Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Krysia Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sro Sty 11, 2006 9:59 pm Temat postu: Czy to "Motyl"? |
|
|
Witam serdecznie. Od póltorej miesiąca mam zdiagnozowany toczeń z wtórnym zespołem fosfolipidowym. Od ponad miesiąca zażywam calcort - 36 mg i arechinę. O dwóch dni na dekolcie pojawiła mi się jakaś wysypka. Na bokach szyi mam czerwone plamy a na twarzy: czerwona broda, zaczerwienie wokół nosa podchodzące aż pod oczy i czerwono-filoletowe plamy na bokach twarzy (blisko uszu). "To" paskudztwo" piecze i swędzi jak po oparzeniu. Aha - usta są zaczerwienione, spuchnięte i bolące, jak po przysłowiowym "całowaniu na wietrze". Czy tak wygląda motyl? A jeżeli tak to czemu pojawił się w czasie kiedy biorę dużą dawkę sterydów? A wlaściwie właśnie zaczęłam ją bardzo delikatnie redukować. Jak dotąd nie mialam żadnych zmian na twarzy, wypadło mi b. dużo włosów ale powoli odrastają. Pradźcie mi także proszę, jak zalagodzić to pieczenie. Wizytę u lekarza mam dopiero po 20 lutego. Pozdrawiam. Krysia |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly

|
Wysłany: Sro Sty 11, 2006 10:10 pm Temat postu: |
|
|
Jest to najprawdopodobniej wersja motyla ale moim zdaniem postaraj sie o chociażby telefoniczny kontakt z lekarzem.Prawdopodobnie przyjmnie Cie poza kolejką, Zadzwoń do rejestracji i powiedz co sie dzieje.Nigdy nie miałam tak ostrej postaci motyla .Zawsze mam maść Lorinden A i to mi pomaga no i wizyta u lekarza,miałam też maść robioną .
NIe doradzę Ci czym to złagodzic bo nie wiem niestety.
Trzymaj sie .
Pozdrawiam serdecznie i życzę uspienia motyla.
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
 |
Krysia Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sro Sty 11, 2006 10:16 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuję za radę. Niestety, u lekarza bylam akurat w zeszły piątek - a jeżdże do specjalisty reumatologa ponad 100 km. No i kasa - leczę się prywatnie Skąd ją po świętach wziąść?! Pa |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly

|
Wysłany: Sro Sty 11, 2006 10:37 pm Temat postu: |
|
|
Krysiu idź do lekarza rodzinnego z pewnością coś Ci da.Nie możesz tak długo czekać a w tym wypadku to wszystkie maści łagodzące będą na receptę a strach smarowac byle czym bo nie wiadomo jaka bedzie reakcja.Musisz znależć jakiegoś reumatologa z ubezpieczenia .Sprawdź w lekarzach polecanych czy nie ma coś z twojego rejonu.Nie możesz tego tak zostawić.
Bedzie dobrze ale trzeba troszkę koło tego pochodzić.
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
 |
veg8 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Sty 11, 2006 11:00 pm Temat postu: |
|
|
Jak juz bylo lagodniej u mnie motyl tak wyglądał
motylek czasem byl bardziej widoczny wrrRRR!!  _________________

Ostatnio zmieniony przez veg8 dnia Wto Lis 11, 2008 11:53 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Czw Sty 12, 2006 9:03 am Temat postu: |
|
|
Lagodna wersja.....to ładny rumieniec u ciebie.......a jaki fajny chlopak .....
....Ja tez mam niewielki .....dopiero jak ktos tak spojrzy z bliska to widzi .
Oby tak mi juz zostalo .zresztą piegi miedzy tym .to się miesza.....
Lorinden A........owszem ale dla mnie.....dziewczyny radzcie Krysi....
Monika |
|
Powrót do góry |
|
 |
megi Stary wyjadacz

