|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Shinigami Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sob Mar 10, 2012 5:36 pm Temat postu: |
|
|
a ja się zgodzę troszkę, doskonale bawisz się w doktora House`a. Przecież on mimo iż sam był siedliskiem patologii szukał chorób dokoła, a siebie nigdy nie leczył, lekarzy radzących mu nie słuchał, tylko szukał innych zajęć.
Wiesz, poważnie mówiąc, szkoda się bawić, zabierz się za siebie, swoje leczenie, szukaj lekarza któremu zaufasz i raz a porządnie wysłuchaj jego zaleceń i zastosuj je. Nie bądź mądrzejszy, bo nie musisz. Seronil ma więcej wskazań niż sama depresja.
Sarkoidoza? Świetnie, kiedy robisz mediastinoskopię zwiadowczą? ..proponuję zaraz potem biopsję mózgu (No klimaty Houseowe prawda? nie obrażamy się, szukamy choroby..)
Fibromialgia potrafi pognębić równie mocno jak toczeń, decyzja pozostaje po Twojej stronie.
ps. jeśli czekasz na pierwszy ostry epizod, nie czekaj jeśli objawy są zwiewne, a ktoś zalecił ci lek przeciwdepresyjny bo widział wskazania. Stres pogarsza przebieg każdej z kolagenoz i każdej innej choroby |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly

|
Wysłany: Sob Mar 10, 2012 6:55 pm Temat postu: |
|
|
Witaj. Nie piszesz skąd jesteś ale biorąc pod uwagę pobyt w Sosnowcu mogę chyba przyjąć Śląsk. Ja długo miałam dobre wyniki OB itd ale w końcu zaczęto mnie leczyć na RZS.Trwało to trzy lata. Dostałam skierowanie do szpitala w Ustroniu i dopiero tam doszli że to toczeń. Wyniki zajmowały 1,5 strony wydruku. Dużo osób przyjeżdża do Ustronia do przyszpitalnej przychodni. Może warto spróbować.Prowadząca mnie wówczas lekarka stwierdziła że ja choruję objawowo nie labolatoryjnie ale wszystko do czasu czyli dalej przedeptywać ścieżki i szukać lekarza który nie odpuści.
Powodzenia i cierpliwości.
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
 |
kris777 Junior

|
Wysłany: Sob Mar 10, 2012 7:01 pm Temat postu: |
|
|
O kurcze spore zainteresowanie dzięki ! na wstępie muszę was poinformować iż nie zamierzam sam się leczyć !!! SPOKOJNIE ! bo to w naszym kraju a i pewnie w każdym innym jest raczej niemożliwe a już przy tych chorobach NIEWYKONALNE ! więc spoko nie wiem o co wam biega... Sama diagnoza czy próba diagnozy choroby to raczej prawidłowy objaw ...nie ? Tym bardziej iż raczej na 100% taki przeciętny internista w chorobach (i objawach) tkanki łącznej vel sarkoidozy jest raczej ignorantem musicie przyznać ! W moim przypadku wykonanie badań ANA przez reumatologa ( dwukrotny wynik na plus )... (a przypominam iż sam sobie zleciłem ! ) bez dodatkowych jakichkolwiek innych np. przeciwciał ....jest oznaką zbywania człowieka ...w końcu sami piszecie i to licznie na forum iż w wielu przypadkach diagnoza choroby miała miejsce po paru latach ...tak trudna jest diagnostyka ! Ja tak na serio zacząłem dopiero parę miesięcy wcześniej .... w tej dziedzinie byłem i jestem jeszcze ignorantem. Co do podejrzeń sarkoidozy skłoniło mnie kilka innych nie wspomnianych wcześniej objawów tzn. nadwrażliwość na światło / częste duszności / szumy w uszach / okropne osłabienie / bóle oczu ...i objaw jakby zamglonego widzenia a ja to czasami nazywam otumanieniem Oczywiście podstawowym objawem jest ból stawów ! I jeden epizod który przypomniałem sobie ...mianowicie podczas wysiłku fizycznego np. podczas podnoszenia jakiś ciężkich przedmiotów zauważono u mnie takie lekkie czerwone plamki na piersi jakby wybroczyny...ja to oczywiście zbagatelizowałem ale pamiętam iż w domu powtórzyłem eksperymentalnie przy domownikach i z lekka się przeraziłem. Ale jak pisałem wcześniej robiłem przeróżne badania i wszystko w normie a i sama matka będąca z zawodu pielęgniarką trochę była zaskoczona i skwitowała żebym się oszczędzał i może to samo przejdzie . A za radę żebym słuchał lekarzy i brał antydepresant ...jeśli nie mam objawów depresji to dziękuję ! Tym bardziej iż ostatnio wykryto związek nadmiernego i zbyt długiego brania leków antydepresyjnych a późniejszą chorobą alzheimera! Jak będę się źle czuł psychicznie to pójdę do psychiatry !
Ps. spokojnie teraz już nie odpuszczę ! Pozdrawiam! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Shinigami Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sob Mar 10, 2012 7:19 pm Temat postu: |
|
|
kris777 napisał: |
....(...) A za radę żebym słuchał lekarzy i brał antydepresant ...jeśli nie mam objawów depresji to dziękuję ! Tym bardziej iż ostatnio wykryto związek nadmiernego i zbyt długiego brania leków antydepresyjnych a późniejszą chorobą alzheimera! (...)... |
człowiek całe życie się może czegoś dowiedzieć i nauczyć,
Twoje zdrowie chłopie!
Mimo, że nie do końca rozumiem już sens Twoich wypowiedzi oraz to, czego od nas oczekujesz, no pozostaje zdrowia życzyć i oczywiście dalej dobrego samopoczucia.
Przeciętnych internistów znam kilku, również kilku ignorantów, ale znacznie więcej nie internistów, nie lekarzy, a ignorantów przede wszystkim. Ej, to do niczego nie zobowiązuje, prawda?
Czy internista jest ignorantem w dziedzinie reumatologii? (traktowanej również jako nadspecjalizacji chorób wewnętrznych) - odpowiem z całą odpowiedzialnością, kilku zdecydowanie. Forum ma kilka opcji, w tym wskazówki dotyczące odpowiednich lekarzy i placówek. Na pewno w dążeniu do swojej diagnozy już z tego skorzystałeś ^.^ |
|
Powrót do góry |
|
 |
kris777 Junior

|
Wysłany: Sob Mar 10, 2012 7:52 pm Temat postu: |
|
|
Widzę że poczułeś się dotknięta moją wypowiedzią ...nie miałem tego zamiaru : Shinigami ....ale powiem iż wcześniej leczyłem się biorąc właśnie antydepresant i trwało to dość długo bo prawie dwa lata ! ale jak powiedziałem leczyłem depresje !!!!!!!!!! ...lęki , apatię itd ! W między czasie nie zaobserwowałem poprawy w innych przytoczonych tu objawach a przede wszystkim bóli reumatoidalnych. A już twoje uszczypliwości są nie na miejscu cytuję ...
Cytat: |
no pozostaje zdrowia życzyć i oczywiście dalej dobrego samopoczucia. |
życzysz mi DALSZEGO dobrego samopoczucia ? a kiedy ja mówiłem iż dobrze się czuję ...czy to jakiś żart ...dobrze się bawisz ?Wręcz przeciwnie szukam jak widzisz pomocy ! ...a biopsję mózgu polecajcie komuś innemu ....oczywiście nie obrażamy się szukamy choroby !
Sory na takie wypowiedzi nie byłem przygotowany na tym forum .
Spadam!
Ostatnio zmieniony przez kris777 dnia Sob Mar 10, 2012 8:11 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Sob Mar 10, 2012 8:01 pm Temat postu: |
|
|
kriss777 zostań proszę
Shinigami musi się jeszcze nauczyć bytowania na forum; przepraszam za jego zachowanie
mam tylko nadzieję, że to wynika z jego dziwnego poczucia humoru...
Kriss, zaglądnij do wątku o polecanych specjalistach i udaj się do któregoś
Lekarze specjaliści
Specjaliści godni polecenia _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Ostatnio zmieniony przez kinga dnia Sob Mar 10, 2012 8:07 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sob Mar 10, 2012 8:07 pm Temat postu: |
|
|
kriss nie wiem czy do konca wiesz czym jest sarkoidoza,
głownym charakterystycznym objawem sa guzki ktore tworzą się najczęscniej w płucach ale także w innych narządach
przypomina ona w obrazie RTG ziarniniaka
moj maz miał sarkoidozę własnie do potwierdzenia jej lub wykluczenia zrobiono mu mediastinoskopię
byl leczony przez kilka lat sterydami
co jakis czas ma tylko TK płuc _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Shinigami Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sob Mar 10, 2012 8:19 pm Temat postu: |
|
|
kinga nie przepraszaj za czyjąś interpretację moich wypowiedzi, a tym bardziej za moje zachowanie, nie życzę sobie reprezentowania mnie i wypowiadania się o mnie w trzeciej osobie, a to, że ktoś źle rozumie moje intencje (np reaguje na słowa-klucze i bierze je do siebie...) nie odpowiadam
kris
- nie poczułem się ani razu dotknięty Twoją wypowiedzią, nie traktuje ich osobiście
- nadinterpretowałeś moje słowa, również nie miały "dotykać" Ciebie
- co złego w dobrym życzeniu, gdy nie rozumiem i tym się dziele, jakie są Twoje oczekiwania od nas..
- House co drugiemu pacjentowi chce zrobić biopsję czegokolwiek, najchętniej "muzgó"
A Kinga musi się jeszcze nauczyć poczucia humoru, nawet dziwnego, (wypadałoby po tylu dniach związku, no nie?) |
|
Powrót do góry |
|
 |
kris777 Junior

|
Wysłany: Sob Mar 10, 2012 8:23 pm Temat postu: |
|
|
Tak wiem o czym mówię bo poczytałem dokładnie . Są trzy etapy tej choroby i jak napisałem wcześniej w pierwszym etapie nic nie wyjdzie w RTG !
A jak widzisz objawy bardzo podobne do toczniowych ...nie ? A swoją drogą czy moje objawy wykluczają sarkoidozę ? Więcej... czy wiesz iż czasami można ją wykryć tylko np. tomografią i to tylko wysokiej rozdzielczości ! lub jak napisałaś właśnie robiąc mediastinoskopię ...ale kto ją zleci jeśli jak wiadomo to dość trudne a wręcz ciężkie badanie.Pozostaje RTG lub tomograf
Trochę nie rozumiem czemu odrazu wykluczacie tą lub inną chorobę ....pozostaje diagnostyka która w przypadku sarko definitywnie to stwierdzi lub nie. I to mnie czeka. Ja nie wiem ...wy może już tak
Pozdro ! |
|
Powrót do góry |
|
 |
awania Master butterfly

|
Wysłany: Sob Mar 10, 2012 8:33 pm Temat postu: |
|
|
kriss, spokojnie. Panowie...
Zrozumiałeś, jak zrozumiałeś, masz do tego prawo.
Powiem Ci taką ciekawostkę. Mam zdiagnozowaną niezróżnicowaną. Parę miesięcy temu miałam zaostrzenie, wizyta na izbie przyjęć z obrzękami, wybroczynami, sterydy. W międzyczasie obrzęk naczynioruchowy, paskudny, oszczędzę szczegółów. Po sterydach zaczęłam czuć się lepiej, ale kilka tygodni później wpadłam w depresję. Ból stawów, mięśni miałam taki, że nie mogłam chodzić. Zaczęłam się leczyć z powodu depresji. Nie wiem, ze dwa tygodnie później, nie pamiętam, ale stawy, mięśnie przestały boleć praktycznie. No, powiedzmy, do granic znośności;)
Dostałeś seronil pewnie z powodu podejrzenia fibromialgii? Nawet, jeżeli to nie to, co Ci szkodzi jakiś czas brać i sprawdzić, może mniej będzie bolało. Ostatnio się naczytałam o zależnościach między stresem a ch.t.ł. i powiem Ci, że dość interesujące są mechanizmy czysto biologiczne. A stres tak czy owak przeżywasz, jak wnioskuję z Twoich wypowiedzi.
Tyle w temacie leków p/depresyjnych.
Co do lekarzy - masz rację, spotykamy się z różnymi przejawami indolencji. Dlatego wszyscy po kolej (łącznie z Shinigamim) proponują Ci przede wszystkim znalezienie lekarza, który zna się na ch.t.ł. i do którego będziesz miał zaufanie, chociażby takiego, który będzie z Tobą współpracował w procesie diagnozy (nieprzypadkowo wybrałam taką kolejność - lekarz z Tobą). Ja tak zrobiłam i nie żałuję a też mam tendencję do "hausowania" |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sob Mar 10, 2012 8:33 pm Temat postu: |
|
|
u męza była wykryta podczas rutynowych badan okresowych własnie przez RTG
mediastinoskopia była robiona aby pobrac wycinek na histopatologie aby postawic diagnozę
bo równie dobrze mogło być to zupełnie cos innego
mąz nie miał zadnych objawow ze strony stawów
w niczym to nie przypominało tocznia,
ale jak wiadomo każdy choruje inaczej _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kris777 Junior

|
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Sob Mar 10, 2012 8:42 pm Temat postu: |
|
|
kris777 napisał: |
No nie to teraz przegięłaś jeśli nie ma bóli ...i to np stawów i kości to niedokładnie poczytałaś o sarkoidozie ! Wejdź na forum o sarko polecam. |
Kriss spokojnie
MonikaB napisała:
ale jak wiadomo każdy choruje inaczej |
_________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sob Mar 10, 2012 8:46 pm Temat postu: |
|
|
ja nie musiałam czytac ,
bo chorego miałam w domu
jak juz napisałam
ale jak wiadomo każdy choruje inaczej |
rozpoznanie ma podstawie w badaniu histpat
byl leczony w klinice
u męza nie było zadnych bóli, były kłopoty z oddychaniem
byl leczony dosyc dużą dawka sterydow przez 2 lata pozniej stopniowo zaczęto je zmiejszac
istnieje sarkoidoza postać płuca także _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
awania Master butterfly

|
Wysłany: Sob Mar 10, 2012 8:48 pm Temat postu: |
|
|
trochę nie rozumiem czemu odrazu wykluczacie tą lub inną chorobę ....pozostaje diagnostyka która w przypadku sarko definitywnie to stwierdzi lub nie. I to mnie czeka. Ja nie wiem ...wy może już tak |
Kriss, naprawdę interpretujesz dowolnie to, co się pisze.
Nikt nic nie wyklucza, nigdzie nic takiego nie zostało powiedziane.
Myślę, że wielu z nas czytało o sarkoidozie w okresie diagnozowania, jeżeli miało problemy z diagnozą (ja przyznaję się - czytałam). Rozumiem, że kombinujesz, bo szukasz sposobu na pozbycie się cierpienia.
MonikaB opisała Ci tylko, jak sarkoidoza wyglądała u jej męża. Nie napisała, że OGÓLNIE chorych na sarkoidozę nie bolą stawy. Nigdzie.
Oczywiście, że nie sądzę, żeby jakikolwiek lekarz zlecił Ci inwazyjne badania celem wykluczenia sarkoidozy.
Być może na początek łatwiej będzie ew. wykluczyć toczeń? Masz dodatnie ANA. Sprawdź to.
Ale przede wszystkim, będę to powtarzać jak mantrę - żeby wykluczyć cokolwiek, czy potwierdzić - potrzebujesz dobrego lekarza. [/quote] |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|