Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Witam
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
slodziutka
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Kwi 14, 2012 8:12 pm    Temat postu: Witam Odpowiedz z cytatem

podejrzewam u siebie fenomen Raynauda. Znalazłam to forum z wątkiem o zespole Raynauda i postanowiłam tutaj się poradzić.

Otóż, ok miesiąc temu obudziłam sie z odczuciem jakby zbliżało sie przeziębienie (głos miałam jak przy katarze, taki tubalny, ale katar sie w ogóle nie pojawił, tak jakbym długo nawdychała sie zimnego powietrza), po rogrzaniu się w łóżeczku, piciu litrów ciepłych/gorących płynów wszystko wróciło do normy.
Po kilku dniach najadłam się zimnych nóżek w galarecie i objawy wróciły nasilone odczuciem zimnego języka, pieczeniem i uczuciem suchości w gardle i oskrzelach. Po ponownym 3 dniowym rozgrzaniu się znowu nastąpiła poprawa do czasu kiedy spędziłam dośc intensywne 2 dniowe załatwianie spraw na mieście. Akurat było ochłodzenie.

I po tym zaczął sie koszmar. Uczucie zimnego języka, które było trudno rozgrzać, mam astmę więc doszły duszności, pieczenie w przełyku.

Myślałam, że jak znowu się rozgrzeje w domu przez kilka dni to będzie lepiej, a tu nic. Picie ciepłej/gorącej wody, jedzenie tylko ciepłych posiłków pomaga na krótko, inhalacje gorącą wody właściwie przestały pomagać.
W domu nie pozwalam wyłączyć ogrzewania, staram się jeśc tylko ciepłe posiłki, nawet chleb wsadzam do tostera, bo inaczej czuje w buzi jakby był zimny.
Czasami jest tak że mam zimny bądz nawet lodowaty język, a czasami zimno mi w okrzela, płuca, przełyk, tak jak by to powietrze się nie nagrzewało.
Prześwietlenie płuc w porządku, morfologia też, crp 1
Lekarz stwierdził, że to zapalenie płuc, dostałam antybiotyk (oczywiście nic nie pomógł), 5 innych lekarzy wykluczyło zapalenie płuc.
Jeden lekarz powiedział, że to moze być objaw wywołany przez grzybicę, bo aktualnie z takową się zmagam (obłożony język, grzybica jelit). Ale jakoś powoli przestaje w to wierzyć, bo dlaczego uczucie zimna zaczęło pojawiać sie po kontakcie z zimnym powietrzem bądz posiłkiem? Wcześniej piłam zimną wodę i nic mi nie było, a grzybice już miałam.
Żaden lekarz nie bierze mnie na poważnie, od każdego usłyszałam, żebym poszła do psychiatry...
Nie mam już siły.
Nie chodzi mi o to , żeby przez internet ktoś mi postawił diagnoze (chociaż gdyby była taka możliwość, to życie w takich przypadkach było by choć trochę prostsze).
Nie mam już zielonego pojęcia do jakiego lekarza mam się udać. Przeczytałam, że w tej chorobie /przypadłości to do reuamatologa bądź dermatologa. Ale przecież z zimnym językiem nie pójde do w/w specjalistów. Jak uważacie gdzie powinnam sie udac???

Mam jeszcze pytanie, odnośnie leczenia grzybicy. Biorę na nią flukonazole. Przeczytałam na jakimś forum, że ten lek może powodować zaostrzenie objawów Raynauda. Czy ktoś coś wie na ten temat?

Ostatnio zmieniony przez slodziutka dnia Sob Kwi 14, 2012 8:33 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sob Kwi 14, 2012 8:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj na forum Smile
wydzieliłam Twój post i przeniosłam tutaj - żeby było czytelniej

Powrót do góry
Pluskotka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Kwi 14, 2012 8:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

(usunięte)

Ostatnio zmieniony przez Pluskotka dnia Pon Lis 18, 2013 2:26 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
marciakk
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Sob Kwi 14, 2012 8:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja również witam Smile
slodziutka
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Kwi 14, 2012 8:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dziekuje za miłe przywitanie Smile

Pluskotka napisał:
A masz podobne objawy na dłoniach? To znaczy zimne i w podejrzanych kolorach w reakcji na niskie temperatury?

zime dłonie i stopy to ja mam od kiedy pamiętam. Podejrzanych kolorów nigdy nie zauważyłam, ale moja siostra kilka dobrych lat temu w wakacje zapytała mnie się dlaczego mam takie sine stopy.... ja nie widziałam, żeby były sine... Rolling Eyes
nigdy sie tym nie przejmowałam, żyje z tym od kiedy pamiętam więc było to dla mnie normalne, podejrzewałam złe krązenie.
Powrót do góry
Karii
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Kwi 14, 2012 9:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Smile
monia85
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Kwi 14, 2012 9:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj na forum Smile

Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
alawa
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Kwi 14, 2012 10:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj.Powodzenia w szukaniu przyczyn kłopotów.
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sob Kwi 14, 2012 10:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam serdecznie
bellybelly
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Kwi 14, 2012 10:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Smile
Ja z zimnymi, sinymi rękoma i nogami uderzyłabym do chirurga naczyniowego. Natomiast z językiem i całą resztą neurolog raczej Cię nie wygoni bez badania do psychiatry Smile
Takie są moje propozycje ale jest tu kilka bardziej ode mnie kompetentnych osób Smile
Małgosia1
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Kwi 14, 2012 11:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Laughing

Ja jestem "szczęśliwą" posiadaczką renka i jestem pod opieką poradni chorób naczyń, czyli tak jak belly napisała chirurgów naczyniowych. Jak zmarznę porządnie to kostnieję wszędzie. Nie jem i nie piję zimnych , mrożonych napojów i dań. Sałatki, serki itp., które były w lodówce najpierw muszą postać w temp. pokojowej. Laughing Idzie jednak z tym żyć. Biorę leki i nie jest źle. Laughing
Powrót do góry
Łukasz F.
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Kwi 16, 2012 10:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj,
objawy rzeczywiście podejrzane. Oby w końcu trafił się specjalista, który podejdzie rzeczowo do sprawy.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
kina
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Kwi 17, 2012 2:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam!!
Nie słyszałam żeby fluconazole miał jakiś wpływ na objaw raynouda. Ale spróbuję jeszcze poszukać. Jeśli borykasz się z przewlekłą grzybicą to polecam zmaksymalizowany kwas kaprylowy firmy solgar. Firma porządna, ma bardzo dobre jakościowo produkty, przebadane (jeśli mam już stosować jakiś suplement to zawsze tej firmy-mam wtedy 100% pewności że zadziała-firma ta ma jedną wadę-jest droga-ale są to dobrze zainwestowane pieniądze).
Pozdrawiam!!
Powrót do góry
Ankanow62
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Kwi 17, 2012 3:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kina ale słodziutka bierze to na grzybice...
Cytat:
Mam jeszcze pytanie, odnośnie leczenia grzybicy. Biorę na nią flukonazole
Powrót do góry
kina
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Kwi 17, 2012 4:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jedno nie wyklucza drugiego. Kwas kaprylowy można brać przewlekle-to jest tylko kwas tłuszczowy,nasycony,oktanowy-nie daje interakcji z innymi lekami (tak jak flukonazol) jest całkowicie bezpieczny. A wiadomo flukonazolu nie można brać w nieskończoność a grzybica lubi nawracać. I tak tylko wspomniałam o tym kwasie przy okazji.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: