|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
annaewa32 Junior

|
Wysłany: Nie Lip 01, 2012 8:38 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Proszę doradźcie mi, które przeciwciała przeciwjądrowe mogą mieć związek z chorobą układu pokarmowego (refluks kwaśny, żółciowy, zaburzenia perystaltyki całego układu pokarmowego, problemy z przełykaniem, bóle w klatce piersiowej,żołądku i jelitach, gastropareza, atonia jelit, zaburzenia perystaltyki trzonu przełyku, niewydolność wpustu, wzmożone ciśnienie górnego zwieracza przełyku, cuchnące stolce pokryte śluzem, stan zapalny przełyku z nadżerkami i zapalenie żołądka)? Mam dodatnie ANA 1 miano 1:320, typ homogenny. Wykonam ANA2, czy jest sens robić ANA3? w 2006 r miałam podejrzenie syndromu Sjogrena. Czy powinnam i jest sens wykonać P-ciała przeciw komórkom okładzinowym żołądka (zażywam od 4 lat inhibitory pompy protonowej), P-ciała przeciw komórkom ślinianek ,P-ciała przeciw receptorom acetylocholiny , Przeciwciała przeciw mięśniom poprzecznie prążkowanym (receptorom cholinergicznym) i przeciwko mięśniówce serca (Miasthenia gravis) (IIF)? _________________ "W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca". — Paulo Coelho
"Cud jest najukochańszym dzieckiem wiary".
— Johann Wolfgang Goethe |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Nie Lip 01, 2012 8:56 pm Temat postu: |
|
|
szczerze to nie pomogę po prostu nie wiem,
zazwyczaj jak nie wiem to nie piszę
odpisuję zebyś nie pomyslała ze ktoś cię olewa
nie wiem , przykro mi  _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
annaewa32 Junior

|
Wysłany: Pon Lip 02, 2012 6:50 am Temat postu: |
|
|
Dziękuję Ci za odpowiedź. Zrobię najpierw ANA2 i potem zobaczę. Czy miano przeciwciał 1:320, może występować też u ludzi zdrowych (zdrowa to ja nie jestem), ale chodzi mi o to, czy taki wynik zawsze świadczy o chorobie autoimmunologicznej? _________________ "W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca". — Paulo Coelho
"Cud jest najukochańszym dzieckiem wiary".
— Johann Wolfgang Goethe |
|
Powrót do góry |
|
 |
pokrzywa Junior

|
Wysłany: Pon Paź 22, 2012 9:58 pm Temat postu: |
|
|
po powrocie z wakacji wszystko oszalało,
mam ANA 1:640 i po raz pierwszy dsDNA 1:320, bardzo bolą mnie stawy rąk i nagle, dosłownie w kilka dni wejście na 1 pietro powoduje zadyszkę, bóle w klatce piersiowej
a teraz najważniejsze - zrobiono mi kapilaroskopię - wynik - nie mam choroby tkanki łącznej - czyli co? można mieć ds DNA bez tocznia? _________________ Daleki brzeg |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewelina266 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Paź 23, 2012 8:18 am Temat postu: |
|
|
pokrzywka moja córka ma wysokie ANA, nie ma dodatnich dsDNA a ma stwierdzoną układową ch.t.ł. Kapilaroskopie tez miała robioną i ma wynik OK. Jezlei masz objawy i wyniki dodatnie to raczej masz chorobę, ale czy koniecznie Toczeń to nie mam pojęcia. To już lekarz powinien sie wypowiedzieć. _________________ Zbieram siły do walki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kiniamil Senior

|
|
Powrót do góry |
|
 |
maglia Master butterfly

|
Wysłany: Wto Paź 23, 2012 3:10 pm Temat postu: |
|
|
Czy możecie mi pomóc w interpretacji moich wyników, bo trochę się pogubiłam. Mam stwierdzone Nieokreślone Zajęcie Tkanki Łącznej, ale jako podejrzenie Tocznia Układowego, natomiast moje ostatnie wyniki ANA to:
- miano 1:640 typ świecenia ziarnisty
- nie wykryto przeciwciał przeciw antygenom z grupy ENA
- Scl-70 + (wynik pozytywny)
- PCNA ++ (wynik silnie pozytywny)
Czy ktoś z toczniem miał podobne wyniki ?
Z tego co czytałam Scl-70 występują w twardzinie, sama już nie wiem... _________________ Sprzątanie w domu, w którym dorastają dzieci, jest jak odśnieżanie chodnika zanim przestanie padać.
Phyllis Diller |
|
Powrót do góry |
|
 |
pokrzywa Junior

|
Wysłany: Sro Paź 24, 2012 8:44 pm Temat postu: |
|
|
dzięki za info, choć link wiecej postawił pytań niż odpowiedział ,
czy to faktycznie znaczy że dsDNA jest charakterystyczne dla tocznia układowego? na końcu było interesujące zdanie o sprawdzaniu poziomu przeciwciał w celu kontroli postępów choroby lub efektów leczenia ... jak często powinno się robić badania?
ostatnio miałam robione na początku lipca, przed wakacyjnym wyjazdem czy teraz przy zaostrzeniu objawów jest sens powtórzyć?
wymyśliłam, że zrobię ponowne badania i dopiero potem pójdę do lekarza, niestety naprawde sporo czasu trzeba będzie czekać  _________________ Daleki brzeg |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agnieszka2211 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Paź 24, 2012 8:47 pm Temat postu: |
|
|
ja mialam skontrolowac ANA po miesiacu przyjmowania lekow. Jestem poczatkujaca dopiero w tym, czekam na ten wynik i zobacze jakie dalsze zalecenia beda. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Asona Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sro Paź 24, 2012 9:00 pm Temat postu: |
|
|
Od początku mojej choroby i diagnostyki mam dodatnie p.ciała Ro-52, najnowszy wynik jest silnie pozytywny (+++)-intensywność 26, kontrola (Ws) 124.Wiem tylko tyle, że obecność tych p.ciał może powodować zaburzenia przewodnictwa w mięśniu sercowym. Czy ktoś w Was ma może te p.ciała i orientuje się z czym to jeszcze może być związane (np.miopatia?). |
|
Powrót do góry |
|
 |
kina Master butterfly

|
Wysłany: Czw Paź 25, 2012 1:40 pm Temat postu: |
|
|
Ja mam tylko anty-Ro intensywność 46-z sercem nie mam problemów-bardziej nerki,obwodowy układ nerwowy(parestezje,neuropatie itp),różne wysypki skórne,nadwrażliwość UV no i bóle stawów. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kiniamil Senior

|
Wysłany: Czw Paź 25, 2012 6:40 pm Temat postu: |
|
|
Pokrzywka, u mnie tylko dsDNA wychodzi, choruję na SLE z zajęciem nerek. Tak jak napisali, przeciwciała dsDNA stanowią swoisty marker tocznia. Z drugiej strony powinnaś spełniać jeszcze wiele innych kryteriów. Ja osobiście mam powtarzane te przeciwciała przy każdym pobycie w szpitalu, jeśli lekarz stwierdzi,że należy je powtórzyć, to zrób to:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
pokrzywa Junior

|
Wysłany: Pią Paź 26, 2012 5:51 pm Temat postu: przeciwciała |
|
|
Kaimil ,dzieki, czyli nie wyrzucilam pieniedzy na te badania po paru miesiacach, mam jeszcze jedno dziwaczne pytanie: czy jest jakas roznica miedzy anty dsDNA a zwyklym dsDNA W internecie spotykalam oba pojecia i zastanowilam sie _________________ Daleki brzeg |
|
Powrót do góry |
|
 |
kiniamil Senior

|
Wysłany: Sob Paź 27, 2012 4:35 pm Temat postu: |
|
|
A to ciekawe, aż poszłam sprawdzić moje wyniki i na nich piszą: przeciwciała anty dsDNA (w IgG). Ale poniżej, gdzie podają interpretację wyniku jest zapis dla dsDNA, tak więc raczej te dwa zapisy oznaczają to samo:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
maglia Master butterfly

|
Wysłany: Sob Paź 27, 2012 5:31 pm Temat postu: |
|
|
Ja nieśmiało się przypomnę, czy nikt nie ma podobnych wyników czyli PCNA i Scl-70 ? _________________ Sprzątanie w domu, w którym dorastają dzieci, jest jak odśnieżanie chodnika zanim przestanie padać.
Phyllis Diller |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|