|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kris777 Junior

|
Wysłany: Wto Paź 25, 2011 8:31 pm Temat postu: Witam i proszę o poradę |
|
|
Mam pytanie do bardziej obeznanych w temacie . Mianowicie czy objawy które przytoczę i opiszę mogą świadczyć o chorobie tocznia… czy wykluczyć takową ewentualność zupełnie. Przede wszystkim zaczęło się od buli jakby całego organizmu no może bardziej było to takie wrażenie…objawiające się złym samopoczuciem bólami mięśni osłabieniem częstym poceniem się …ot taka chandra tak myślałem. Najbardziej uwidoczniło się to w szkole średniej do w/w objawów doszły sporadyczne zawroty głowy .Czasami wszystko przechodziło samoistnie. W wieku ok 25-30 lat objawy bardziej się nasiliły tzn. doszły do tego bule kostno stawowe zwłaszcza biodra ,ręce ,kolana,kręgosłup. Zauważyłem tak jak gdzieś opisane było tu na forum że objawy nasilają się w moim przypadku w czasie zdenerwowania i stresu co w dzisiejszych czasach uniknięcie tego zupełnie jest raczej niemożliwe podczas dużych zmian pogodowych tzw. fronty jestem jak opisują znajomi roztrzęsiony . W czasie służby wojskowej miałem dziwny przypadek .Podczas sprzątania stołówki a było wtedy bardzo duszno i gorąco usiadłem na stołku i już nie mogłem się podnieść ( jakby paraliż) mimo iż nie straciłem przytomności. Wieczorem miałem ok 40 stopni C … niby była to jakaś grypa ? Podobny przypadek miałem jeszcze raz w wieku ok 40 lat wybierając się do pracy rano niby wypoczęty siadłem na stołku i… straciłem przytomność no ok 10 s ? Obecnie mam 44 lata i jak sami widzicie przez te wszystkie lata starałem się dociec o co kaman … robiłem mnóstwo badań morfologia,mocz,ob.,aso , nawet badania przeciw boreliozie i reumatoidalne itd. itp. wszystko w normie Dwa lata temu trafiłem nawet do szpitala na odział reumatologii opisałem swoje objawy spędziłem tam tydzień. Rozpoznanie przy wypisie… cytat: Obserwacja w kierunku RZS negatywna. Zwyrodnienie stawów biodrowych w stadium początkowym. Zmiany zwyrodnieniowe kręgosłupa szyjnego i piersiowego. Neurastenia. I tu moje pytanie czy będąc w szpitalu wojewódzkim ( Sosnowiec ) mogły nie być zrobione badania w kierunku właśnie tocznia ? bo o tej chorobie dowiedziałem się dopiero niedawno. Było by to raczej dziwne prawda ? choć w polskiej rzeczywistości pewnie prawdziwe ! . Obecnie jedynymi lekami jakie zażywam to przeciw bólowe (nurofen) najbardziej skuteczny dla mnie i niestety od jakiegoś czasu antydepresant …ale jest już lepiej. Nie chcąc już nadużywać zaufania mojego lekarza neurologa ( bo uzna mnie za hipochondryka) proszę o jakąś podpowiedź czy jest sens wykonywania dodatkowych prywatnych badań w tym kierunku a jeśli tak to jakie powinienem zlecić. Wiem że to trudna choroba i diagnoza też nie jest łatwa …trochę poczytałem wypowiedzi na tym forum …ale z tymi badaniami mam trochę mętlik w głowie i nie wiem czy lepiej je zrobić tylko w wyspecjalizowanych placówkach np. Warszwa i jakie powinienem w końcu wykonać. W mojej miejscowości jest kilka placówek analitycznych które jak wiem i tak wysyłają próbki do Katowic.
Proszę o jakieś info.
Pozdrawiam! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Wto Paź 25, 2011 10:30 pm Temat postu: |
|
|
witaj
faktycznie miewasz niepokojące objawy ;
myślę,że badania laboratoryjne w kier.reumatologicznym ci zrobiono(panel ANA),a,że nie wykryto p.ciał więc diagnostykę w tym kierunku uznano za negatywną ;nadmienię ,że wielu pacjentów jest seronegatywnych ,a choruje;
nie we wszystkich ch.reumatoidalnych obecność p.ciał jest niezbędnym kryterium do postawienia diagnozy -doświadczony lekarz zawsze bierze stan kliniczny pacjenta za punkt odniesienia
co robić?panel ANA.ANA2;
może jeszcze ktoś coś podsunie ? _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Paź 26, 2011 9:01 am Temat postu: |
|
|
Witaj.
No objawy niepokojące. Niedawno też leżałam w szpitalu na rehabilitacji z pacjentką która miała potworne bóle a badania wszystkie super
Margaret dobrze poradziła z tym panelem a co więcej szczerze to nie wiem skoro reszta badań jest OK U mnie pierwszym objawem była gorączka i wysokie OB a potem posypała się reszta ale po 3 latach
Dużo zdrówka życzę! _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sro Paź 26, 2011 11:46 am Temat postu: |
|
|
witam
wiesz jak to teraz jest w szpitalach i przychodniach , wszyscy oszczedzają niestety czasem zrobienie kilku badan wiecej mogłoby w sumie wyjśc taniej, pradoks ale tak to jest,
Sosnowiec cieszy się dobrą opinią ale jesli szukali pod konkretną diagnozę mogli ci tych badan nie zrobic
mnie się wydaje ze bardzo duzo objawow typowo toczniowych masz , ale to nie wystarczy, trzeba zrobić panel przeciwciał
wtedy mozna coś więcej powiedzieć i zacząć cię leczyć
masz racje prawie wiekszośc tych badan robi laboratorium w katowicach, ale zrobic sobie samemu to wychodzi drogo
mysle ze powinien cię tez zobaczyć neurolog, bo te chwilowe utraty przytomnosci moge byc spowodowane wielomi przyczynami ale tez i toczen potrafi tak działac
dobry reumatolog i badania w kierunku tocznia + neurolog to chyba podstawa zeby wyjasnic co się tak naprawdę dzieje
cierpliwosci w rozwikłaniu zagadki co w tobie siedzi _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kris777 Junior

