Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
didulka Master butterfly

|
Wysłany: Pon Kwi 20, 2009 9:37 pm Temat postu: |
|
|
mnie zaczely wypadac troszke bardziej niz zwykle ale tylko minimalnie
zauwazylam bo mam traume zwiazana z wypadaniem i wszystko wypatrze
tylko ja biore w tabletkach |
|
Powrót do góry |
|
 |
Aga654 Senior

|
Wysłany: Wto Kwi 21, 2009 9:16 am Temat postu: |
|
|
ja bralam endoxan 2 lata temu 6 pulsow i czulam sie dobrze a stawy ustopily a teraz po 2 latach chyba przestalo dzialac i znow mi daja weznaki co 2 tygodnie i chyba polozy mnie profesor do szpitala na dalsze leczenie ale juz nie endoxanem tylko meterom |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciejek Junior

|
Wysłany: Pon Paź 29, 2012 4:50 pm Temat postu: Endoxan ból brzucha |
|
|
Witam chciałem się dowiedzieć czy Endoxan morze powodować bóle brzucha?
Od kilku dni boli mnie brzuch , jednak nie wiem czy jest spowodowany właśnie przez ten lek a na grypę żołądkową to nie wygląda . ponieważ brzuch boli mnie przez cały ranek , później czuje się dobrze , ale tak jest co rano .
Endoxan zacząłem brać prawie równolegle po pierwszy doskwieraniu w żołądku . Czy to od tego leku morze mnie boleć brzuch  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pon Paź 29, 2012 5:06 pm Temat postu: |
|
|
Maciejek
a czy posiadasz ulotkę z opisem leków? czytałeś jakie mogą wystąpić skutki uboczne? od tego trzeba zacząć
mnie bolał raz brzuch jak wzięłam na czczo Endoxan _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciejek Junior

|
Wysłany: Pon Paź 29, 2012 8:23 pm Temat postu: |
|
|
Tak przeczytałem ulotkę które opisywały działanie leku oraz jego efekty uboczne . Z tego co się dowiedziałem lek może prowadzić do wymiotów . W sumie czuje się właśnie podobnie . Jeśli właśnie od tego leku mogą wystąpić te bóle to co radzicie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kina Master butterfly

|
Wysłany: Pon Paź 29, 2012 8:34 pm Temat postu: |
|
|
Można poprosić lekarza o lek atossa, który niweluje wymioty czy mdłości po takich lekach jak np endoxan. Ja stosowałam bo po MTX tak miałam i super pomagało. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciejek Junior

|
Wysłany: Pon Paź 29, 2012 8:39 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki Kina nie omieszkam zapytać .
A czy lek Setronon też by pomógł  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pon Paź 29, 2012 9:02 pm Temat postu: |
|
|
pisze na nim ,że działa przeciw wymiotnie wiec na pewno by pomógł
pomoże także Metoclopramid _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kina Master butterfly

|
Wysłany: Pon Paź 29, 2012 9:10 pm Temat postu: |
|
|
setronon i atossa to są odpowiedniki czyli to samo |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maciejek Junior

|
Wysłany: Czw Lis 08, 2012 10:11 pm Temat postu: |
|
|
Witam chciałbym jeszcze zapytać czy Endoxan może wpłynąć na samopoczucie oraz na intelekt  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Czw Lis 08, 2012 10:14 pm Temat postu: |
|
|
Maciejek napisał: |
Witam chciałbym jeszcze zapytać czy Endoxan może wpłynąć na samopoczucie oraz na intelekt  |
na samopoczucie owszem ale na intelekt
brałam go bardzo duzo , na razie jeszcze myslę
są osoby ktore na endoxanie konczyły studia , wiec raczej nie _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Nina Kadet

|
Wysłany: Pią Lis 09, 2012 9:40 am Temat postu: |
|
|
Witam,
mi też zaproponowano Endoxan jako alternatywę leczenia. I mam w związku z tym pytanie: czy są może tutaj jakieś osoby, które zaszły w ciążę po Endoxanie? |
|
Powrót do góry |
|
 |
ola1981 Junior

