Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
natalina Junior

|
Wysłany: Sob Lip 18, 2009 6:10 pm Temat postu: |
|
|
Pigułki nie są sterydami. Mogą jednak wpłynąć na poziom glukozy, bo oddziaływują między innymi na wątrobę, a ta bierze ważny udział w przetwarzaniu cukru. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Charisma Junior

|
Wysłany: Pią Lut 17, 2012 9:03 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
mam problem z badaniem cukru we krwi po obciązeniu glukozą w trakcie ciąży.
Wiem , ze jest wątek o ciązy ale to bardziej dotyczy cukrzycy i tego badania.
Mam dwóch lekarzy prowadzacych ciąże ( jeden NFZ, a drugi prywatnie dla dodatkowych USG) jeden lekarz stwierdzi ,ze teraz juz sie nie bada poziomu cukry po obciazeniu glukozą osób z toczniem i bioracych sterydy tylko wystarczy tygodniowy pomiar glukomerem 4 x dziennie,a drugi lekarz zlecil badanie z obciazenie. Mam dylemat, bo po badaniu tygodniowym wyszly mi podwyzszone wartości pwyzej normy 140 . lekarz zalecil diete i po tym pomiary mieszcza sie w normie. Nie robilam pomiaru z obciazeniem glukozą, ale czy w takim przypadku jesli mialam za wysokie wyniki jest sens obciazania glukoza organizmu w ktrorym i tak jest podwyzszona wartośc cukru???
czy taki skok cukru po glukozie nie bedzie bardziej szkodliwy, przeciez skoki sa najgorsze przy cukrzycy( nawet ciążowej).
Tyle zdazyłam poczytac w necie ,ale o przeciwsazaniu do obciazenia glukoza do badania dla osob z toczniem to jeszcze nigdzie.
Czy ktos moglby mi coś poradzić?albo podzielic sie doświadczeniem w tym temacie.
Pozdrawiam po długiej nieobecności  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ankanow62 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Kwi 13, 2012 8:20 pm Temat postu: |
|
|
jest może ktos z cukrzycą na forum?ja sie zglaszam w klubie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pią Kwi 13, 2012 8:56 pm Temat postu: |
|
|
bierzesz leki ?
ja sama mam tylko podwyższony cukier nie na tyle zeby właczyć leczenie
u mnie cukier wynosi 125- 130 na czczo
musze pilnować diety _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pią Kwi 13, 2012 9:11 pm Temat postu: |
|
|
biore leki Moniko ale ty na czczo masz za wysoki poziom cukru i nie chce byc tu zlym prorokiem ale moze byc to wstep do cukrzycy,teraz to juz jest pewnie zła tolerancja glukozy na czczo...wez glukometr,mierz codziennie 4 razy i zobaczymy...nie bagatelizuj tego |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pią Kwi 13, 2012 9:57 pm Temat postu: |
|
|
wiem ze jest za wysoki
potrzebne mi będą paski wiec muszę jechać do mojej lekarki
ty masz cukrzyce posterydową?
jesteś na tabletkach czy insulinie ?
znam kilka osob ktore mają cukrzyce posterydową w toczniu , wiekszość na insulinie
miałam w szpitalu badany cukier codziennie 4 razy a przez pewnien czas nawet 6 razy
jesli nie właczyli leczenia to chyba nie było tak zle,
były wartosci troche zawyżone ale niezbyt duzo _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pią Kwi 13, 2012 10:10 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: |
ty masz cukrzyce posterydową? |
Nie wiem Monika,nie wykluczone ze to posterydowa ale pewnosci nie ma..biore Metformax SR 500..w szpitalu po badaniach tez sie tym nikt nie przejął dopiero pewnego dnia w domu,cukier na czczo wyskoczył mi 200 i trzeba bylo zadzialać  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pią Kwi 13, 2012 10:14 pm Temat postu: |
|
|
czyli to uczucie ze ciagle chce się pic i wydaje mi się ze tej wodzie ktorą wypiłam mogę się z łatwościa utopic to moze byc cukier ?
trochę mnie zmobilizowałaś a to juz duzo
nie wiem czy alawa nie ma takze problemow z cukrem
moze sie odezwie _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pią Kwi 13, 2012 10:18 pm Temat postu: |
|
|
częsciej niz zwykle w nocy oddaje mocz,pije wiecej i miewam uczucia gorących dloni i stóp,nadmiernie się poce....Monika to nie żarty,badaj czesto cukier |
|
Powrót do góry |
|
 |
darekuu9 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Kwi 13, 2012 10:37 pm Temat postu: |
|
|
Nie wiem jak jest w cukrzycy po sterydowej, ale czytałem że jeżeli bez sterydów ktoś z nie rozpoznaną cukrzycą ma cukry ponad 200, to w 95% oznacza cukrzycę autoimmunologiczną.
Mój brat posiada takową. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pią Kwi 13, 2012 10:39 pm Temat postu: |
|
|
gorące stopy i ręce mam nawet zimną, tak od roku, kiedys nosilam 2 pary rękawiczek,i 2 pary skarpet bo tak mi było zimno a teraz moge chodzic bez mam uczucie ze mnie wrecz dłonie i stopy palą z gorąca, pocę sie bardzo, w nocy wstaję kilka razy
i pije piję
w poniedziałek idę do lekarza powiem co się dzieje i zrobię badania ,kupie glukometr i paski _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Joanna888 Junior

|
Wysłany: Pią Kwi 20, 2012 1:20 pm Temat postu: |
|
|
W moim przypadku cukrzyca posterydowa wystąpiła po podaniu trzeciej dawki pulsu solu medrolu, wówczas poziom cukru był 500 i od razu podłączyli mnie pod pompę insulinową, a później już cukry były w okolicach 300 jednostek. Trochę byłam przerażona bo już tyle różnych dodatków do tocznia a tu jeszcze cukrzyca Przyszła do mnie Pani dr diabetolog i trochę mnie uspokoiła mówiąc że to minie z czasem jak będę mieć mniejsze dawki sterydów... i miała rację ...Dalej jestem na insulinie i diecie ale poziomy cukrów są już coraz niższe .... rano zawsze są między 80 a 90 a po posiłku plus insulina około 120-130 ... teraz trochę muszę zmniejszać podawanie ilości jednostek insuliny bo mam mniejsze dawki sterydów plus mykofenolan mofetylu. Rozmawiałam z dr i powiedziała że z czasem będzie można przejść na tabletki pozniej już całkiem zrezygnować z leków cukrzycowych. Z tego co wiem i z rozmów z różnymi pacjentami na oddziale u których wystąpiła cukrzyca posterydowa to można z tego z czasem wyjść trzymając się diety i będąc pod kontrolą diabetologa. I później znowu jeść słodycze  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|