|
Wysłany: Czw Sty 12, 2006 10:03 am Temat postu: |
|
|
mam zapalenie skóry od tocznia ale na rękach. teraz stosuję maść Dermovate, ręce przestały swędzieć i boleć, a plamy trochę zblakły.
myślę,że lepiej wybrać się do lekarza jak najwcześniej.
Ostatnio zmieniony przez megi dnia Wto Sty 17, 2006 10:04 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
monika.kala Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sty 12, 2006 10:22 am Temat postu: |
|
|
Krysiu wg mnie musisz skontaktowac sie z lekarzem reumatologiem lub lekarzem domowym.Moze za szybko zmniejszyli ci dawke.
Lepiej nie ryzykowac.Monika Kala |
|
Powrót do góry |
|
 |
zuzka Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sty 12, 2006 11:27 am Temat postu: |
|
|
witaj Krajanko! powiedz, czy te czerwone plamy zmieniają się, czy coś sie z nimi dzieje, np. łuszczenie, czy są mokre gładkie z wysypką...na wargi weszła ci tzw zapalenie czerwieni wargowej _________________ Walcz o swoje do szczęścia prawa
Niech świat się wali - Ty się nie poddawaj |
|
Powrót do góry |
|
 |
agatka03 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sty 12, 2006 12:03 pm Temat postu: |
|
|
Oj,Veg,co za bużka,do twarzy Ci z tym rumieńcem...Teraz spapuguję po Monice i pokażę Twoją twarzyczkę mojej córce /Twojej rówiesnicy/ i dam przeczytać Twoje skromne cechy....Taki facet,to skarb!  _________________ ..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green) |
|
Powrót do góry |
|
 |
veg8 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sty 12, 2006 4:10 pm Temat postu: |
|
|
agatka03 napisał: |
Oj,Veg,co za bużka,do twarzy Ci z tym rumieńcem...Teraz spapuguję po Monice i pokażę Twoją twarzyczkę mojej córce /Twojej rówiesnicy/ i dam przeczytać Twoje skromne cechy....Taki facet,to skarb!  |
Rumien na twarzy myslalem ,ze to minus
,a tu prosze kolejna osoba mówi to samo
jeszcze troche i lupusik bedzie przewagą plusików hie hie  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Krysia Stary wyjadacz

|
Wysłany: Czw Sty 12, 2006 4:16 pm Temat postu: |
|
|
zużka napisał: |
witaj Krajanko! powiedz, czy te czerwone plamy zmieniają się, czy coś sie z nimi dzieje, np. łuszczenie, czy są mokre gładkie z wysypką...na wargi weszła ci tzw zapalenie czerwieni wargowej |
Witam ponownie. Dziękuję Wszystkim za porady. Te plamy rozchodzą się, regują na zmiany temperatury. Jestem niemożliwie łaciata. Nie wiem wprawdzie co to jest zapalenie czerwieni wargowej ale tak moglabym to nazwać.
Zmobilizowalam się dzisiaj i znalazlam lekarza dermatologa, ktory zgodził się mnie przyjąc na fundusz. Pani stwierdzila, że to jest uczulenie. Może jakiś kosmetyk?.. Powiedziałam jej na co choruję, przepisała mi Claritine - tabletki przeciwalergiczne i Elocom - krem (sterydowy). Zobaczymy - na razie piecze i swędzi... Aha, na brodzie te zmiany się łuszczą, a miejsca rozlanych plam są błyszczące i obrzmiałe. Trudnto opisać, w każdym razie w pracy wzbudziłam lekką sensację. Wzięłam sobie urlop, nie będę straszyć ludzi. Pozdrawiam, Krysia |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sty 12, 2006 5:18 pm Temat postu: |
|
|
Krysiu, ma miałam podobne objawy w listopadzie. Na toczeń choruję od 3,5 roku, ale dopiero niedawno miałam zaostrzenie i pojawił się rumień. Twarz strasznie piekła, jak oblana kwasem. Przeszło po 2. pulsie z Solumedrolu. Może i u Ciebie puls będzie konieczny. Z maści używałam Latocort, ale to musi przypisać lekarz. Skontaktuj się z lekarzem, nie warto się męczyć. |
|
Powrót do góry |
|
 |
angela Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sty 12, 2006 8:02 pm Temat postu: |
|
|
Krysiu u mnie pojawiły się opisane przez Ciebie objawy w momencie gdy zaczęłąm brać sterydy po raz pierwszy i to nie odrazu a po ok 10 dniach. Teraz po 4 latach znów musiałam zwiększyć dawkę leku i również się to powtórzyło po kilku dniach tylko że nie aż tak ostro, może temu że brałam calcort, nie wiem. Miałam i używałam maść Clotrimazolum, ale nie powiem Ci czy on mi pomógł, czy po prostu samo zeszło...najważniejsze żeby powiedzieć jak najszybciej prowadzącemu Cię lekarzowi, bo u mnie jak to się pojawiło to zadzwonili odrazu z Centrum Zdrowia Dziecka do Instytutu Reumatologii i skonsultowali się i to było podstawą do włączenia pulsów z endoxanu. Nie mówie, że u Ciebie będzie tak samo, ale ważne żeby jak najszybciej o tym powiedzieć... trzymam się...  _________________ Szczęście nie jest dziełem przypadku, ani darem bogów. Szczęście to coś, co każdy z nas musi wypracować dla siebie samego. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Krysia Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pią Sty 13, 2006 2:37 pm Temat postu: |
|
|
Zadzownilam dzisiaj do mojej Pani Doktor. Kazala mi odstawić Quensyl (arechin), ktory biorę od miesiąca. O calcorcie nic nie wspomniała. Żal mi quensylu - wreszcie zaczęły mi trochę odrastać włosy, ale trudno. A wyglądam dzisiaj duzo gorzej niż wczoraj Czy któraś z Was miala takie problemy z Arechinem lub Quensylem??? Pozdrawiam serdecznie, buziaków nie przesylam, żeby na Was się nie przeniosło! Krysia |
|
Powrót do góry |
|
 |
|