|
Wysłany: Sro Paź 26, 2011 4:38 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki za podpowiedzi ... na pewno z nich skorzystam
Ps. zapomniałem też dodać że jestem alergikiem ... to też może mieć wpływ niestety. Alergen będący we krwi pewnie też jest atakowany przez własny organizm ...heh jak nie urok to .....
Pozdrawiam! |
|
Powrót do góry |
|
 |
kris777 Junior

|
Wysłany: Czw Lis 10, 2011 2:59 pm Temat postu: |
|
|
OK. więc tak zrobiłem badania : ANA1 / ANA2
Dokładniej :
..................
Wynik badania : ... P / c p.jądrowe ANA Hep-2
Wynik: dodatni
w mianie: 1:320
Typ świecenia: jąderkowy
..................
Wynik badania: .. P/c p. jądrowe ANA-1 przesiew
Wynik : dodatni
met. immunofluoroscencji pośredniej miano 1:100
Może ktoś wyjaśni co tak naprawdę to oznacza .. wynik dodatni ?
...jest OK czy to niestety ......to o czym myślę
Proszę o jakieś info
Pozdrawiam! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Czw Lis 10, 2011 5:07 pm Temat postu: |
|
|
tak ,Kris-dodatni wynik jest odwrotnością w medycynie
"plusowość",czyli obecność w tym przypadku p.ciał we krwi ,których tak naprawde być nie powinno,świadczyć może o stanie chorobowym;
przeciwciała sa różniste -każde z nich odpowiada za szereg reakcji ,skierowanych p.ciw narządom,czy cały m układom gospodarza i oznaczenie ich sugeruje specjaliście w którą stronę rozwiną się nieprawidłowości -np.p.ciała dsDNA z reguły uszkadzają nerki ,chorzy na SLE w przyszłości mogą mieć do czynienia z nefropatią toczniową,poza tym sa markerem aktywności samej choroby,tzn.,że im wyższe ich miano ,tym bardziej choroba sobie poczyna;
ANA-przeciwciała p.jądrowe prócz oznaczonego miana ,mają też swoje typy świecenia,które podobnie-sugerują w jakim kierunku pacjenta obserwować;"świecenie" podpowiada jakich p.ciał można się dalej we krwi spodziewać i z jaką chorobą zapalną ew.ma się do czynienia;
twó typ świecenia jest jąderkowy -odpowiada on najczęściej twardzinie układowej z obecnością p.ciał typu Scl70(marker TU,odpowiadający za pewien typ uszkodzeń,m.in.śródmiąższową ch.płuc);aczkolwiek ...tego typu choroby potrafią długo inkubować-miano i samo świecenie może ulec zmianie z tego co mi wiadomo -dlatego diagnostyka tych chorób jest tak trudna poza tym ,musisz o tym pamietac ,że u każdego sama choroba przebiega często inaczej -chory może mieć odmienny zestaw objawów,inaczej reagować na leki
wklejam ci tutaj fachowe info medyczne ,mogą się przydać w przyszłości
Cytat: |
* Miano wskazuje jak wiele razy technik laboratorium musiał rozcieńczyć próbkę, by otrzymać roztwór wolny od przeciwciał przeciwjądrowych, na przykład, miano 1:640 pokazuje większą koncentrację przeciwciał niż miano 1:320 albo 1:160.
* Widoczna znaczna różnica między mianami może wprowadzać w błąd, ponieważ każde rozcieńczenie podwaja ilość badanego roztworu, więc oczywiste jest, że miana rosną gwałtownie (między 1:160 a 1:320 jest tylko jedno rozcieńczenie a wyższy wynik nie musi bezpośrednio świadczyć o większej aktywności choroby).
* Miano ANA waha się w trakcie przebiegu choroby i może bądź nie obrazować aktywność chorobową. Dlatego nie zawsze jest możliwe stwierdzenie jak aktywny i ciężki przebieg tocznia ma dana osoba.
* Miano 1:80 albo niższy zwykle jest uważane za wynik negatywny.
* różne laboratoria mogą interpretować inne poziomy przeciwciał jako pozytywne, więc nie należy porównywać wyników z różnych pracowni.
TYP ŚWIECENIA :
Przeciwciała atakują pewne obszary jądra, prezentując określone wzory. Generalnie przyjąć można iż świecenie:
- brzeżne sugeruje obecność przeciwciał antyDNA, spotykanych najczęściej u pacjentów ze SLE
- homogenne – sugeruje obecność antyDNA, anty-histonów, anty-deoksyrybonukleoprotein (DNP) obserwowanych u pacjentów ze SLE, RZS i toczniem indukowanym lekami
- ziarniste, plamiste – może świadczyć o 1) przeciwciałach anty SSA lub anty SSB – występujących przy SLE i Sjogrenie, 2) przeciwciałach anty Sm (anty –Smith) typowych dla SLE, 3) przeciwciałach anty RNP obecnych przy SLE, MCTD, RZS, twardzinie.
- jąderkowe – spotykany najczęściej przy twardzinie i syndromie Reynauda
- centromerowe – najczęściej u pacjentów z CREST (zespół twardziny: wapnica skory, objaw Raynaud, zapalenie przełyku, sklerodaktylia, teleangiektazje)
Ponieważ test ANA może być pozytywny w tak różnych chorobach, wyniki ANA musza być interpretowane w świetle historii choroby, oraz objawów klinicznych występujących u pacjenta. Dlatego pozytywny wynik badań sam w sobie nigdy nie jest wystarczający do diagnozy tocznia. Z drugiej strony, negatywny wynik ANA nie wyklucza SLE. |
_________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kris777 Junior

|
Wysłany: Czw Lis 10, 2011 6:25 pm Temat postu: |
|
|
No cóż mogę powiedzieć ...widzę że jeszcze długa droga przede mną do ostatecznego zdiagnozowania mojej choroby ale jestem już bliżej niż dalej . Raczej mogę wstępnie powiedzieć ... witam w "klubie" ...chyba będę musiał tutaj częściej zaglądać. Dzięki za wszystkie sugestie.
Teraz wybór lekarza i specjalisty ....co oznacza w Polsce raczej duży stres i niepewność. Czemu ? a choćby dlatego że leżąc w jak ktoś tu przytoczył renomowanym szpitalu na oddziale reumatologicznym nie wykonano mi moim zdaniem podstawowych testów na tocznia ...WOW . Wynika z tego że raczej trzeba polegać na sobie.
Pozdrawiam ! |
|
Powrót do góry |
|
 |
kris777 Junior

|
Wysłany: Pią Lut 10, 2012 4:22 pm Temat postu: |
|
|
Tak na pewno długa droga przede mną ...WITAM jeszcze raz i pewnie niejeden raz . Muszę powiedzieć że mam duży dylemat i zupełną pustkę w głowie. Margaret 74 teraz ten twój końcowy cytat :
Cytat: |
Dlatego pozytywny wynik badań sam w sobie nigdy nie jest wystarczający do diagnozy tocznia. Z drugiej strony, negatywny wynik ANA nie wyklucza SLE. |
powiedział mi naprawdę wiele i... trochę a nawet nie trochę przeraził ! Czemu ...ano byłem u specjalisty reumatologa w mojej miejscowości a nawet u dwóch bo w między czasie pierwszy zachorował. Przedstawiłem wyniki badań : ANA1/ANA2 które powtórzyłem dwukrotnie tzn. listopad 2011 / styczeń 2012 ...wynik identyczny ( na plus ) można zerknąć parę postów wyżej. Diagnozę postawioną przez reumatologa w skrócie można zawrzeć właśnie w tym cytacie. Ogólnie stwierdzono iż nie ma jakiś negatywnych wyników morfologii / OB więc raczej to nie choroba tkanki łącznej. A mnie stawy bolą jak bolały ...WOW . Czy naprawdę jak wynika z tego uznanie kogoś chorym na np. tocznia jest wyłącznie w gestii lekarza a nie wyników badań ? takich czy owych ? .... jeśli tak to naprawdę tragedia ...czarno siebie widzę i nie tylko siebie. Lekarz stwierdził iż może to być fibromialgia ...ktora objawia się w skrócie nadwrażliwością na ból itp. Jedyny lek który mi zaaplikowano to Seronil na noc. Wiadomo to antydepresant ...a ja już przecież nie biorę antydepresantów bo mi nie potrzebne ! a tu takie cuś ...WOW. Nie mam objawów depresyjnych ( na szczęście już nie ! ) a tu gości-ówa faszeruje mnie seronilem ! Który jak twierdzi przy tej chorobie bywa pomocny ....
Czytałem w innym poście na forum iż jedna osoba miała podobne przejścia tzn . wyniki ANA jak u mnie : miano 1:320 non stop ...a uznano ją chorą dopiero po dwóch latach. Wiem może przesadzam ale czy naprawdę niema 100% wyników badań stwierdzających chorobę jak np. cukrzyca / zapalenie wątroby typu C idt. Jak określa się i diagnozuje rodzaje tocznia ? ..a wiem że takowe są bo są opisywane na forum?. Może ANA3 coś więcej podpowie ( bo ponoć i takie jest jeszcze robione) ale badanie dość drogie więc nie wiem czy dalej brnąć w tym kierunku ... może zmienić specjalistę wiadomo lekarz lekarzowi nierówny jak opisywano czasem na forum. Widzicie jak na razie walczę i raczej się nie poddam będę szperał i szukał ...bo w końcu walczę o siebię. No nic poczekam także na większy atak choroby a niestety wiem że takowy nastąpi ...(czasami ciężko było wstać) wtedy dopiero zrobię badania ANA1/2/3+morfologia nic innego na razie nie przychodzi mi na myśl.
Pozdrawiam! |
|
Powrót do góry |
|
 |
awania Master butterfly

|
Wysłany: Pią Lut 10, 2012 6:20 pm Temat postu: |
|
|
Hej,
Słuchaj, u mnie było na początku niemal dokładnie to samo. Dodatnie ANA, brak przeciwciał konkretnego typu, w normie wszystkie, absolutnie wszystkie badania oprócz wysokiego poziomu białka w płynie mózgowo-rdzeniowym, co jednak wielu lekarzy postanowiło zignorować w świetle pięknego, niskiego OB i CRP. Miała być nerwica, hipochondria;) czy nawet symulowanie. W końcu znalazł się odważny, który postanowił mnie leczyć (chwała!) a po pół roku ostatecznie diagnoza "niezróżnicowanej choroby...". Dziś już wyniki badań nie są tak piękne, w międzyczasie dowiedziałam się, że OB i CRP mogą być sobie w normie a są także inne "wskaźniki" zapaleń - u mnie podwyższone wyszły seromukoid, fibrynogen, kwas moczowy... |
|
Powrót do góry |
|
 |
kris777 Junior

|
Wysłany: Pią Lut 10, 2012 6:49 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki za odzew ! poszukam w necie o : niezróżnicowanej chorobie tkanki łączenj. Może też pójdę w kierunku diagnozy : seromukoid, fibrynogen, kwas moczowy... trzeba uczyć się od innych i może coś trafię
Pozdro! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Pią Lut 10, 2012 8:25 pm Temat postu: |
|
|
witaj ,
zerknij tutaj-wiarygodne źródlo- http://twardzina.phorum.pl/viewtopic.php?f=22&t=141,w
co do samej choroby-morfologia z reguły nie odbiega od normy,bynajmniej za bardzo-choroba z reguły długo inkubuje,a samo ana ...no cóż-specjalista powinien brac pod uwage stan kliniczny pacjenta-nie ma jednego,sztywnego schematu leczenia;
poczytaj te publikacje ,nt.niezróżnicowanej ch.tkanki łącznej -są bardzo interesujące; _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kris777 Junior

|
Wysłany: Sob Mar 10, 2012 5:03 pm Temat postu: |
|
|
Mam nowe podejrzenie ....kurcze to nigdy się chyba nie skończy
W moim przypadku podobne objawy ma sarkoidoza ....bule stawów itd pewnie ANA też wychodzi na plusie ... niestety diagnostyka jeszcze trudniejsza .W pierwszym stadium choroba prawie niewykrywalna! Jak na razie bawię się w doktora Hausa.
Pozdro! |
|
Powrót do góry |
|
 |
awania Master butterfly

|
Wysłany: Sob Mar 10, 2012 5:12 pm Temat postu: |
|
|
kriss zabawa w doktora Housa może być pasjonująca, przyznaję. Pamiętaj tylko, że tak jak w tym serialu roi się od błędów merytorycznych (pasjonujące zajęcie - wyszukiwanie ich;) tak samo łatwo samemu się pomylić w swojej sprawie;)
Czy Ty masz jakiegoś dobrego lekarza? Bo z Housem to uważaj;))
Na jakiej podstawie sądzisz, że masz sarkoidozę? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Sob Mar 10, 2012 5:18 pm Temat postu: |
|
|
Dokładnie - lepiej zlecić coś fachowcom, niż samemu się "bawić". Tym bardziej, że zdrowia nie warto spartolić - tego się nie odkupi... _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|