone kilka rożnych kroplówek. Na nadciśnienie też jej pewnie coś podają bo ma z tym problem już od dłuższego czasu. Ale to by chyba lekarze wiedzieli, źe ten ubytek potasu to od leków, które jej podają. chociaż nie wiem, nic mnie już nie zdziwi

denerwuję się bo tak na prawdę mama trafiła do szpitala z żółtaczką mechaniczną a usunięcie kamieni z przewodów miało załatwić sprawę. Ale po zabiegu zaczęły się problemy: zapalenie płuc, niewydolność oddechowa, ubytek krwi (niby już z tym jest ok), a teraz jeszcze ten potas
Powrót do góry
kina
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Lut 28, 2012 8:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jeszcze z tego co wiem to czasami przyczyną hipokaliemii u chorych z układowymi chorobami tkanki łącznej jest kwasica cewkowa dystalna-no ale myślę że lekarze na pewno wezmą to pod uwagę
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Wto Lut 28, 2012 8:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

u mamy raczej kłopoty zaczęły się od żółtaczki a nie od tocznia,
to zółtaczka mechaniczna uruchomiła ciąg zdarzen
i to co się dzieje raczej nie ma nic wspolnego z toczniem
lekarze znajda przyczynę
mam nadzieję
Patrycja1981
Junior
Junior

PostWysłany: Wto Lut 28, 2012 8:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Problem właśnie w tym, że jak tylko lekarze wyczytają w poprzednich wypisach, że mama choruje na toczeń to zaraz najchętniej wszystko by przypisali tej chorobie. Na razie toczeń powodował u mamy głownie problemy z krwią (małopłytkowość, ubytki krwi, słabe krzepnięcie). Mieszkamy w małym miasteczku i tutaj nie ma dobrych specjalistów, miejscowa pani reumatolog dotychczas leczyła mamę głównie enkortonem. Gdy spadały płytki krwi mama przyjmowała zastrzyki z wit. B12. Teraz to nawet już reumatologa nie ma bo nie przedłużyli kontraktu w przychodni.
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Wto Lut 28, 2012 9:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Patrycja1981 napisał:
Problem właśnie w tym, że jak tylko lekarze wyczytają w poprzednich wypisach, że mama choruje na toczeń to zaraz najchętniej wszystko by przypisali tej chorobie.

tak jest praktycznie zawsze, najpierw podejrzewa się tocznia,
ale nie wszystko mozna tłumaczyć toczniem
a mama leczona była encortonem bo to najczęsciej stosowany steryd
mama musi od czasu do czasu chodzić na kontrole do reumatologa,
dla własnego bezpieczeństwa
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: