Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Agnieszka2211 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sie 28, 2012 6:14 pm Temat postu: Bydgoszczanka wita! |
|
|
Witam!
Mam na imie Agnieszka i mieszkam w okolicy Bydgoszczy.
Od dluzszego czasu mam problemy neurologiczne (zaburzenia eeg, bole glowy, nawet podejrzenie SM bylo, ale wykluczone), teraz walcze z nadcisnieniem. Biore leki, bylo ok pol roku i znowu sie zaczely skoki cisnienie, nawet miewalam 200/140. A mam 28lat i dwojke dzieci (z 4 ciaz).
Narolog zauwazyla u mnie sinienie siatkowate, do tego mam Hashimoto i stwierdzila, ze skoro rezonans glowy ok to moze reumatolog cos pomoze.
Dostalam skierowanie na zespol antyfosfolipidowy - negatywny
i na ANA - pozytywne, bez okreslonego miana.
Poniewaz brak terminow, a na przyszly jeszcze nie ma rejestracji to zrobilam prywatnie ANA2 i dzis dostalam wynik
miano 1:640, obraz swiecenia homogenny i ziarnisty.
powiecie mi czy warto robic jakies badania zanim znajde prywatnie lekarza? Chodzi o oszczednosc czasu głownie.
Troche czytalam dzis i moze podpowiecie mi cos?
Dodam, ze tata po zawale, mama po udarze mozgu, u kuzyna wlasnie stwierdzono twardniejace zapalenie drog zolciowych czy jakos tak.
Babcia miala straszne bole stawow i palce powykrzywiane kazdy staw w swoja strone.
A co mi dolega?
Glownie nerwowosc, zmeczenie, zniechecenie, bole nadgarstkow, ale ostatnio takze lokci, ramion, kolan.
Od roku boli mnie pieta, tak ze czasem kazdy krok wyciska lzy bolu. RTG ok i nie wiedza co to jest, a bol nie ustepuje. Tak samo bol krzyza - rehabilitacje jeszcze pogorszyly. Generalnie troche sie obawiam sie to pisac, bo mozna popukac sie w czolo... Bynajmniej tak mowi otoczenie, ale pierwsze co po przebudzeniu to czuje bol. W dzien jest w miare, ale wystarczy, ze troche jestem bez ruchu i juz bol dostaje sie w moje cialo.
Moze sie powtarzam, ale dopiero dzis odnalazlam to forum. Bede szczera - po tym wyniku troche mi ciezko na sercu, przede wszystkim z niewiadomej. A jesli sie cos potwierdzi, to czy moje dzieci sa zdrowe?
aaa i jeszcze mam prawdopodobnie endometrioze, ale to sie potwierdzi jesienia po badaniu laparoskopowym.
Pokierujcie mnie prosze troche
witam i pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
kina Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sie 28, 2012 6:35 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Agnieszka!!
No wiele wskazuje na układową chorobę tkanki łącznej.
Miano przeciwciał i typ świecenia to ANA1 a ANA2 to konkretne rodzaje przeciwciał.
Jeśli coś się potwierdzi to dzieci są zdrowe jeśli nie mają rzadnych objawów chorobowych. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wto Sie 28, 2012 6:48 pm Temat postu: |
|
|
czyli napisanie "miano 1:640, swiecenie..." to nie jest ANA2?
a za to skasowali, 150zl, ANA1 niby 60. nosz teraz sie zdenerwowalam.
Mozecie polecic reumatologa z Bydgoszczy? |
|
Powrót do góry |
|
 |
kina Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sie 28, 2012 6:49 pm Temat postu: |
|
|
dokładnie tak to jest ANA1
a nie masz już nic więcej na wyniku napisane? |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sie 28, 2012 6:52 pm Temat postu: |
|
|
Witaj na forum, Agnieszka  _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wto Sie 28, 2012 7:08 pm Temat postu: |
|
|
mam napisane"
przeciwciała prZeciwjądrowe i przeciw cytoplazmatyczne ANA2 (II F Hep-2, DID): dodatnie
metodą immunofluorescencji pośredniej (IIF) stwierdzono obecność przeciwciał przeciwjądrowych w mianie 1:640 dających na komórkach linii Hep-2 obraz świecenia homogenny i ziarnisty.
Metodą immunofdyfuzji nie wykryto przeciwciał przeciw antygenom z grupy ENA (rozpuszczalnym antygenom jądrowym i cytoplazmatycznym). |
|
Powrót do góry |
|
 |
bellybelly Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sie 28, 2012 7:10 pm Temat postu: |
|
|
Witaj na forum
Co do reumatologów w Bydgoszczy to ja osobiście polecam prof Jekę z Biziela i mojego ulubionego dr Ignaczaka również z Biziela.
Miłej lektury forum  _________________ "Nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem." |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wto Sie 28, 2012 7:25 pm Temat postu: |
|
|
A mozesz napisac gdzie przyjmuja?
Bo w necie wyczytalam, ze Jeka w Toruniu. Terminy w Biziela odlegle, na przyszly rok rejestracja w grudniu. Ignaczak nie byl zbyt mily, powiem, ze bardzo olewajacy i potraktowal mnie okropnie |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wto Sie 28, 2012 8:22 pm Temat postu: |
|
|
Jeka w Toruniu. Ja raz pojechłam prywatnie a później już do poradni w Bizielu.
Mi osobiście Ignaczak bardzo przypadł do gustu, prywatnie przyjmuje przy rondzie Jagiellonów i nie mogąc przebrnąć psychicznie bariery rejestracji w poradniach przyszpitalnych, chodzę tam. _________________ "Nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem." |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wto Sie 28, 2012 8:26 pm Temat postu: |
|
|
dzieki! Jutro zadzwonie do niego, sprobowac nie szkodzi. Duma do kieszeni i do boju. Choc dzis przyznam, lekki dolek. Ale jutro bedzie waleczne nastawienie
ide poczytac forum, moze cos mi pomoze.
Bo jestem zielona. Nie mam pojecia o tych wynikach, baaardzo skomplikowane, wiec najlepiej garsc cierpliwosci i udac sie na wizyte.
a jak terminy do Ignaczaka?
co moze byc powiazane jeszcze z moimi wynikami? Bo mam spora teczke i moze cos warto zabrac na wizyte? |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wto Sie 28, 2012 8:46 pm Temat postu: |
|
|
Bierz wszystko co masz...od przybytku głowa nie boli  _________________ "Nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem." |
|
Powrót do góry |
|
 |
kina Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sie 28, 2012 8:53 pm Temat postu: |
|
|
Jak masz taki opis wyniku to zrobili ANA2 tylko nie udało się określić specyficzności tych przeciwciał-tak też się może zdarzyć.
Namiary na lekarzy już masz więc z walecznym nastawieniem działaj! |
|
Powrót do góry |
|
 |
iwus Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sie 28, 2012 9:11 pm Temat postu: |
|
|
Witaj, Agnieszko  |
|
Powrót do góry |
|
 |
renia79 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sie 28, 2012 9:13 pm Temat postu: |
|
|
Nowy członek tej forumowej rodziny wita Ciebie Agnieszko
też gine w tym wszystkim , czekam u swojej pani doktor na kolejne skierowania na badania  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Małgosia1 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sie 28, 2012 10:04 pm Temat postu: |
|
|
Witaj wśród nas  |
|
Powrót do góry |