|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
migaweczka Junior

|
Wysłany: Sro Sie 01, 2012 2:56 pm Temat postu: |
|
|
Przeczytałam wszystko w temacie wypadających włosów...
I właściwie piszę, żeby otrzymać wsparcie, bo wszystkie z moich prób zawiodły. Włosy zaczęły mi wypadać w maju. Po miesiącu zaczęłam się denerwować, zmieniłam szampon, kupiłam Wax, odżywkę, spray Pokrzepol, zaczęłam łykać H-pantoten. Piłam pokrzywę, uskuteczniałam masaż głowy i nic... Zostało mi najwyżej połowa włosów na głowie i wciąż wypadają całe pasma. Zrobiłam badania- wyniki morfologii i moczu dobre, 2 miesiące temu też były dobre... Jestem aktualnie na 8 mg medrolu, czuję się nie najlepiej, ale bywało gorzej. Jestem cały czas zmęczona i senna, tracę masę i apetyt.
Czy włosy mogą mi wypadać od nadmiaru sterydów czy raczej trzeba by spodziewać się zaostrzenia tocznia? Jak myślicie? _________________ Jesteś kimś, ponieważ jesteś sobą. |
|
Powrót do góry |
|
 |
didulka Master butterfly

|
Wysłany: Sro Sie 01, 2012 8:01 pm Temat postu: |
|
|
Mnie w trakcie zaostrzenia wypadly dwa razy ostatnio w zeszlym roku, tylko ja bylam calkowicie lysa.
Stosowalam protopic i to mrozenie nie pamietam nazwy |
|
Powrót do góry |
|
 |
abisynka Master butterfly

|
Wysłany: Sro Sie 01, 2012 11:54 pm Temat postu: |
|
|
na szczęście nie mam aż takiego problemu z włosami jak wy, bo nie łykam żadnych setrydów i innych leków a i ew tocznia czy cos tam mam na razie nie zdiagnozowane (obserwacja bo wyniki takie sobie), więc nie można porównać ze sobą tego problemu
ale od lat wypadają mi włosy w dużych ilościach. Ostatnie dwa lata dość dużo i zaczęły mi się robić większe zakola. Doszło do tego że czesałam włosy raz dziennie z obawy że więcej ich wyjdzie. Za namową znajomej kupiłam szampon w aptece RADICAL - szampon wzmacniajacy do włosów zniszczonych i wypadajacych, zawiera gównie wyciąg ze skrzypu polnego. Znajoma miała liche włosy i po latach mycia ma gęsta czuprynę więc i ja się skusiłam. Myję już czwarty miesiąc (codziennie, masując delikatnie skórę głowy). Efekt jest taki że mam pełno nowych włosów (1-5 cm, i szybko rosną). W moim przypadku ten szampon działa. Mojej mamie też zaczęły się wzmacniać włosy choć idzie jej to znacznie wolniej, stosuje też mgiełkę zamiast lakierów.
Z tej samej serii jest maseczka do włosów oraz mgiełka w spray'u zamiast lakieru do włosów - wzmacnia i pomaga utrwalić fryzurę a nie niszczy wsłosów jak lakiery, co jest ważne w wypadajacych włosach.
W aptece szampon kosztuje ok 25-30zł za 300ml, mają 3 rodzaje (wzmacniajacy do wypadających włosów, do farbowanych i do przetłuszczajacych). Ten sam szampon w Rossmanie kosztuje 9zł (wszystko jest identyczne i ja kupuję ten z rossmana), tam mają dwa rodzaje tylko do zniszczonych i do farowanych, oraz mają maseczke i mgiełkę - one też po ok 9zł
Nie wiem czy wam pomoże, trudno powiedzieć, ale na pewno nie zaszkodzi chyba że ktoś jest uczulony na składniki!
Można myć włosy codziennie, nawet ładnie pachnie i jest dość wydajny, na krótkie włosy przy codziennym myciu wystarczy na miesiąć, na długie pewnie nie, choć mi starcza tak na styk  _________________ "wiedzieć to znać swoje przeznaczenie" |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sie 02, 2012 7:43 am Temat postu: |
|
|
Zanim zachorowałam na toczeń, używałam toniku i szamponu do włosów Garnier Neril. Dawały super efekt. Słabe włosy - te, które i tak miały wylecieć, wypadały, a w ich miejsce szybciutko odrastały nowe, zdrowe.
Teraz stosuję raz w tygodniu odżywkę Wax, ale to bardziej tak profilaktycznie, bo włosy mam gęściejsze i mocniejsze niż przed chorobą . Doustnie biorę Belissę. A 2 lata temu było na tyle już źle, że kupowałam perukę... _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
kina Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sie 02, 2012 7:55 am Temat postu: |
|
|
Monia belissa to preparat do du....-szkoda żołądka dla niego-moja kumpla badała kiedyś skład na ćwiczeniach na uczelni i substancje tam zawarte były ale w śladowych ilościach |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ankanow62 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sie 02, 2012 8:34 am Temat postu: |
|
|
Migaweczko,8 mg medrolu to nie jest duzo i nie sadze zeby to byl powod...a jak przeciwciala?moze to zaostrzenie o ktorym nie wiesz.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sie 02, 2012 8:38 am Temat postu: |
|
|
Kina - dobrze wiedzieć... W takim razie go zmienię na coś innego. Polecasz coś? Ale tak, żeby cena nie zwaliła z nóg  _________________
|
Powrót do góry |
|
 |
kina Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sie 02, 2012 10:20 am Temat postu: |
|
|
Dobry jest biotebal 5-po pierwsze jest to lek a nie suplement diety, kosztuje około 30 zł za 30 tabl(1 tabl/dzień). Dużo pacjentek u nas chwali sobie!
No i oczywiście Solgar Formuła Włosy Skóra Paznokcie jest rewelacyjny ale droższy 62zł za 60 tabl (1 lub 2/dzień)-ale jakby brać 1 dziennie to cenowo wyjdzie tyle co biotebal! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ziarenko Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sie 02, 2012 10:36 am Temat postu: |
|
|
Kino, jak oceniasz preparat Merz Special?
Mojej Mamie zalecił ów preparat dermatolog. Przyczyna wypadania włosów była odmienna niż w przypadku większości z nas, natomiast przyniósł on w połączeniu ze stosowaniem szamponu i toniku do włosów Neril naprawdę pozytywne rezultaty. _________________
rozjaśnia się we mnie
wyjaśnia jaśniej
|
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sie 02, 2012 10:51 am Temat postu: |
|
|
Kina - dzięki, zakupię następnym razem Biotebal. Znalazłam go w mojej aptece internetowej dużo taniej  _________________
|
Powrót do góry |
|
 |
kina Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sie 02, 2012 11:09 am Temat postu: |
|
|
Merz-special to dobry preparat o ugruntowanej już pozycji-jest na rynku ładnych parę lat. Koszt miesięcznej kuracji to około 50 zł ale często można złapać promocję na ten preparat. Godny polecenia, solidna firma go produkuje.
Monia85-super,że znalazłaś w dobrej cenie biotebal-zawsze kilka zł zaoszczędzone  |
|
Powrót do góry |
|
 |
migaweczka Junior

|
Wysłany: Czw Sie 02, 2012 12:07 pm Temat postu: |
|
|
Co to za zaostrzenie, o którym się nie wie każdy chciałby takie mieć
A tak na serio, to dziś zrobiłam pobranie na poziom przeciwciał, więc za 2 tygodnie będę wiedziała, co w trawie piszczy. _________________ Jesteś kimś, ponieważ jesteś sobą. |
|
Powrót do góry |
|
 |
migaweczka Junior

|
Wysłany: Czw Sie 16, 2012 4:18 pm Temat postu: |
|
|
oto wyniki moich PPJ:
stężenie IgG anty dsDNA na poziomie 50 IU/ml.
Interpretacja: dodatnie.
Zakres: <10 ujemne
>15 dodatnie
10-15_graniczne
Czytałam sporo o przeciwciałach w przyklejonym temacie, ale nie mam pojęcia, czy to dużo, czy mało...
Włosy wciąż jak wypadały, tak wypadają. Wynik mam w ręce i dalej nie wiem, czy przyczyną wypadania może być zbliżające się zaostrzenie?
Na pewno wiele z Was miało takie badania. Jakie górne wartości "udało się" Wam osiągnąć? _________________ Jesteś kimś, ponieważ jesteś sobą. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Nina Kadet

|
Wysłany: Wto Sie 21, 2012 1:03 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
Ja też mam straszny problem w wypadaniem włosów - praktycznie co rano mam w rękach jakiś sporej wielkości "loczek". Wprawdzie nowe włoski rosną ale te, które już urosły natychmiast wypadają. Czy ktoś używał Alpicort E albo Loxon 5%? To preparaty na łysienie androgenowe (tak doczytałam) ale czy na nasze "toczniowe" problemy z włosami też się nadaje? Na początku choroby lekarz-reumatolog przepisał mi właśnie Alpicort E ale zalecił bardzo ostrożne dawkowanie. Alpicort zawiera "Estradioli benzoas" w składzie. Estradiol to hormon i to może dlatego. Macie jakieś doświadczenia z tymi preparatami? |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Wrz 12, 2012 5:08 pm Temat postu: |
|
|
kina napisał: |
Dobry jest biotebal 5-po pierwsze jest to lek a nie suplement diety, kosztuje około 30 zł za 30 tabl(1 tabl/dzień). Dużo pacjentek u nas chwali sobie! |
Zakupiłam Biotebal 5 i niedługo zacznę brać. Najpierw tylko wykończę tę nieszczęsną Belissę, bo zostało trochę tabletek.
Dam znać jak efekty, za jakiś czas  _________________
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|