|
Wysłany: Wto Mar 21, 2017 8:41 am Temat postu: |
|
|
Witam wszystkich,
mój mąż właśnie wczoraj dostał pierwszy wlew z endoxanu, można powiedzieć , że dobrze go zniósł , w nocy trochę wymiotował, do tego zawroty i ból głowy( to podobno normalne po chemii). Ciągle robią mu ekg ( które jest ok) i badania krwi.
Doktor zdecydowała się na wlewy z endoxanu co 4 tygodnie wlew - łącznie ma ich być 6, mimo , że mąż nie ma problemu z nerkami. Za to z całą resztą, bolą go stawy nogi , ręce, ciągną ścięgna, bolały go wszystkie zęby , potwornie oczy , uszy , największy problem mamy z brzuchem nieustające biegunki i ból brzucha , jak tylko coś zje, praktycznie momentalnie boli go brzuch i bieg do łazienki, schudł 30 kg . Boimy się co dalej z brzuchem czy chemia pomoże czy jeszcze bardziej zaszkodzi na brzuch . Jakby tego było mało na skórze robiły mu się ranki ,takie pęcherze które pękały i bardzo długo i trudno się to goiło. Lekarz stwierdził, że przy takich dużych dawkach sterydu i leków antyzapalnych nie ma prawa się tak robić i że najprawdopodobniej leki te przestały działać i konieczny jest wlew w cyklach z endoxanu. Mąż się zdecydował , bo praktycznie nie miał za bardzo innego wyjścia. Myślicie , że dobrze zrobił decydując się na te wlewy , czy ktoś z Was miał podobne problemy i aż tyle objawów naraz. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Wto Mar 21, 2017 11:19 am Temat postu: |
|
|
Hej Ola.
Przeczytalas ten watek od poczatku? Sa tu wlasnie opisane doswiadczenia forumowiczow z tym lekiem.
Kazdy organizm reaguje inaczej ale raczej przy kazdej immunosupresji potrzebuje czasu na "zaakceptowanie" leku. Maz jest pod opieka lekarzy wiec trzymaja reke na pulsie. Co do wlasciwosci leczenia- o niej moze decydowac tylko lekarz prowadzacy. Jesli macie do niego zaufanie, to dajcie tez szanse lekom. Mam nadzieje, ze skutki uboczne, z czasem, stana sie mniej dokuczliwe.
Z moich doświadczeń- po zmianie leku cellceptu na MTX mialam potworne biegunki ( czasami tracilam kontrole - przykre doswiadczenie), osłabienie ( podniesienie powiek bywalo niemozliwe), mdlosci, bole brzucha i glowy. Lekarz prowadzacy powiedzial, ze z czasem organizm sie przyzwyczai i tak sie stalo.
Lekarz wie o dolegliwościach?
Trzymam kciuki i głowa do gory!
Nadejda lepsze dni!
Pozdrawiam cieplutko.  _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Wto Mar 21, 2017 5:36 pm Temat postu: |
|
|
Jaką dawkę ma maż endoxanu ?
Nie dostaje leków p/ wymiotnych ?
Czy dobrze zrobił ? o leczeniu decydują lekarze i oni wiedzą co może pomoc . Pacjen powinien się poddać ich sugestiom bo oni wiedzą co robią . My nie mamy wiedzy o stanie chorego , nie widzimy wyników badań ani samego chorego . My co najwyżej możemy gdybać .
Dostawałam endoxan kilka razy w cyklach po 10 , 8 . było tego dużo . Czy przed podaniem endoxanu mąż dostaje wlewy Solumedrolu ?
Jeszcze jedno , nie trzeba mieć chorych nerek żeby dostać endoxan .Pamiętaj że każdy chory jest inny , ciut inaczej choruje . Ostatnio gdzieś przeczytałam że nie ma dwoch identycznie chorujących pacjentów bo toczeń ma multum odsłon. Ogroimną ilośc różnych objawów i dlatego leczenie jest takie trudne . Nie ma schematu. Dlatego wszystko trzeba dobrać do pacjenta . _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|