Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Agata86 Junior

|
Wysłany: Wto Wrz 04, 2012 7:26 pm Temat postu: Jestem nowa... |
|
|
Cześć,
jestem w trakcie diagnozy (może kiedyś opiszę historię bardziej szczegółowo)... Chciałam prosić o informację, gdzie powinnam w Warszawie udać się do reumatologa, który potwierdzi diagnozę i będzie miał możliwość przeprowadzić szczegółowe badania.
Będę wdzięczna za odpowiedź
Ostatnio zmieniony przez Agata86 dnia Sro Wrz 19, 2012 11:31 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Agata86 Junior

|
Wysłany: Wto Wrz 04, 2012 9:32 pm Temat postu: |
|
|
Czytałam już to wszystko, ale to są dość stare posty.
Mam już stertę badań łącznie z ANA (wynik 3200) i chciałam pójść do dobrego reumatologa, który ewentualnie będzie w stanie zrobić dodatkowe badania w celu postawienia diagnozy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Wto Wrz 04, 2012 10:15 pm Temat postu: |
|
|
witaj
moze posty są stare ale lekarze ktorych polecamy czy polecaliśmy, nadal leczą
wiec wiadomosci są aktualne
trochę dziwny wynik ANA ? przepisany dokładnie ?
Miano ANA i typ świecenia
* Miano wskazuje jak wiele razy technik laboratorium musiał rozcieńczyć próbkę, by otrzymać roztwór wolny od przeciwciał przeciwjądrowych, na przykład, miano 1:640 pokazuje większą koncentrację przeciwciał niż miano 1:320 albo 1:160.
* Widoczna znaczna różnica między mianami może wprowadzać w błąd, ponieważ każde rozcieńczenie podwaja ilość badanego roztworu, więc oczywiste jest, że miana rosną gwałtownie (między 1:160 a 1:320 jest tylko jedno rozcieńczenie a wyższy wynik nie musi bezpośrednio świadczyć o większej aktywności choroby) _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agata86 Junior

|
Wysłany: Wto Wrz 04, 2012 10:37 pm Temat postu: |
|
|
Typ świecenia homogenny i ziarnisty, miano 1:3200 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Wto Wrz 04, 2012 10:57 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Agato.
Monika ma rację - to, że post jest stary nie znaczy, że jest nieaktualny.
Dobrze jednak, że zwracasz uwagę.
Miano dość wysokie, więc miej paskudę na oku. Na forum spokojnie wszystko ogarniesz - w razie potrzeby koniec języka za przewodnika i sprawa się wyjaśnia. _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewelina266 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Wrz 05, 2012 7:29 am Temat postu: |
|
|
Może w IR na Spartańskiej spróbuj?
Ja pierwszy raz dzwoniłam, powiedziałam co i jak i dostałam termin. Tylko, ze u mnie chodziło o dziecko więc inny oddział. _________________ Zbieram siły do walki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agata86 Junior

|
Wysłany: Sro Wrz 05, 2012 10:22 am Temat postu: |
|
|
Napiszę może cość więcej, to może łatwiej będzie mi coś doradzić.
Od 4 lat odwiedziłam bardzo dużo specjalistów. Na początku padło podejrzenie SM (głównie przez problemy z okiem, zmęczenie, mrowienie i bóle mięśni). Wyniki badań nie potwierdziły SM i wtedy wszystko zaczęto zwalać na stres. Czułam się raz lepiej, raz gorzej. Po 2 latach powtórzono rezonas – żadnych zmian. Mniej więcej od pół roku moje problemy zdrowotne zaczęły robić się co raz większe. Nabardziej niepokojące to zmęczenie, bóle i męczliwość mięśni, bóle głowy w prawej skroni, ból prawego oka i pogorszenie ostrości wzroku (właśnie w prawym oku). Zaczęłam szukać. W czerwcu miałam dość szczegółowe badania na oddziale okulistyki (badanie w kierunku zaćmy, pole widzenia, badanie dna oka). Okulistę zaniepokoił ból oka, ale nie potrafił znaleźć przyczyny i wysłał mnie do neurologa. W lipcu neurolog z IPiN zlecił mi kolejny rezonans głowy, badanie potencjałów wzrokowych i wykluczył SM. Potem miałam EEG – brak zmian, które mogłyby być przyczyną moich dolegliwości. Wysłał mnie do reumatologa i polecił panią, która była trochę zdziwiona, że przez 4 lata nikt się pewnymi rzeczami nie zainteresował bardziej i zleciła mi naprawdę mnóstwo badań (nie tylko w kierunku chorób reumatycznych, ale też tarczycy, boreliozy, tężyczki, chorób mięśni i inne). Ostatecznie 3 wyniki okazały się być złe – anty TG (3krotne przekroczenie normy), ANA (świecenie homogenne i ziarniste, miano 1:3200) oraz niski poziom witaminy D (poniżej 17). W przyszłym tygodniu idę z wynikami. Ona jest bardzo wnikliwa, ale muszę płacić za wszystkie badania i w razie potrzeby nie będzie szansy na badania na oddziale. Dodatkowo w ciągu ostatniego tygodnia mój problem z okiem zaczął narastać – nie jestem w staniem patrzeć tym okiem, bo mi wszystko przeszkadza, czasem zachodzi mgłą i ciągle mnie boli, a zrobione tydzień temu okulary nie pomagają i nie mogę poświęcać kolejnych tygodni, miesięcy na badania, bo coś się dzieje niedobrego, a ja nie bardzo wiem, co mogę zrobić
Sądzicie, że powinnam zadzwonić do IR i umówić się na wizytę? |
|
Powrót do góry |
|
 |
bellybelly Master butterfly

|
Wysłany: Sro Wrz 05, 2012 10:36 am Temat postu: |
|
|
Witaj
Oczywiście, że możesz iść do IR. Idziesz do rodzinnego ze swoimi wynikami, ten robi wielkie oczy bo nie wie o co biega a Ty prosisz o skierowanie do IR Później postępujesz zgodnie z zasadami rejestracji obowiązującymi w IR (ja jestem z innej okolicy to nie wiem jak to u Ciebie wygląda).
Powodzenia. _________________ "Nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem." |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewelina266 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Wrz 05, 2012 2:21 pm Temat postu: |
|
|
Wychodzi na to (wynik anty TG), ze masz zapalenie tarczycy czyli chorobę Hashimoto. Ale czy tylko to, to nie wiem.
Spróbuj w IR. _________________ Zbieram siły do walki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agata86 Junior

|
Wysłany: Sro Wrz 05, 2012 5:16 pm Temat postu: |
|
|
Mam nadzieję, że uda mi się jakoś szybko dostać do IR, bo to trwa już za długo i wcale nie jest lepiej...  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Misiek70 Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sro Wrz 05, 2012 8:03 pm Temat postu: |
|
|
Cieżko będzie dostać się do poradni IR. W tym roku juz nie chcą umawiać na wizyty do poradni dziecięcej. Podejrzewam, ze to samo dotyczy poradni dla dorosłych... |
|
Powrót do góry |
|
 |
alawa Master butterfly

|
Wysłany: Sro Wrz 05, 2012 8:42 pm Temat postu: |
|
|
Witaj!
Weź od lekarza rodzinnego skierowanie do IR,pójdź z nim i wynikami na izbę przyjęć. Tam lekarz przeprowadzi z Tobą wywiad i w zależności od potrzeby
"ustawi" Cię w kolejkę lub przyjmie od razu. Gdybyś musiała długo czekać to w lecznicy na Pruszkowskiej(poszukaj dokładnie w internecie) przyjmują lekarze ze Spartańskiej.Spróbuj wtedy pójść na wizytę. Ale to wtedy jak ustalą dłuższą kolejkę do szpitala.
Życzę powodzenia w załatwianiu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agata86 Junior

|
Wysłany: Sro Wrz 05, 2012 9:59 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuję za radę.
Mam nadzieję, że uda mi się to jakoś załatwić. |
|
Powrót do góry |
|
 |
aiwka Master butterfly

|
Wysłany: Pon Wrz 10, 2012 7:36 am Temat postu: |
|
|
Witaj moja imienniczko
Chciałam Ci tylko poradzić dokładnie to samo co Alawa. Ja do IR zapisałam się na wizytę, bo miałam dosyć robienia badań prywatnie i braku właśnie perspektyw na dostanie się w razie czego do szpitala. Życzę powodzenia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|