|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ania27 Junior

|
Wysłany: Czw Lis 29, 2012 11:20 am Temat postu: Help,czy to może być toczeń? |
|
|
4 grudia we wt.mam wizyte u reumatolog dr Więsik Szewczyk ale do tego czasu moje nerwy i strach nieiwem czy wytrzymam.
W dziecinśtwie chorowałam na padaczke do 10 r.życia przyjmowałam amizepin chorowałam też na astmę brałam doraźnie wziewne sterydy.
W wieku 21 lat urodziłam córeczkę wszystko było ok bez żadnych najmniejszych problemów.
Potem rok po porodzie zaczełam brac tabletki anty i być może to przypadek bo zawsze (byłam i jestem bardzo nerwowa i emocjonalna) zaczeło się kłucie wklatce piersiowej,tachykardia nadcisnienei i dusznosć.
Trafiłam do szpitala zrobi badania w kierunku zakrzepicy zatorowosci itd ,wykluczyły to badania,podali leki uspokajace na obnizenie tętna i po 2 dniach czulam się juz ok
Potem mialam dwa b.duze przezycia psychiczne
Znowu pojawialys ię klucia,tachykardia ale wzielam te leki jakie wtedy mi zalecili w szpitalu i znowu przeszło.
Potem okazało się ze jestem w ciazy pozamiacicznej najpierw zdiagnozowali jako poronienie ale ostatecznie wyszła pozamaciczna,przyczyna zrosty w jajowodzie po zle leczonej albo nie leczonej jakiejs infekcji.
potem poszłam do solarium przed weselem siostry i opsypały mnie opryszczki dostaalam heviran-wygoiło sie szybko i ok.
po jakis 8 miesiacach zachodze w drugą ciaze na pczatku wszytsko ok ,
potem robie badania an toxo wychodza podejrzane pojawia się znowu strach lęk co to zonacza i swiadomość jakis konsekwencji dla dziecka-znowu mega przezycie dla mnie,ostatecznie badania po 4 miesiacach powtarzam okazuje się ze jest ok,robie morfologie w małym laboratorium w małym miescie wychodzi bardzo malo płytek krwi 58 ,leukocytoza duza i wogole sporo odchyleń,dzownie do lekarza znowu strach nerwy obawa o dziecko i siebie lekarz kaze powtórzyc natychmiast winnym laboratorium i tam wynikiw ychodza bez zastrzeen płytki ponad 200,więc się uspokajam.
Znowu po tym pojawiają sie kłucia,dusznosc ,nadcisnienie ginekolog kieruje mnie do kardiolog,robią mi echo,holter 24h ,ekg żadnych zmian jedynie lekka tachykardia,lekiw yciszajace i an obniżenie cisnienia dopegyt do konca ciąży.
Dziecko rodzi się zdrowe wszystko ok.
Po CC mam tylko słabą morfologie tzn.niska hemoglobina i płytki 135-gin mówi że bardzo duzo krwi stracilam przy tym cc daje mi hemofer dieta bogata w żelazo.
Po miesiacu robie morfologie jest ok ,super wynik.
Po roku od porodu zaczynaja mi łzawić oczy,zwlaszcza jak sie umaluję.Ide do okulistki brak zmian daje mi kropelki na alergie i jest nieco lepiej.
Po kilku mieiacach pojawiają się zmiany skórne na nogach i plecach w okolicy lędzwiowej.
Pod koniec drugiej ciazy pojawiał mis ie juz taki biały nalot na górnych dziąsłach, ide więć po roku od CC na kontrol do stomatolog mówi że to zapalenie dziąsel daje dentosept plukanka ,nie bardzo schodzi ide do rodzinnej grzybica twierdzi flumycon ,zmiany na nogach to tez mówi ze grzybicze-zmiany nie schodza .Nastepnie jakos styczen luty dostaje goraczki koło 38 stopni tydzien czasu -karmie piersią wiec moge brac tylko apap, po tygodniu mija -lekarz mówi ze to wirusówka bo teraz cos jest ze tak ludzi łapie.
Następnie pobieraja miw ycinek ze zmianys kórnej wychodzi osutka liszajopodobna lub prosak mimo to dr daje encorton na 7 tyg.
na plazy po encortonioe chyba wcyhodza mi czerowne placki więc nie chodze na słonce unikam go ,zmiany schodza -przy poczatkowym odstawianiu znowu kłucia,tachykardia itd.
Pojakis 3 mieiacach jade do periodentolog z dziasłami daje mi clindamyin -antybiotyk,potem zinatt,dostaje tez za jakis czas amoksiklav na angine ,miedzy czasie bylam tez u proktologa bo pod koniec ciazy drugiej pojawia mi sie krew przy wypróznianiu njpierw myslam ze to hemoroidy zwlekam lecze sama wkoncu decyduje isc -diagnoza szczelina odbytu masc z nitrogliceryna i czopki przeciwzapalne,do tego colon c i jest ok.
Nastepnie zaczynaja wypadac mi włosy -biore skrzypowita.
Teraz w październiku periodentolog daje mi hyrdokortizon 10mg na 10dni 2 razy dziennie w miedzy czasie pojawia sie pieczenie swedzenie-chyba jakas grzybica pochwy biore clotrimazolin globulki i masc i jest lepiej.
Po hudrokortyzonie dziąsla nie bolą nie krwawiaą jest lepiej ,wraca problem z krwia przy wypróżnianiu jade do proktologa mowi ze jedna szczelina jestz agojona druga jest w stanie gojenia daje dalej colon masc znitrocardem -znowu jest nieco lepiej ale musze przed wypróżnianiem smarowac się alantanem i dbac o diete.
Robie sobie sama morfologie w naszej przychodni krew jest wieziona do badania 50km znowu niskie plytki krwi i zelazo.
znowu mega stres bo jednak cossie dzieje ,ide do gina z tym stanem grzybiczym a dr.stwierdza bardzo silne zaplenie tak boli ze nie może mnie zbadac wielki obrzek i krwawienie ze śluzówek.
Wysla mnie do szpitala,w szpitalu robia badania krwi kilkakrotnie morfologia wychodzi bardzo dobrze ,mocz małe ilosci białka.
Robia mi badnaia an HIV,HCV -wychodzą ok,w szpiatlu pojawiaja sie znowu kłucia w klatce,biegunka ,pobieraja mi wymazy zadnych grzybów,bakteri w pochwie nie ma daja globulki nawilzajace i przeciwgrzybicze,robia dobowa zbiórke moczy wychodzi 110mg na dobę bialka.
pobieraja badania Ana 1 i Lac,konsultacja reumatologiczna ,oczy po odstawienu kosmetyków wszystkich łzawią duzo mniej ,poprawia sie stan w pochwie ,biore colon c na wypróznienia, wypadaja bardzo mocno włosy,mam klucia wróznych miejscach ,reumatolog stwierdza ze widzi delikatny rumień na twarzy,pojawia się on szczególnie w czasie stresu -ale ja tak mialam odkąd pamiętam.
Czekanie 2 tyg,na wyniki Ana to dla mnie mega stres pralizuje mnie kompletnie,nie potrafie normalnie funkcjonować wlsy wypadaja bardzo,pojawias ie jakis rumien na ekach ktorego rano nie ma a pojawia sie na noc,dreszcze wieczorne,robie sobie prywatnie 2 razy morfologie za akzdym razemw normie ,mocz ok, dobowa zbiorkanzouw ok 100mg na dobe bialka wydalam,kreatynina ok ,mocznik ok, apat i alat tez ok,Ob 4 też ok crp tez normie.
pojawiaja sie wkoncu napieciowe skurczowe bóle brzucha,rak i nóg wczora odebrałam wynik Ana 1 -przeciwciał nie wykryto.
Rany oco tu chodzi czy przez to że brałam miesiac przed badaniem przez 10 dni hydrokortyzon może byc ten wynik nie wiarygodny mialam tez masc hydrokortyzon na dziąsła wiec tez ja polykalam skonczylam ja brac jakies 2,5t-3 tyg.przed badaniem Ana.
Płytki krwi to były 2 incydenty wyniki z laboratoriow gdzie krew czekalana badania albo jechała do laboratorium ,w dużym wojewódzkim kiedy robilam sobie kilkanascie razy wciagu tych wszystkich przejsc zawsze było ok.
Czy moze byc jednak coś z tymi płytkami czy tow ina tego ze nie byly badania robione odrazu po pobraniu.
Przepraszam ze takie to długie ale tyle tegos ie działo że niewiem co jest istotne.
Teraz te czekanie to dla mnie koszmar i straszny stres ktory mnie odciąl od normalnego życia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
maglia Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lis 29, 2012 11:54 am Temat postu: |
|
|
Witaj Aniu
Masz dużo różnych objawów i z pewnością trzeba to wyjaśnić. Czy to może być toczeń ? Nie mam pojęcia. Wkleję Ci kryteria do rozpoznania tocznia, trzeba spełnić przynajmniej 4:
Kryteria klasyfikacyjne ARA dla TRU (modyfikacja z 1982 r.)
1. Rumień twarzy w kształcie motyla.
2. Rumień krążkowy.
3. Nadwrażliwość na światło.
4. Owrzodzenia jamy ustnej.
5. Zapalenie lub ból stawów - dotyczące co najmniej dwóch stawów, bez nadżerek w obrazie rtg.
6. Zapalenie błon surowiczych - opłucnej lub osierdzia, stwierdzone w wywiadzie lub w chwili badania.
7. Zmiany w nerkach - utrzymująca się proteinuria powyżej 0,5 g/dobę i/lub obecność wałeczków nerkowych w moczu.
8. Zaburzenia neuropsychiatryczne - napady drgawek lub psychoza (po wykluczeniu przyczyn polekowych, metabolicznych, mocznicy).
9. Zaburzenia hematologiczne - anemia hemolityczna z retykulocytoza lub limiopenia (poniżej 1500 w 1 mm3), lub leukopenia (poniżej 4000 w 1 mm3), lub trombocytopenia (poniżej 100 000 w 1 mm3)
10. Zaburzenia immunologiczne - obecność komórek LE lub przeciwciał do nDNA, lub przeciwciał do Sm, lub fałszywie dodatnie serologiczne testy kiłowe przy ujemnym teście na immobilizację krętków.
11. Przeciwciała przeciwjądrowe - w mianie uznanym za nieprawidłowe, badane metoda immunofluorescencji lub inna odpowiednia.
I jeszcze jedno
Nie denerwuj się na zapas, stres tylko pogorszy Twoje samopoczucie.
Wizyta u reumatologa, mam nadzieję, wyjaśni Twoje wątpliwości.
I tego Ci życzę  _________________ Sprzątanie w domu, w którym dorastają dzieci, jest jak odśnieżanie chodnika zanim przestanie padać.
Phyllis Diller |
|
Powrót do góry |
|
 |
bellybelly Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lis 29, 2012 12:23 pm Temat postu: |
|
|
Witaj
Nie powiem Ci czy to toczeń, czy nie. Tylko lekarz może postawić diagnozę. Jeśli chodzi o płytki to jest grupa ludzi, u której krew musi być badana natychmiast po pobraniu bo inaczej płytki i krzepliwość "świrują". Zafałszowanie wyniku może spowodować cytrynian, który zapobiega krzepnięciu krwi w probówce...wtedy robi się kontrolę "na heparynie".
Popieram słowa Maglii, postaraj się wyciszyć...wiem, że to trudne. Stres nie tylko może nasilać objawy chorobowe ale także dawać dodatkowe, które mogą utrudniać diagnostykę.
3mam kciuki za szybką diagnozę  _________________ "Nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem." |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Czw Lis 29, 2012 12:28 pm Temat postu: |
|
|
witaj
4 XII już za kilka dni
że tak powiem - wrzuć na luz i nie nakręcaj się dodatkowo
to nic nie da, a na dodatek zestresowana będziesz czuć się gorzej _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lis 29, 2012 1:32 pm Temat postu: |
|
|
Witaj na forum, Aniu  _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
ania27 Junior

|
Wysłany: Czw Lis 29, 2012 2:54 pm Temat postu: Wynik |
|
|
[quote="monia85"]Witaj na forum, Aniu [/quote
Czy wiecie czy faktycznie przyjmowanie hydrokortyzonu(podobno to najsłabszy steryd) może powodować że przeciwciała są nie do wykrycia? |
|
Powrót do góry |
|
 |
aiwka Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lis 29, 2012 9:54 pm Temat postu: |
|
|
Witaj,
Ja tylko odpowiem ci na temat skórno- grzybiczy
Od mniej wiecej roku pojawia sie u mnie pieczenie lydek i rumien na twarzy. Reumatolog przestraszyla sie rumienia, a dermatolog popukala sie po głowie i od razu stwierdziła ze to grzybicze. Przestałam jeść słodycze i objawy zniknęły. Wróciłam di słodyczy objawy wróciły na drugi dzień.
Ja nie mam postawionej diagnozy Tocznia. Żyje sobie z wieloma objawami, które można mu przypisać ale równie dobrze może to być jedno wielkie nic. Przed ciąża nie wiedziałam co to alergia, a ostatnio "zabilaby" mnie kurtka puchowa
Wydaje mi sie tez ze rumien toczniowy zdecydowanie różni sie od tego stresowego, który związany pewnie jest z krazeniem. Ale niech sie wypowiedzą dokładniej jego posiadacze.
Włosy rownież mi wypadały garściami.
Z początku wariowalam, teraz dzięki temu forum wyciszylam sie, ale staram sie tez nie lekceważyć swego organizmu. Wizyta u reumatologa rozwiewa wiele wątpliwości. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|