Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Jestem nowa...
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agata86
Junior
Junior

PostWysłany: Czw Wrz 13, 2012 7:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cześć, fajnie, że napisałaś. Ja też mam dość już robienia wszystkiego prywatnie, a najgorsze, że mam dni, że naprawdę źle się czuję i wiem, że to nie może się tak ciągnąć. Dziś dostałam wstępne rozpoznanie - na pewno początek Hashimoto i niezróżnicowana choroba tkanki łącznej, ale podobno żadna z tych chorób nie jest powodem u mnie męczliwości mięśni (nie ma zapalenia) ani bólu oka i problemów ze wzrokiem, więc diagnostyki ciąg dalszy.

Pani doktor chce jednak opinię od okulisty i podać mi Arechin Sad

A co zrobiłaś, żeby zapisać się do IR? Trzeba mieć jakieś skierowanie?
Czy wystarczy jak wezmę od internisty skierowanie, a do tego wyniki i pójdę na izbę przyjęć?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
alawa
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Wrz 16, 2012 9:45 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Weź skierowanie i idź na izbę przyjęć z badaniami.Czy miałaś robione badania EMG mięśni- ja w ten sposób miałam sprawdzany ich stan na początku choroby.Później chorobę potwierdziła jeszcze biopsja mięśni(mam zap. wielomięśniowe).
Powrót do góry
Agata86
Junior
Junior

PostWysłany: Wto Wrz 18, 2012 4:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,

dziękuję bardzo za porady. Jutro idę do lekarza rodzinnego po skierowanie do IR.
Nie miałam EMG mięśni. W piątek mam próbę miasteniczną. Podobno któreś z badań, które miałam sprawdzało, czy nie mam stanu zapalnego mięśni i nic takiego nie ma, więc wykluczono zapalenie mięśni.
Powrót do góry
renia79
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Wrz 18, 2012 7:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj na forum

A ja zadam pytanie, a co ma okulista z Arechinem ??
Mi mimo wady wzroku pani reumatolog dała Arechin, a jak po nim mialam mroczki - stwierdziła, że niepotrzebnie ulotke czytałam Sad
Powrót do góry
Ankanow62
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Wrz 18, 2012 7:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Arechina czesto powoduje zaburzenia wzroku....powinnas chyba zmienic lekarza
Powrót do góry
renia79
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Wrz 18, 2012 7:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dziekuję za odpowiedź.

Jak czytam te Wasze wątki toście mieli od chorobci badań Shocked , ja dostalam tylko podstawową krew, CRF i Ana i nic poza, nawet głupiej tarczycy.
a rtg płuc teraz wykopałam jakiegos z 2002 roku Shocked , a póżniej nic, a u galantej liczby lekarzy co prawd internistów, ale bylam
Powrót do góry
Agata86
Junior
Junior

PostWysłany: Sro Wrz 19, 2012 10:46 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich.

Jestem nowa na forum, chociaż pisałam już w wątku "Poszukuję reumatologa". W ubiegły czwartek dostałam wstępne rozpoznanie - niezróżnicowana choroba tkanki łącznej, ale moja diagnostyka sprawia chyba sporo problemu i jeszcze wciąż zlecane mi są dodatkowe badania. Postanowiłam, że opiszę dokładniej swoją historię - może ktoś ma podobną...

Zaczęło się ponad 4 lata temu - na trzecim roku studiów - któregoś dnia rano poczułam się strasznie słabo, na tyle, że zamiast do szkoły pojechałam do lekarza. Zrobiono mi EKG i kilka innych badań i stwierdzono nerwicę. Było to dla mnie trochę dziwne, ale uwierzyłam. Niedługo potem zaczęła mnie boleć głowa w prawej skroni. Ból pojawiał się bardzo często - kilka razy w tygodniu. Oczywiście zrzucano to na nerwicę. Potem zaczęły się problemy ze stawem żuchwowym. Trafiłam w końcu do chirurga szczękowego, który zlecił nagrzewania i stwierdził, że ze stawem wszystko w porządku, ale być może problem dotyczy mięśnia. Potem zaczęła boleć mnie szyja. Skończyło się na ortopedzie i stwierdzeniu, że to napięcie mięśniowe. I tak przez rok bolała mnie głowa, szyja, a czasem pojawiał się problem ze szczęką. Sytuacja pogorszyła się w październiku 2008 roku. Do bólu głowy, szyi dołączyło drętwienie dłoni w nocy, mrowienie w stopie, bóle mięśni (zwłaszcza łydek), stawów (bolały mnie nawet biodra) i problem z prawym okiem (pogorszenie wzroku). Odwiedziłam wielu lekarzy, większość neurologów po postukaniu młoteczkiem stwierdzała, że nic mi nie dolega. W końcu padło podejrzenie na SM. Zrobiono mi rezonans głowy i na tej podstawie SM wykluczono. W międzyczasie podłamałam się, nabawiłam depresji i przez 1,5 roku brałam na nią lekarstwa oraz regularnie odwiedzała psychiatrę. Objawy pojawiały się i znikały, ale ciągle bolała mnie głowa w prawej skroni. Zaczął też coraz częściej pojawiać się ból za prawym okiem. Latem 2010 roku powtórnie zrobiono mi rezonans, z któego nadal nic nie wynikało. Obiecałam sobie wtedy, że dam sobie z tym wszystkim spokój i przestanę szukać. W listopadzie poprzedniego roku zaczęłam się czuć dużo gorzej. Prawie codziennie bolała mnie głowa w prawej skroni, miałam też ból w prawym oczodole, pogorszyło się widzenie w prawym oku. Potem coraz częściej zaczęły boleć mnie mięśnie (głównie łydki i ramiona), zaczęły się też bardzo szybko męczyć (przy wchodzeniu po schodach, nawet suszeniu włosów). Ciągle miałam zakwasy i byłam zmęczona i tak do lata, a latem było jeszcze gorzej. W czerwcu poszłam do okulisty i okazało się, że przez pół roku wada wzroku w prawym oku powiększyła się o całą dioptrię. Okulista zrobił mi badanie dna oka i stwierdził, że przyczyna musi być neurologiczna i znów padło na SM. Zapisałam się do neurologa z IPiN - zrobił mi rezonans (bez zmian), badanie wzrokowych potencjałów wywołanych (w porządku) i EEG (wynik na pograniczu normy), po czym stwierdził, że neurologicznie jest ok i wysłał do reumatologa. Pani reumatolog zleciła szereg badań:
- pole widzenia, dno oka, ostrość wzroku - wszystkie ok
- badania w kierunku boreliozy - metodą ELisa ujemne, na wynik WB czekam
- próba tężyczkowa - ujemna
- TSH, FT3, FT4, anty TPO, prolaktyna, parathormon - w normie
- antyTG - 272,6 przy normie 115
- elektrolity, fosfataza zasadowa, LDH, kwas moczowy - w normie
- CRP - w normie
- Lipidogram - ok
- proteinogram - w normie
- dopełniacze C3 i C4 - w normie
- p-ciała p/kardiolipinowe ACA IgM i IgG ujemne
- cANCA i pANCA ujemne
- p-ciała p/receptorom acetylocholiny <0,2
- ANA - miano 1:3200, typ świecenia homogenny i ziarnisty (poszczególne poszczególnych rodzajów przeciwciał)
- niedobór witaminy D

No i po tych wszystkich badaniach stwierdzono początek Hashimoto oraz niezróżnicowaną chorobę tkanki łącznej. Reumatolog poprosił o ponowne badanie anty dsDNA, badanie przeciwciał HLA LocusB, USG gałki ocznej, neurlog zlecił rentgen klatki piersiowej oraz próbę miasteniczną i AST. Dodatkowo reumatolog poprosił o opinię okulisty, gdyż chciałby podać mi Arechin. Jednocześnie powiedziano mi, że raczej te przeciwciała przeciwjądrowe nie powodują męczliwości męśni (podobno, któreś z badań potwierdziły, że nie ma ich zapalenia), bólu oka i głowy.

Nie wiem, co mam o tym wszystkim myśleć. Nie chciałabym brać leków nie wiedząc na pewno, czy powinnam, bo chcielibyśmy z mężem starać się o dziecko. Poza tym reumatolog raczej nie uważa, że ANA są przyczyną problemów z mięśniami i okiem, a z tym największy problem.

Jutro idę po skierowanie do IR, żeby skonsultować się z kimś jeszcze.

Czy sądzicie, że jest możliwe, żeby mieć tak wysoki poziom przeciwciał ANA nie będąc chorym na toczeń i podobne?
A może ktoś miał podobne problemy?

Cieszę się, że jest takie miejsce, gdzie można podzielić się tym, co wciąż zaprząta myśli i nie pozwala się skupić na niczym innym
Powrót do góry
Agata86
Junior
Junior

PostWysłany: Sro Wrz 19, 2012 10:46 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przepraszam za zamieszanie - przeniosłam wątek do trgo, który zaczęłam wcześniej
Powrót do góry
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sro Wrz 19, 2012 10:51 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Agata86 napisał:
Przepraszam za zamieszanie - przeniosłam wątek do trgo, który zaczęłam wcześniej

nie ma za co przepraszać, serio Smile

Powrót do góry
Agata86
Junior
Junior

PostWysłany: Sro Wrz 19, 2012 11:00 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A w jaki sposób mogę zmienić nazwę wątku?
Powrót do góry
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sro Wrz 19, 2012 11:04 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wchodzisz w swój pierwszy post Smile dajesz EDIT
w rubryce TEMAT wpisujesz tytuł Smile

dajesz wyślij i gotowe Smile

Powrót do góry
Agata86
Junior
Junior

PostWysłany: Sro Wrz 19, 2012 11:30 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki Smile
Powrót do góry
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Wrz 20, 2012 8:50 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Agadko.. chyba nic oprocz wlazenia oknem, tam gdzie Cie drzwiami wypychaja.. poradzic nie moge ... Confused
Mam nadzije, ze lekarze dojda co i jak... i byc moze potrzebuja na to troszke wiecej czasu....
jestem "za" skonsultowaniem sie z jeszcze innym lekarzem a w razie potrzeby z jeszcze innym.. Wink
Trzymam kciuki! Buziak
Powrót do góry
sylwia27
Junior
Junior

PostWysłany: Czw Wrz 20, 2012 3:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie wiem jaki jest najlepszy reumatolog.Ja leczę się od paru lat w Instytucie Reumatologii na Spartańskiej.To tam poznali się co mi dolega bo w moim mieście do tej pory nie wiedzą co jest i leczyli mnie doraźnie lekami przeciwzapalnymi od których tylko nabawiałam się anemi. Lekarze tam dbają o swoich pacjentów.Nie leczą bo muszą tylko chcą pomóc.Ogólnie miło wspominam pobyt w szpitalu,pozdrawiam
Powrót do góry
Agata86
Junior
Junior

PostWysłany: Czw Wrz 20, 2012 4:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jutro idę do lekarza rodzinnego po skierowanie do IR i będę działać dalej. Mam tylko nadzieję, że to diagnozowanie to nie potrwa już długo, bo mam już trochę dość, a dokuczliwe dolegliwości nie chcą dać o sobie zapomnieć Sad
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

Skocz do: