Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kolejna zbłąkana dusza serdecznie wita :)
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
aguska136
Junior
Junior

PostWysłany: Wto Kwi 10, 2012 7:50 pm    Temat postu: Kolejna zbłąkana dusza serdecznie wita :) Odpowiedz z cytatem

Witajcie! Nazywam się Agnieszka i chciałam się przywitać Smile oraz po krótce opowiedzieć co mnie tu sprowadza... Otóż historia zaczyna się od mojej mamusi, która niestety zmarła z powodu zatoru płucnego, który wystąpił u niej w ciąży. Było to dwadzieścia kilka lat temu, widocznie medycyna nie była jeszcze na tyle rozwinięta, aby trafnie i szybko postawić diagnozę. Lekarze myśleli, że mama ma ostre zapalenie płuc z krwiopluciem. Trafną diagnozę postawiono, gdy było już za późno a brzmiała ona: zator płucny jako powikłanie zespołu antyfosfolipidowego w przebiegu tocznia układowego. Przed tym wydarzeniem nikt z rodziny nie wiedział o chorobie mamy. Co prawda miewała krwotoki w trakcie menstruacji oraz omdlenia z niewyjaśnionych przyczyn, ale nikt nie stwierdził wtedy choroby autoimmunologicznej. W każdym razie, ze względu na obciążenie rodzinne, zawsze wiedziałam że będę musiała się profilaktycznie przebadać pod kątem zespołu antyfosfolipidowego. Z wykształcenia jestem biotechnologiem, więc immunologia oraz wszelkie procesy fizjologiczne nie są mi obce. Dlatego, gdy tylko dowiedziałam się, że jestem w ciąży, zrobiłam cały szereg badań. Wyszły mi pozytywne przeciwciała antyfosfolipidowe (szczęśliwie w niskim mianie) oraz trombofilia (wrodzony niedobór białka C, które jest naturalnym antykoagulantem). Zarówno p.antyfosfolipidowe jak i niedobór białka C niezależnie od siebie mogą być przyczyną zakrzepicy, więc lekarz włączył mi heparynę drobnocząsteczkową. Obecnie jestem w 18 tygodniu ciąży. Hematolog zlecił mi dodatkowe badanie poziomu przeciwciał ANA. Stwierdzono przeciwciała przeciw histonowe (++) oraz śladowe anty dsDNA. Nie ma podanego konkretnego miana. Nie mam skórnych objawów tocznia. Natomiast bolą mnie stawy- przeróżne (od paliczków, przez nadgarstek aż po barki). Ból nie jest bardzo uciążliwy i występuje średnio 1, 2 razy w tygodniu. Poza tym kiedyś byłam hospitalizowana z powodu kłębuszkowego zapalenia nerki o nieznanej etiologii. Od tamtej pory pobolewa mnie ta nerka, ale badania moczu są ok. Podejrzewam, że to może mieć związek z przeciwciałami ANA, ale to tylko moje spekulacje. Poza tym w ciąży limfocyty zaczęły mi lecieć na łeb na szyję. W ostatniej morfologii były na granicy normy ale obawiam się, że ta tendencja spadkowa się utrzyma... Moja hematolog wiąże to z chorobą łącznotkankową. W przyszłym tygodniu mam wizytę u reumatologa, który (mam nadzieję) rozwieje moje wątpliwości i obawy. Czy to możliwe, że do tej pory mi nic (prawie) nie dolegało a jednak dzieje się coś złego? Denerwuję się przed tą wizytą, nawet pomyślałam, żeby nie iść i zamieść problem pod dywan, bo przecież mi nie jest- tylko te wyniki... Ale rozsądek podpowiada mi, co innego... Myślicie, że w mojej sytuacji reumatolog zleci mi jakieś leczenie? Czy jeżeli objawy są tak mało znaczące jak moje trzeba koniecznie stosować terapię sterydami, czy wystarczy obserwacja? Czy w moim organizmie może dziać się coś złego, mimo że tego nie czuję?
Szczerze mówiąc, wystarczy mi to, że muszę się przez rok kłuć heparyną i nie bardzo mi się podoba pomysł sterydów z całą masą jego skutków ubocznych... Ale oczywiście, jeśli będzie to konieczne dla zdrowia mojego i dziecka-to nie ma dyskusji... Słuchajcie, tak się też zastanawiałam: czy przeciwciała przenikają do mleka matki?
Przepraszam za chaotyczność mojego wpisu, ale ciężko mi jakoś to ładnie i zgrabnie opisać. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów, życzę dużo zdrowia i przesyłam pozytywne wibracje. Będzie mi bardzo miło, jak powiecie mi co o tym wszystkim myśleć...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
monia85
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Kwi 10, 2012 8:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj na forum Smile
Na początek polecam lekturę przydatnych linków, typu netykieta czy instrukcja obsługi forum Wink
Trzymam kciuki za Ciebie i mającego się narodzić Dzidziusia Smile

Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Wto Kwi 10, 2012 8:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj zacznę od polecenia ci do poczytania temat http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=4089 poczytaj takze poprzednie częsci
znajdziesz tam także odpowiedz na pytanie o karmienie
w zasadzie znadziesz historie wielu kobiet w czasie ciązy biorących sterydy, i takich u ktorych chorobę zdiagnozowano w czasie ciąży, myslę że to powinno ci odpowiedzieć na wiele pytań
i moze trochę uspokoić

nie musi tak byc ze koniecznie trzeba miec mocne objawy choroby czasem jest odwrotnie wyniki nie sa dobre a samopoczucie jest ok
czy lekarz właczy leczenie to juz będzie należec od jego decyzji , byc moze zleci jeszcze jakies badania
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Wto Kwi 10, 2012 9:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj Zbłąkana Duszyczko Smile
możesz też poczytać książkę o toczniu:
http://med.sisco.pl/ok/toczen,%20choroba%20podstepnaarial.htm

mam nadzieję, że niedługo się "odbłąkasz" Wink
pozdrawiam ciepło Smile

Powrót do góry
Pluskotka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Kwi 10, 2012 9:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

(usunięte)

Ostatnio zmieniony przez Pluskotka dnia Czw Lis 14, 2013 8:31 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
marciakk
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Wto Kwi 10, 2012 9:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ciąża to jest bardzo szczególny czas dla organizmu, wiąże się z ogromnym wysiłkiem i mobilizacją, poza tym gospodarka hormonalna też przeżywa wzloty i upadku. Ja w ciążę zaszłam w okresie remisji mojej miastenii i na szczęście obyło się bez powikłań. Janeczka nie miała ode mnie przeciwciał i sprawnie podjęła oddychanie (to było największe zmartwienie), ale za to po ciąży ja się rozsypałam. Moje obecne dolegliwości (diagnoza oscyluje wokół zespołu Sjogrena i tocznia) uaktywniły się trzy miesiące po porodzie. Ja na to patrzę tak, że ciąża i moje dziecko zwróciły moją uwagę na chorobę, która i tak wcześniej, czy później by się pojawiła, ale na pewno ważne jest, aby być pod dobrą opieką zarówno w trakcie, ale również po ciąży! Życzę dużo zdrowia Tobie i Małemu Człowiekowi!
Karii
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Kwi 10, 2012 10:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Smile
Zdrowka dla Was obojga Very Happy
maglia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Kwi 11, 2012 7:24 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Smile
I dużo zdrówka dla Ciebie i dzidziusia życzę
Powrót do góry
kina
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Kwi 11, 2012 7:35 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam serdecznie!! Very Happy
Powrót do góry
agnieszka29
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Kwi 11, 2012 9:55 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam i ja ciepło i serdecznie Buziak
hatifnat
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Kwi 11, 2012 1:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tyle ostatnio zbłąkanych dusz na forum, że aż trudno nadążyć z czytaniem;)

