Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Melisa Junior

|
Wysłany: Czw Lis 01, 2012 10:26 am Temat postu: Stopy-zapalenie reumatyczne |
|
|
Hej wszystkim! Martwi mnie problem moich stóp. Otóż choruję na łuszczycowe zapalenie stawów od jakiś 8 lat. Na moje nieszczęście reumatyzm wdarł się w stopy, a dokładniej w paliczki, co przy chodzeniu bardzo boli. Muszę wybierać dość szerokie buty, by czuć się swobodnie przy chodzeniu, bo za każdym krokiem stopy bolą Śmieję się, że mam stopy jak kaczor donald Mam dopiero 28 lat i martwi mnie co będzie dalej, a przecież na stopach opiera się całe ciało! Marzy mi się też chodzenie w obcasach, ale niestety nie mogę sobie na to pozwolić Ze zdjęć RTG widać, że w jednym miejscu doszło nawet do złamania patologicznego... Czy ktoś może mi doradzić co mogłabym zrobić, by choroba bardziej nie postępowała? Jakiekolwiek porady, byłabym wdzięczna. Jestem pod opieką reumatologa i z leków biorę arechin, metypred oraz trexan. Obecnie jestem po ciąży i biorę jedynie metypred. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi na mój post.
Przesunęłam Twój wątek do działu "Pierwsze kroki", gdyż zwyczajowo tu zamieszczane są "tematy powitalne". Pozdrawiam:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
bellybelly Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lis 05, 2012 10:17 am Temat postu: |
|
|
Witaj na forum
Dawno temu lekarze zdiagnozowali u mnie samoistne pęknięcie kości śródstopia (mocno przewężonych). Był to czas kiedy byłam "zdrową" (bo rumianą na buzi) dziewczynką. Wykonano mi wtedy badania w kierunku osteoporozy (wyszły rewelacyjne) i zalecono zabiegi fizykoterapeutyczne (jakie- nie pamiętam). Butka gipsowego latem nie zgodziłam się nosić.
Po zabiegach ból i obrzęk zniknął a ja grzecznie nosiłam obuwie z "twardą" podeszwą. Do dnia dzisiejszego mam problem z doborem butów sportowych bo zbyt miękkie wywołują ból śródstopia po 2-3 dniach noszenia. Za to obcasy noszę notorycznie, najlepiej na platformie bo wtedy noga w śródstopiu nie pracuje
No i staram się przestrzegać głównego zalecenia lekarzy ortopedów...utrzymywać jak najniższą, dopuszczalną dla mojego wzrostu i typu sylwetki, masę ciała.
Może warto skonsultować się z dobrym ortopedą (w Bydgoszczy takiego nie znam ale w Poznaniu jest kilku świetnych), który mógłby zasugerować jakieś zabiegi (oczywiście akceptacja reumatologa konieczna). _________________ "Nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem." |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lis 05, 2012 12:17 pm Temat postu: |
|
|
Melisa, witaj na forum  _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
Melisa Junior

|
Wysłany: Wto Lis 06, 2012 9:53 am Temat postu: |
|
|
Tak dawno mnie tu nie było, że ho ho, więc wybaczcie i zacznę od nowa.... HEJKA WSZYSTKIM!
Dziękuję Bellybelly za odpowiedź na mój problem, martwiłam się już, że nikt nic nie napisze... Prócz lekarstw faktycznie przydałyby się zabiegi, bo zawsze jakiś pozytywny wpływ mają. Jeśli chodzi o masę ciała to nie mam z tym problemu, ważę jakieś 56kg na 164 cm wzrostu i staram się tą wagę utrzymywać. Mam problem również z biodrem i kontakt z ortopedą mam, nawet z tego co wiem jednym z lepszych w Bydgoszczy (dr Osuch). Będę musiała porozmawiać z nim na ten temat przy najbliższej okazji i podjąć jakieś działania. Ciekawe co doradzi... Bo dotychczas opierałam się, a raczej ograniczałam się na mojej pani reumatolog, która tylko zapisywała lekarstwa i z 2 razy wstrzyknęła mi blokadę w ten najbardziej "zdewastowany" paliczek. Najgorsze jest to, że nowe, obrzęknięte i bolące miejsca na stopach pojawiają się nagle i nie mogę tego przewidzieć Z obuwiem mam problem, bo te moje stopy są kapryśne i raz im pasują z podeszwą sztywną a raz nie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
bellybelly Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lis 06, 2012 10:05 am Temat postu: |
|
|
W przypadku "naszych" chorób reumatolog jest swoistym lekarzem "pierwszego kontaktu" Ale większość z nas uprawia forumową dyscyplinę sportową czyli bieg (po specjalistach) z przeszkodami (w postaci pań z rejestracji)
Powodzenia życzę i daj znać co ortopeda zaleci. _________________ "Nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem." |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lis 06, 2012 11:52 am Temat postu: |
|
|
Melisa, witam na forum...
Milego buszowanka!  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Melisa Junior

|
Wysłany: Wto Lis 06, 2012 2:02 pm Temat postu: |
|
|
Bellybelly masz rację i lepiej bym tego nie ujęła! Dosłownie bieg po specjalistach Dam znać na pewno, choć na wizytę też sobie troszeczkę czasu poczekam kolejny urok  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Karii Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lis 06, 2012 2:08 pm Temat postu: |
|
|
Witaj na forum  _________________ ..:: nieustannie biec pod wiatr, każdej myśl poczuć smak
chwytać życie w dłonie, jak promień słońca w letni dzień ::..
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lis 07, 2012 9:45 am Temat postu: |
|
|
Witam i ja na forum _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
maglia Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lis 07, 2012 10:02 am Temat postu: |
|
|
Witaj Melisa Ale masz ładny nick _________________ Sprzątanie w domu, w którym dorastają dzieci, jest jak odśnieżanie chodnika zanim przestanie padać.
Phyllis Diller |
|
Powrót do góry |
|
 |
|