Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
taja Junior

|
Wysłany: Pon Cze 25, 2012 12:47 pm Temat postu: Świeżynka wita :) |
|
|
Witam wszystkich Forumowiczów
Jestem tutaj totalną świeżynką, więc z góry przepraszam za moją niewiedzę
Przygnały mnie tutaj tylko i wyłącznie moje przypuszczenia i tak naprawdę nie wiem czy chciałabym żebyście popukali się w czoło i pomyśleli „czego Ty tu szukasz?” czy może szukam potwierdzenia moich przypuszczeń żeby zacząć działać…..
Pół roku temu zaczęły się moje problemy ze stawami. Może nie zwróciłabym na nie uwagi gdyby nie fakt,ze najpierw pojawily się poranne problemy z założeniem obrączki. Stopniowo stawy się powiększały i teraz już mogę zapomnieć o pierścionkach nawet wieczorem. Dodam, że ostatnio nie przytyłam , a wręcz przeciwnie. W ciągu roku schudłam ponad 10 kg (nie samoistnie, byłam na diecie) . Do tego poranna sztywność, która zaczęła mi doskwierać.
Lekarz pierwszego kontaktu dał mi skierowanie na badania i do reumatologa. Badania ok.- CRP i OB. W normie.
Reumatolog zaobserwował objaw Reynauda (co potwierdziła kapilaroskopia) i przepisał Halidor oraz skierował na dokładne badania.
Na badaniach wyszły mi przeciwciała przeciwjądrowe ANA w mianie 1:1000, typ świecenia homogenny, antygen dsDNA „silnie pozytywny”.
Lekarz powiedział, że na razie zakładamy optymistyczną wersję, czyli gościec. Nie chciał zdradzić jaka jest wersja pesymistyczna. Dostałam skierowanie na badanie dna oka i jeśli wyjdzie pozytywnie – mam zacząć brać Arechine i w sierpniu do kontroli.
Powiem jeszcze tylko tyle, że około 10 lat temu stwierdzono u mnie neuralgię nerwu trójdzielnego (gdzieś czytałam, że to również może mieć wpływ na diagnozę) i od miesiąca mam notorycznie stan podgorączkowy oraz bąble na wewnętrznej stronie dolnej wargi.
Czy ktoś z Was ma może podobną historię? Czy może przesadzam ?
Będę wdzięczna za sugestie.
Pozdrawiam,
t. |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Cze 25, 2012 12:52 pm Temat postu: |
|
|
Taja - witaj na forum  _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewelina266 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Cze 25, 2012 1:05 pm Temat postu: |
|
|
Witaj
Nie wydaje mi się, zebyś przesadzała. Wyniki i objawy mówią same za siebie. Z pewnością jest to choroba tkanki łącznej. Żeby było wiadomo co dokłądnie to powinnaś mieć zrobione kolejne badania. Może położyć się na oddział? Musisz drążyć temat. _________________ Zbieram siły do walki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
marciakk Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pon Cze 25, 2012 2:45 pm Temat postu: |
|
|
Witaj na forum! Dobrze, że lekarze działają sprawnie, na pewno nie przesadzasz i trzeba dążyć do tego, aby objawy nie dokuczały Ci - a jak teraz ze stawami przy tych stanach podgorączkowych? _________________ The best way to predict the future is to invent it.
Alan Kay |
|
Powrót do góry |
|
 |
taja Junior

|
Wysłany: Pon Cze 25, 2012 2:51 pm Temat postu: |
|
|
dzięki za powitanie
niestety dopiero od jakiegoś czasu mierzę temperaturę, więc nie wiem czy to ma jakiś wpływ. stawy coraz gorzej niestety i jeszcze ból pleców ostatnio mi dokucza,ale nie wiem czy to ze sobą powiązane  |
|
Powrót do góry |
|
 |
folka Master butterfly

|
Wysłany: Pon Cze 25, 2012 3:37 pm Temat postu: |
|
|
Witaj świeżynko  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kina Master butterfly

|
Wysłany: Pon Cze 25, 2012 5:34 pm Temat postu: |
|
|
Witam!!
Niestety nie ma co owijać w bawełnę masz już 3 (4 potrzeba do pewnej diagnozy) pewne kryteria tocznia w tym bardzo specyficzne przeciwciała dsDNA-na gościec to nie wygląda!! Może jak zaczniesz brać leki to chorobę da się zadusic nim pożądnie sie rozkręci!!
Pozdrawiam serdecznie!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
alawa Master butterfly

|
Wysłany: Pon Cze 25, 2012 6:50 pm Temat postu: |
|
|
Witaj!
Powodzenia w diagnozowaniu życzę. |
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Pon Cze 25, 2012 7:46 pm Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko na forum  _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pon Cze 25, 2012 8:34 pm Temat postu: |
|
|
witam i ja serdecznie _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly

|
Wysłany: Wto Cze 26, 2012 10:18 am Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko i życzę trafionej diagnozy. Nie daj się zbyć lekarzom tylko dąż do konkretnych danych. Może faktycznie oddzial byłby pomocny.
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
 |
kiniamil Senior

|
Wysłany: Wto Cze 26, 2012 11:09 am Temat postu: |
|
|
Witam, tak jak poprzedniczki pisały, może warto poprosić reumatologa o skierowanie do szpitala na oddział reumatologii, w celu głębszej diagnozy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
taja Junior

|
Wysłany: Wto Cze 26, 2012 12:10 pm Temat postu: |
|
|
witam Wszystkich jeszcze raz i dzięki za zainteresowanie, człowiek od razu lepiej się czuje
może i położenie się na oddział byłoby dobrym rozwiązaniem, ale nie wiem czy powinnam lekarzowi mówić co ma ze mną zrobić zacznę brać ten lek i w sierpniu może powie mi co dalej ?? tak naprawdę to nie powiedział jaka jest diagnoza. trochę mnie to dziwi, że każe mi brak lek, nie wiedząc na co choruję. może lepiej zmienić lekarza???  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kina Master butterfly

|
Wysłany: Wto Cze 26, 2012 12:28 pm Temat postu: |
|
|
Lekarz jest ostrożny i pewnie potrzebuje więcej danych potwierdzających diagnozę. Arechin nie jest jakimś agresywnym lekiem więc spokojnie możesz brać-zaleca się go w toczniu i rzs. A jak tam badania moczu u Ciebie i morfologia z rozmazem-miałaś może ostatnio robione?
Myślę,że dobrze by było jakby cie położyli na oddział celem dogłębnej diagnostyki!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
taja Junior

|
Wysłany: Wto Cze 26, 2012 12:43 pm Temat postu: |
|
|
kina napisał: |
Lekarz jest ostrożny i pewnie potrzebuje więcej danych potwierdzających diagnozę. Arechin nie jest jakimś agresywnym lekiem więc spokojnie możesz brać-zaleca się go w toczniu i rzs. A jak tam badania moczu u Ciebie i morfologia z rozmazem-miałaś może ostatnio robione?
Myślę,że dobrze by było jakby cie położyli na oddział celem dogłębnej diagnostyki!! |
tak, poza tym co opisałam wszystko mam ok. dopiero te specyficzne badania, przeciwciała, wyszły mi "podpadające".
skoro mówisz,że ten lek nie jest agresywny to może zaufam lekarzowi i poczekam jeszcze na sierpniowa wizytę i wtedy się uprę, że chcę na oddział  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|