Agnieszko, a czy nie przyjmujesz przypadkiem jakichś leków przewlekle bądź krótkotrwale? Pytam, gdyż masz dodatnie histony a one raczej są dodatnie w toczniu indukowanym lekami (np. hydralazyną ) niż w toczniu samoistnym.
W jakiej ilości masz przeciwciała antyfosfolipidowe i dsDNA (piszesz, że śladowe)? Bo tak naprawdę prawie każdy zdrowy człowiek je ma, a ich patologiczność zależy od miana:)

I tak, jest możliwe, że jest się okazem zdrowia a w środku organizmu cuda się dzieją, niekoniecznie dobre dla organizmu...

Jedyną interakcją między przeciwciałami matki a organizmem dziecka, jaką znam, jest wpływ przeciwciał Ro i La na układ bodźcoprzewodzący serca płodu. Te przeciwciała, jako przeciwciała klasy IgG, przechodzą przez łożysko. Indukują też tocznia skórnego u noworodka, ale ten stan trwa do czasu, aż przeciwciała z krwi dziecka się po prostu wypłuczą.
O ryzyku związanym z karmieniem nie słyszałam, ale nas na medycynie też nie uczą wszystkiego, więc zapytaj lekarza.

Wypytaj dokładnie reumatologa o swoje obawy - powinien rozwiać Twoje wątpliwości. Ciąża to czas szczególny:)
bellybelly
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Kwi 11, 2012 2:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam, zdrówka życzę i spokoju Very Happy
Na forum trochę nas jest (nas - czyli szczęśliwych mam z zespołem antyfosfolipidowym) Smile
alawa
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Kwi 11, 2012 6:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj!
Powrót do góry
aguska136
Junior
Junior

PostWysłany: Sro Kwi 11, 2012 9:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kochani dziękuję serdecznie za powitanie, linki i wskazówki. Nawet nie wiecie jakie to dla mnie ważne... Po zapoznaniu się z forum stwierdzam, że Jesteście nieocenionym źródłem wiedzy i wsparcia Smile
Do hatifnat: Nie biorę absolutnie żadnych leków poza heparyną drobnocząsteczkową (Clexane 40 mg), więc raczej indukcja odpada, ale to ciekawe, bo nie wiedziałam że anty-histony są charakterystyczne dla tocznia indukowanego... Jeżeli chodzi o miano ANA to nie wiem- moje badania są oznaczone jako W-B (pewnie Western-Blotting?) i jest napisane dokładnie: dsDNA ślad i Histon (++) (czyli pewnie dużo ale ile?), reszta antygenów ujemne... Więc pewnie dopiero dostanę skierowanie na oznaczanie miana przeciwciał. Jeżeli chodzi o przeciwciała antyfosfolipidowe, to wyszły mi przeciwciała w ilości 14 GPL-U/ml a antygeny opłaszczania w tej próbce to kwas fosfatydowy, fosfatydyloseryna , fosfatydyloinozytol i beta-2 glikoproteina ludzka. To miano jest niewielkie, chociaż powinnam powtórzyć badanie, bo czytałam że w ciąży jest mega duża prezentacja tych antygenów i miano mogło wzrosnąć. W każdym razie pani hematolog nie widzi potrzeby powtarzania, bo uważa że heparyna załatwia sprawę ewentualnych zakrzepów...
W każdym razie, dowiem się więcej 17.04. Mam nadzieję, że trafię na dobrego reumatologa. Jestem z Olsztyna i wybieram się do poradni reumatologicznej w MSWiA. Czy ktoś może się tam leczy? Pozdrawiam, kochani!!!
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sro Kwi 11, 2012 9:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie kojarzę z Olszyna nikogo ale nie wszyscy maja wpisane miejsce zamieszkania
polecam http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=853
moze , tu coś znajdziesz dla siebie , przejrzyj sobie
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: