Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"
 
 Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

sernik dla alawa i nie tylko

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
nenekuku
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 06 Mar 2010
Posty: 1156
Skąd: Chorzów

PostWysłany: Nie Mar 06, 2011 9:42 pm    Temat postu: sernik dla alawa i nie tylko Odpowiedz z cytatem

Na specjalne zamówienie sernik który udaje się zawsze.
1 kg sera białego 2 razy zmielonego ja kupuję ten w kubełku
20dkg masła
5 jajek
1/3 szklanki kaszy manny
szklanka cukru
cukier wanilinowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
rodzynki i skórka pomarańczowa - ja lubię cytrynową
Masło , żółtka, cukier ( ilość cukru dowolnie można zmniejszać i zwiększać do smaku) utrzeć dodać mąkę, proszek do pieczenia i kaszę mannę a następnie ucierając dodawać ser, na koniec bakalie. Ubić pianę z białek . Dodać delikatnie ubite białka. Wlać do blachy posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą o średnicy około 24 cm.Włożyć całość do nagrzanego na 180-200 piekarnika. Piec około godziny , godziny 10 min. Jeśli zbytnio sie rumieni przykryć folią aluminiową.Pod koniec pieczenia obniżyć temp. na 10 min przed końcem na 150-130. Po zakończeniu pieczeniu wyłączyć piekarnik ale nie otwierać - na około 15 min potem uchylić drzwiczki i znowu poczekać z wyciągnięciem około 15 min. Te zabiegi są po to aby ciasto nie opadło. Można dawać na spód kruche ciasto na góre kruszonkę według fantazji "pieczyciela" . Smacznego.
_________________

http://nenekuku.blox.pl/html
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
monia85
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 7053
Skąd: okolice Wyszogrodu

PostWysłany: Pon Sie 20, 2012 2:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dopiszę się ze swoim sernikiem.
W sumie to nie jest mój tylko Gordona Ramsay'a Wink

Sernik z czekoladą

Porcja dla 8-10 osób:
- 150 g ciasteczek owsianych
- 15 g prażonych płatków migdałowych
- 60 g masła, rozpuszczonego
- 75 g ciemnej czekolady (min. zawartość kakao 65%), połamanej na kawałki
- 150 g cukru pudru
- 250 ml kwaśnej śmietany
- 600 g kremowego twarogu
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka zapachu waniliowego

Rozgrzej piekarnik do 170 C i nasmaruj masłem okrągłą formę do pieczenia o średnicy 23 cm. Połam ciastka na małe kawałki i wrzuć do miski robota kuchennego wraz z migdałami. Zmiksuj na drobne okruszki. Dodaj rozpuszczone masło i miksuj do otrzymania jednolitej masy. Przełóż ją do formy i rozprowadź szpatułką. Piecz 10-15 minut w rozgrzanym piekarniku.
Zmniejsz temperaturę do 140 C. W żaroodpornej misce, ustawionej nad garnkiem z wrzącą wodą, rozpuść czekoladę. Mieszaj, aż osiągnie gładką konsystencję i zestaw z ognia.
W dużej misce zmiksuj pozostałe składniki. Otrzymaną masę nałóż do formy i wyrównaj jej powierzchnię, by usunąć duże bąble powietrza. Polej na wierzchu rozpuszczoną czekoladą, tworząc różnorodne zawijasy.
Piecz 30 minut, aż masa serowa zetnie się na brzegach, jednak w środku pozostanie niezestalona. Wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto, by powoli ostygło, najlepiej przez noc. Podczas stygnięcia sernik będzie się zestalał. Zbyt wczesne wyjęcie z piekarnika może spowodować, że ciasto opadnie.
Wyjmij sernik z formy i przełóż na talerz lub podstawkę do ciast. Najlepiej podawać po dokładnym wystudzeniu.

Sernik jest bardzo kremowy i delikatny, bo nie ma w nim ani grama mąki czy proszku do pieczenia. Nie jest zbyt słodki, więc można zjeść więcej Wink
_________________


Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Monika B
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004
Posty: 17165

PostWysłany: Wto Sie 21, 2012 9:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Monia nie lubię sernika dla mnie zbyt cięzki ,ale ten wygląda z opisu bardzo dobrze,
chyba upiekę go w najbliższych dniach
dzięki Very Happy
_________________
Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
monia85
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 7053
Skąd: okolice Wyszogrodu

PostWysłany: Wto Sie 21, 2012 9:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jest lekko kwaskowy ze względu na śmietanę. Bardzo kremowy i delikatny no i nie taki słodki Smile
_________________


Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group